Του Απόστολου Σκουμπούρη
Καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος από την πρόσφατη διόρθωση και τακτοποιώντας σημαντικά τα τεχνικά δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο οδηγήθηκε σε εντυπωσιακό φίνις Αυγούστου, έχοντας ένα κρεσέντο οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων στις δέκα τελευταίες, εν μέσω αύξησης των συναλλαγών αλλά και του ενδιαφέροντος.
Η εικόνα του μήνα ήταν διττή, καθώς το πρώτο μισό έλαβε χώρα καθολική διόρθωση οδηγώντας το Γ.Δ. σε πτώση άνω του 11% και τις τράπεζες άνω του 25%, ενώ το 2ο δεκαπενθήμερο υπήρξε γενικευμένη αντίδραση, με την αγορά να κλείνει θετικά στις οκτώ από τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις.
Μετά το +5% της προηγούμενης εβδομάδας, αυτό το πενθήμερο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,40%, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες του μήνα που ήταν ο πρώτος διορθωτικός μετά το 7μηνο ράλι Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019. Πιο αναλυτικά ο μήνας Αύγουστος ήταν πτωτικός σε ποσοστό περί το 3,50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, μετά το +13,2% αυτής της εβδομάδας περιόρισε τη μηνιαία πτώση στο -5,58%.
Ένας συνδυασμός παραγόντων σε διεθνές αλλά και εγχώριο επίπεδο, έφερε ξανά στο προσκήνιο τους αγοραστές, με κεντρική αιχμή τις τράπεζες που αποτελούν τον κλάδο που πάντα αποτελεί τον καταλύτη.
Η – έστω προσωρινή - εξομάλυνση στον πόλεμο των δασμών μεταξύ Αμερικής και Κίνας και η αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, έχει φέρει ισχυρότατο «γύρισμα» στις διεθνείς αγορές, με τους τρεις δείκτες της Wall Street (πλέον) να μην απέχουν – ποσοστιαία – πολύ από τα ιστορικά υψηλά τους!
Σε εγχώριο επίπεδο, η άρση των capital controls στην Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, με οίκους όπως η Moody''s να εκφράζουν εκτιμήσεις για αύξηση καταθέσεων, αναβαθμίσεις και εν γένει βελτίωση του επενδυτικού προφίλ της χώρας.
Παράλληλα, το διαρκές ράλι των ομολόγων αντανακλά τη ραγδαία επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, ενώ τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα τραπεζών αλλά και κορυφαίων ομίλων λειτουργούν θετικά στην ψυχολογία της αγοράς.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο του φετινού Αυγούστου ήταν ότι διατήρησε το επενδυτικό ενδιαφέρον στο... φουλ καθ'' όλη τη διάρκειά του, ενώ αποδείχθηκε και ο πιο «παραγωγικός» από πλευράς συναλλαγών των τελευταίων πολλών ετών.
Ειδικά η τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική με τζίρους τρεις φορές πάνω από τα περυσινά επίπεδα το ίδιο διάστημα! Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο τζίρος ξεπέρασε τα 93 εκατ. ευρώ λόγω κινήσεων αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI, την Τετάρτη ο τζίρος ξεπέρασε τα 66 εκατ. ευρώ, χθες Πέμπτη ανήλθε στα 85,94 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,19 εκατ. ευρώ!
Χθες ο Γ.Δ. διέσπασε εκ νέου τις 850 μονάδες για πρώτη φορά από τις 6 Αυγούστου και μετά από 17 συνεδριάσεις, ενώ σήμερα έκλεισε στις 868,10 μονάδες με νέα άνοδο 1,12% που ήταν και τα υψηλά ημέρας, ενώ είχε χαμηλό στις 858,84 μονάδες. Ήταν η τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση που ο Γ.Δ. έκλεισε στο υψηλό ημέρας ή μια ανάσα από αυτό.
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.143,25 μονάδες με άνοδο 1,29%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.362,18 μονάδες με οριακή άνοδο 0,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,11% με κλείσιμο στις 781,99 μονάδες. Μάλιστα, οι τράπεζες διακίνησαν και το ήμισυ του τζίρου με 46,1 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες, ξεχώρισαν οι Eurobank και Πειραιώς με άνοδο 3,47% και 3,01% αντίστοιχα, η Εθνική στο +2,05% και η Alpha Bank +0,62%. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών, κέρδη άνω του 3% είχε η Fourlis, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν οι Motor Oil +2,96%, Jumbo +2,58%, ΟΛΠ +2,17%, Τέρνα Ενεργειακή +2,10%, Titan +1,53%, Coca Cola HBC +1,30% και ΓΕΚ Τέρνα +1,28%. Η ΔΕΗ υποχώρησε κατά 1,07%, ενώ ήπια αρνητικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ.
Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς με κέρδη έκλεισαν οι AVAX, Attica Bank, Παπουτσάνης, Τεχνική Ολυμπιακή, AS Company, Ικτίνος και Πλαίσιο, ενώ υποχώρησαν οι Intrakat, Νηρέας, Πλαστικά Θράκης και Quest Συμμετοχών.
Στην ευρύτερη αγορά, με κέρδη έκλεισαν οι Pasal, Ιντεάλ, Byte Computer, Frigoglass, Επίλεκτος, Reds και Κυριακούλης, ενώ υποχώρησαν οι Αττικές Εκδόσεις, ΑΝΕΚ, Αλουμύλ, Περσεύς, Μοτοδυναμική, Inform Λύκος και Ελγέκα.