Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς με τα… κατορθώματα των κρυπτονομισμάτων το έτος που μας αφήνει. Αναμφίβολα το 2021 ήταν η καλύτερη χρονιά των crypto. Το Bitcoin μπήκε στη Wall Street, το Ethereum κέρδισε το δικό του κοινό και πλέον θεωρείται το αντίπαλο δέος του «βασιλιά» και τα meme coins Dogecoin και Shiba Inu ταρακούνησαν το επενδυτικό σύμπαν με τις διαστημικές τους αποδόσεις. Μέχρι και επίσημο νόμισμα κράτους έγινε το bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ.
Κάπως έτσι, ο πλανήτης έμαθε να ζει με αυτά τα εικονικά νομίσματα, που δεν είναι ακριβώς νομίσματα αλλά assets, αλλά ούτε ακριβώς assets αλλά περισσότερο τεχνολογικές εφαρμογές. Όπως και να τα χρησιμοποιεί κανείς, το σίγουρο είναι ότι βασίζονται σε μία τεχνολογία δυσνόητη για τους περισσότερους που προσφέρει όμως απεριόριστες δυνατότητες και ταυτόχρονα υπόσχεται να απελευθερώσει το χρήμα από τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων.
Ότι ήταν η χρονιά τους φαίνεται και στα γραφήματα της Goldman Sachs, με το Ethereum και το Bitcoin και το εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2021. Το Ethereum, μάλιστα, είναι πρώτο με τεράστια διαφορά από το δεύτερο bitcoin. Στο 440% διαμορφώνεται η άνοδος του Ethereum, στο 68% του bitcoin και ακολουθούν ο ενεργειακός δείκτης GSCI Energy με άνοδο της τάξης του 53% και ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο S&P 500 με κέρδη 26%.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα crypto είναι τα assets με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα και επομένως με το μεγαλύτερο ρίσκο για τους επενδυτές. Στο επόμενο γράφημα της Goldman βλέπουμε ότι το πετρέλαιο, το ασήμι και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq εμφάνισαν το 2021 χαμηλότερη από τη μισή μεταβλητότητα σε σύγκριση με Bitcoin και Ethereum.
Τι θα πρέπει να περιμένουμε, λοιπόν, από επενδυτικής πλευράς, στο εξής; Αρχικά να πούμε ότι υπάρχουν και crypto με πολύ υψηλότερες αποδόσεις αλλά επειδή στην ουσία τώρα εμφανίστηκαν δεν μπορούν να συγκριθούν με πιο παραδοσιακά assets.
Ποιες είναι οι προοπτικές, μετά το 68% του Bitcoin, το 440% του Ethereum, το 9.800% του Solana και το 1.700% του Dogecoin;
Για το 2022 οι απόψεις διίστανται. Οι οπαδοί των crypto συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η τιμή του bitcoin θα φτάσει στο ορόσημο των 100.000 δολαρίων και υποστηρίζουν ότι η επιδίωξη των ρυθμιστικών αρχών να θέσουν κανόνες θα κάνει καλό στην αγορά.
Για το ορόσημο των 100.000 δολαρίων θα ήταν κάτι παραπάνω από παράτολμο να κάνει κάποιος προβλέψεις. Για την εμπλοκή των ρυθμιστικών αρχών, ανοίγει μία μεγάλη συζήτηση. Από τη μία πλευρά, όσο πιο mainstream γίνουν τα crypto και μπουν σε πλαίσιο κανόνων, τόσο μεγαλύτερα κεφάλαια θεσμικών επενδυτών είναι πιθανό να εισρεύσουν. Από την άλλη, κινδυνεύουν να χάσουν σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία τους.
Οι επικριτές της αγοράς εκτιμούν ότι το 2022 θα είναι έτος κατά το οποίο τα crypto θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Ορισμένοι, μάλιστα, πιστεύουν ότι θα σκάσει η φούσκα των τρελών αποδόσεων και των υψηλών αποτιμήσεων και όχι μόνο δεν θα φτάσει στα 100.000 δολάρια το bitcoin αλλά θα υποχωρήσει στα 30.000 δολάρια.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι χαμηλές πτήσεις του bitcoin μέσα στο 2021 σε σύγκριση με το Ethereum, το Solana και το Dogecoin, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Εξάλλου, στο 12μηνο μεταξύ Μαρτίου 2020-Μαρτίου 2021, η άνοδος του «ψηφιακού χρυσού» ήταν κοντά στο 1.100%.
Το bitcoin υπάρχει εδώ και 12 χρόνια και έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στις αγορές από το 2017. Τα υπόλοιπα crypto με εξαίρεση το Ethereum που «έτρεξε» και το 2020, ξεπετάχτηκαν το 2021 και οι τιμές τους ξεκίνησαν από το μηδέν.
Το πρόβλημα με τις προβλέψεις που αφορούν την κυριαρχία των crypto είναι ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη και ανάπτυξη της blockchain. Το Solana, για παράδειγμα, σημείωσε άνοδο άνω του 9.000% μέσα στο 2021 και πλασάρεται ως μία καλύτερη και κυρίως πιο γρήγορη έκδοση του Ethereum.
Από κει και πέρα υπάρχουν τα meme coins. Το Reddit Πήρε φωτιά μέσα στη φετινή χρονιά, με τους πιτσιρικάδες επενδυτές ανά την υφήλιο να οργανώνονται για να εκτοξεύσουν το Dogecoin ή το Shiba Inu στο… φεγγάρι. Το κακό με τα συγκεκριμένα crypto είναι ότι επηρεάζονται σε υπερβολικό βαθμό από τα όσα τουιτάρουν οι διάσημοι και κυρίως ο Elon Musk. Ένας θετικός υπαινιγμός αρκεί να τους δώσει απίστευτη ώθηση αλλά και μία αρνητική αναφορά είναι ικανή να τα στείλει στα τάρταρα.