Η εκτόξευση της τιμής της μικρής και άσημης μετοχής της DWAC στο χρηματιστήριο του Nasdaq από τα $9,95 στα $131,90, το κλείσιμο της την Παρασκευή στα $94,20 και η διαπραγμάτευση της μετά το κλείσιμο (after hours) στα $80,65, ήταν ασφαλώς το πιπέρι πάνω στο εβδομαδιαίο χρηματιστηριακό μενού, αν αφαιρέσει βέβαια κανείς την πρόσκαιρη υποχώρηση του bitcoin κατά 87% στο ανταλλακτήριο της Binance, από τα $61.000 στα $8.200.
Η εκτόξευση της DWAC (Digital World Acquisition Corp.) και η πορεία που ακολούθησε, που έφερε τη αξία της εταιρείας από τα $284 εκατομμύρια στα $3,4 δισεκατομμύρια σε δυο μόλις συνεδριάσεις, είχε σαν αφορμή την συγχώνευση της, με το υπό ίδρυση «μηντιακό» άρμα του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Digital World Acquisition Corp. είναι μια εταιρεία που βρίσκεται στα χρηματιστηριακά ράφια, με μοναδικό σκοπό να χρησιμοποιηθεί από κάποιον που θέλει να εισέλθει στο χρηματιστήριο χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες της δημόσιας εγγραφής, κάνοντας χρήση αυτού του ομιχλώδους εργαλείου αντίστροφης συγχώνευσης.
Εδράζεται αυτή η κίνηση της μετοχής σε κάποια ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη; Φυσικά και όχι. Δεν έχουν παρουσιαστεί πουθενά οικονομικά δεδομένα για το εγχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ούτε ένα business plan, ούτε ένα στοιχειώδες σχέδιο. Παρουσιάστηκε μόνο μια γενική ανάλυση που αποτιμά το νέο μέλος του ομίλου Trump Media and Technology Group, στα $900 εκατ.
Στα $900 εκατ.; Και τότε γιατί η αγορά απoτιμά την DWAC στα $3,4 δισ., δίνοντας μια αποτίμηση στο τελικό ενιαίο μετοχικό σχήμα κοντά στα $8,5 δισ.; Του δίνει ένα premium σχεδόν 10πλάσιο της αξίας του, παρ’ όλο που το επιχειρηματικό παρελθόν του Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί υπόδειγμα επιτυχίας. Ίσα – ίσα, όσοι μέτοχοι και πιστωτές τον ακολούθησαν στα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά του βήματα, καταστράφηκαν στην πορεία. Πάντως για να αντιληφθούμε καλύτερα τη σχετικότητα των μεγεθών, η χρηματιστηριακή αξία της Twitter Inc. βρίσκεται σήμερα στο $ 50 δισ.
Το γεγονός πως το σύνολο των μετοχών της Digital World Acquisition Corp. που διαπραγματεύονται στο Nasdaq είναι μόλις 28,5 εκατομμύρια, επέτρεψε τη διοργάνωση ενός πρωτοφανούς ροντέο ελπίδας, προσδοκίας, απληστίας και ακραίας κερδοσκοπίας. Ο όγκος των συναλλαγών στη συνεδρίαση της Πέμπτης έφτασε τα 471 εκατομμύρια τεμάχια και της Παρασκευής στα 128 εκατομμύρια. Δηλαδή μέσα σε δυο συνεδριάσεις, η μετοχική βάση της DWAC, θεωρητικά άλλαξε χέρια περίπου 21 φορές.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της DWAC, βρήκαν την ευκαιρία και ρευστοποίησαν το σύνολο των θέσεων τους, στη μετοχική βάση της εταιρείας. Σύμφωνα με το Bloomberg, τόσο η Saba Capital Management, όσο και η Lighthouse Investment Partners, δεν είναι πλέον μέτοχοι της DWAC.
Ποιοι αγόρασαν τις μετοχές της DWAC
Και τότε ποιοι αγόρασαν αυτά τα εκατομμύρια των μετοχών και πού στοχεύουν; Και πώς είναι δυνατόν να αποτιμάται στα $8,5 δισ. μια εταιρεία που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του ιδρυτή της, αξίζει $900 εκατ.; Η απάντηση είναι απλή. Τις μετοχές της DWAC, τις αγόρασαν κάποιοι με την ίδια ψηφιακή ευκολία, που αγοράζουν φαγητό από τη Wolt ή το e-food. Με την ίδια ευκολία που επιλέγουν αν θα βάλουν στην πίτσα που παραγγέλνουν πεπερόνι ή μοτσαρέλα, επιλέγουν να αγοράσουν κάπoιες μετοχές που λάμπουν. Εύκολα. Άμεσα. Τώρα. Τώρα, που συμβαίνει.
Είναι αυτό κάτι θετικό για τις αγορές; Είναι κάτι αρνητικό; Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η αμεριμνησία; Πού μπορεί να βγάλει αυτή η απόσταση ανάμεσα στο πραγματικό και στο φαντασιακό, ειδικά σε ένα χώρο σκληρό και προσγειωμένο, όπως είναι οι χρηματιστηριακές αγορές;
Δεν είναι ούτε θετικό, ούτε αρνητικό. Είναι μια νέα πραγματικότητα. Ένας ακόμα παράγοντας, μια ακόμα επενδυτική φυλή, που με βάση τα δικά της χαρακτηριστικά διαμορφώνει την ισορροπία ή την ανισορροπία, ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση. Μια ενθουσιώδης μάζα επενδυτών που δεν ψάχνει βαθιά, που δεν αναλύει, που δεν συγκρίνει και που σε μεγάλο βαθμό, παρ' όλη την μεγάλη ψηφιακή εξοικείωση της, διακρίνεται από σοβαρό οικονομικό και χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό. Διακρίνεται όμως από την ταχύτητα της, από την επαφή της με τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από την αγελαία συμπεριφορά της.
Το που μπορεί να οδηγήσει αυτό και που μπορεί να καταλήξει είναι γνωστό. Τα χρηματιστηριακά προϊόντα και εργαλεία μπορεί να αλλάζουν. Τα μέσα που χρησιμοποιούν οι επενδυτές, αλλάζουν και αυτά. Ωστόσο, οι κύκλοι των συναισθημάτων και της ψυχολογίας των επενδυτών δεν αλλάζουν. Παραμένουν σταθεροί. Πιθανά να αλλάζουν οι χρόνοι και να μεταβάλλονται τα μοτίβα.
Όμως η αισιοδοξία, ο ενθουσιασμός, η ευφορία, η απληστία, η ανησυχία, η άρνηση, ο φόβος, η απόγνωση, ο πανικός, η μετάνοια, η απελπισία, η ελπίδα, η ανακούφιση, η αισιοδοξία και πάλι από την αρχή, είναι τα βήματα του κύκλου των συναισθημάτων και της χρηματιστηριακής και επενδυτικής συμπεριφοράς, από αρχαιοτάτων χρόνων. Και είναι κάτι που δεν αλλάζει. Επομένως, όλοι γνωρίζουμε την κατάληξη.