Θετικό ήταν το πρόσημο της εβδομάδας που πέρασε όχι μόνο στον Γενικό Δείκτη αλλά για το σύνολο της επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Σε όλα τα μέτωπα παρατηρείται μια ισχυρή δυναμική βελτίωσης που δεν αφήνει ασυγκίνητο το Χρηματιστήριο.
Ξεκινώντας από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις οι ανακοινώσεις των τιμημάτων που αφορούν την πώληση της Chipita και της Cardlink δείχνουν έμπρακτα τη θετική αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ανεβάζοντας τον πήχη των αποτιμήσεων.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς έρχεται σε μια χρονική στιγμή που εγχειρήματα όπως η ΑΜΚ της Alpha Bank η πώληση της ΔΕΠΑ, του ΔΕΔΔΗΕ οι αναθέσεις Λιμένων και αεροδρομίων αλλά και οι τιτλοποιήσεις δανείων απευθύνονται σε διεθνείς παίκτες που επιθυμούν να αποκτήσουν έκθεση στη χώρα εκτιμώντας ότι ακόμα οι αποτιμήσεις έχουν ισχυρό ανοδικό περιθώριο.
Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου συμπληρώνουν με απτά νούμερα τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης που παρατηρήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά ενώ η γενική κατεύθυνση που δίνεται για το υπόλοιπο της χρονιάς από τις διοικήσεις αναμένει ισχυρότερη μεγέθυνση στο δεύτερο εξάμηνο.
Οι τάσεις αυτές δεν αφορούν μια κλειστή ομάδα εταιρειών ή ένα συγκεκριμένο κλάδο αλλά το σύνολο των εταιρειών που έχουν δώσει κάποια πρώτα στοιχεία για τη ζήτηση που αφορά το αντικείμενο τους.
Παράλληλα, σε μια συγκυρία στην οποία τρέχει ο χρόνος για τη δεύτερη σημαντική αύξηση κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο οι αναταράξεις των πρώτων εντυπώσεων έχουν πλήρως εξομαλυνθεί και η Αγορά έχει επιστρέψει σε αυτό που πρέπει να κάνει: Να αποτιμά αποτελεσματικά τα νέα των επιχειρήσεων και να έχει το κατάλληλο βάθος για να προσελκύει κεφάλαια σημαντικού ειδικού βάρους.
Ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας μετά από 23 μήνες που θα κλείσει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ και ο τέταρτος μήνας στο διάστημα που μεσολαβεί μετά τον «τραυματικό» Δεκέμβριο του 2015 που θα καταφέρει να έχει μια αξιοπρεπή συναλλακτική επίδοση, άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Με αυτό ως δεδομένο το καλοκαίρι του 2021 παρά τις όποιες εποχικές επιβραδύνσεις θα κρατήσει ψηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλα τα μέτωπα έχοντας ήδη ένα αρκετά φορτωμένο ημερολόγιο γεγονότων μπροστά του (ΔΕΠΑ, Alpha Bank, τεστ αντοχής, κλπ).
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά η διαγραμματική εξέλιξη παρουσιάζει θετικότερη εικόνα καθώς οι αγοραστές μετά τη γρήγορη πτώση της περασμένης Παρασκευής ανέλαβαν δράση και με τρία διαδοχικά θετικά κλεισίματα φλερτάρουν πλέον με την επιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική. Η υπέρβαση του κινητού μέσου των 50 ημερών επετεύχθη και ο άμεσος στόχος είναι ο Δείκτης να δει κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες προκειμένου να επιστρέψουν όλες οι ενδείξεις υπέρ των αγοραστών. Για την υπέρβαση των 900 μονάδων θα χρειαστούν νέες δυνάμεις, είναι η άμεση πρώτη αντίσταση της Αγοράς και όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πρώτη δοκιμή του εν λόγω επιπέδου.
Από εκεί και πέρα και έως τα φετινά υψηλά (919 μονάδες) μεσολαβούν διαδοχικές τοπικές κορυφές καθιστώντας το εγχείρημα άμεσης διαφυγής απαιτητικό. Προς το παρόν προέχει η κάλυψη του καθοδικού χάσματος (900 – 894) και η κατοχύρωση της ζώνης των 900 μονάδων, σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την ερχόμενη εβδομάδα.
Λόγω των ειδικών συνθηκών πάντως που διανύουμε (ΑΜΚ Alpha Bank) απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά σε κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα λόγω της ασύμμετρης ροής πληροφοριών, ειδικά σε καθοδικές εξάρσεις όπου η ψυχολογία αναλαμβάνει ρόλο οδηγού των τιμών εντείνοντας τις επιμέρους διακυμάνσεις.
Η επόμενη εβδομάδα
Το ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας αποφορτισμένο από αποτελέσματα και παρουσιάσεις έχει αισθητά λιγότερα προγραμματισμένα γεγονότα: Η ερχόμενη Δευτέρα είναι αργία για τις Αμερικανικές Αγορές. Την Τετάρτη 2 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η τακτική ετήσια ενημέρωση της ΕΧΑΕ. Την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Την ίδια ημέρα παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Aegean με την αύξηση να ολοκληρώνεται στις 9 Ιουνίου ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 7 λεπτών ανά μετοχή.