Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ευάλωτη, χωρίς στέρεο αφήγημα και «γυμνή» από εχέγγυα τήρησης των μεταρρυθμίσεων είναι πλέον η Ελλάδα που οσονούπω (υποτίθεται πως) βγαίνει από τα μνημόνια και τα προγράμματα στήριξης, με τα οποία πορεύθηκε τα τελευταία εννέα χρόνια.
Το χρηματιστήριο κατακρημνίζεται κλείνοντας πολύ κοντά στα χαμηλά έτους, τα ομόλογα σταθερά πάνω από το 4%, οι τράπεζες μόνιμα κάτω από τις τιμές που έκαναν τις αυξήσεις κεφαλαίου! Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 6ήμερο σερί απωλειών χάνοντας 7%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης το ίδιο διάστημα έχει πτώση 13,5%!
Ασφαλώς, αυτή δεν είναι εικόνα χρηματιστηρίου χώρας που... βγαίνει ή ευελπιστεί πως βγαίνει από τα μνημόνια, τις επιτηρήσεις, την ανάγκη προστασίας και την... υποχρέωση μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς λοιπόν, η Ελλάδα, πέρα από τη διεθνή κρίση, έχει εγγενή θέματα και προβλήματα που οδηγούν σε ρευστοποιήσεις των assets της.
Ασχέτως με το γεγονός ότι υπάρχει γενικότερη αποχώρηση των funds από τις αναδυόμενες και τις περιφερειακές αγορές, το γεγονός ότι η Ελλάδα και χθες υπερέβαλε στην πτώση, παρουσιάζοντας σχεδόν εικόνα sell off με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και πλησίον των χαμηλών έτους, ασφαλώς και είναι κάτι που ξεφεύγει από τα διεθνή τεκταινόμενα.
Μπορεί ο κυριότερος καταλύτης που «ξεκλείδωσε» τις ρευστοποιήσεις των διεθνών funds να είναι η κρίση στην Τουρκία, όμως η Ελλάδα αποδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος του συστήματος, για άλλη μια φορά.
Δημ. Τζάνας: Υπάρχει καχυποψία και δυσπιστία για την επόμενη ημέρα
«Η καχυποψία για την επόμενη ημέρα, η δυσπιστία για το πως θα πορευτεί η Ελλάδα στη μετά τα μνημόνια εποχή, το αν η κυβέρνηση θα επιστρέψει σε πολιτικές παροχολογίας είναι οι λόγοι που φαίνεται να οδηγούν τους διεθνείς επενδυτές σε τόσο έντονες ρευστοποιήσεις».
Αυτό επισημαίνει – μεταξύ άλλων – σε δηλώσεις του στο Liberal o έμπειρος σύμβουλος επενδύσεων και στέλεχος της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας.
Ο ίδιος εστιάζει σε δύο κύριους παράγοντες τους λόγους που υπήρξε χθες η εικόνα ξεπουλήματος στο χρηματιστήριο:
1) Προφανώς οι ξένοι προεξοφλούν ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει αυτόνομα και.. καθαρά στις αγορές, με ανταγωνιστικούς όρους στα επιτόκια.
2) Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία και ανασφάλεια για το ποια στάση θα κρατήσει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς είναι με την πλάτη στον τοίχο. Τι θα πει στη ΔΕΘ, ποιο αφήγημα θα δείξει, τι μέτρα θα εξαγγείλει, αν θα επιστρέψει στις «στείρες» και πεθαμένες πολιτικές παροχολογίας.
Αυτοί οι δύο παράγοντες σύμφωνα με τον κ. Τζάνα είναι οι κύριοι καταλύτες που χθες οδήγησαν το ελληνικό χρηματιστήριο σε πτώση 1,74%, με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και στις 707,77 μονάδες, μια ανάσα από το χαμηλό 52 εβδομάδων και τις 701,11 μονάδες (7 Νοεμβρίου 2017).
Βεβαίως, ορισμένα funds αποχωρούν γενικότερα από τις αναδυόμενες αγορές (emerging markets) κάτι που επηρεάζει και την Ελλάδα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι τις πιο ισχυρές πιέσεις τις δέχτηκαν μετοχές με έκθεση στην Τουρκία (π.χ. Τιτάνας -5,50%), αλλά και ευρύτερα μετοχές ενέργειας και μετάλλων (Μυτιληναίος, Viohalco, Cenergy Holdings κ.α.) λόγω του ευρύτερου πολέμου των δασμών.
Όμως, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και άλλα blue chis που δεν ανήκουν σε κλάδους μετάλλων ή δεν έχουν ρίσκα στην Τουρκία, κάτι που δείχνει ότι η αποχώρηση από το Χ.Α. ορισμένων funds είναι συστημική, γενικευμένη. Ο ΟΤΕ π.χ. υποχώρησε κατά 3,89%, ο ΟΠΑΠ είχε πτώση 2,63%, η ΕΧΑΕ -3,18%, η Jumbo -2,40%, η ΔΕΗ -2,41%, η ΕΥΔΑΠ -2,85%, η Lamda Development -2,15% κ.ο.κ.
Και όλα αυτά, έγιναν με τζίρο 43,63 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσιο των στάνταρ του τελευταίου διαστήματος!
Σχολιάζοντας αυτή την εικόνα, ο κ. Τζάνας σημειώνει πως «δεν δικαιολογείται με τίποτα το ξεπούλημα μετοχών όπως π.χ. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που ούτε στον τραπεζικό κλάδο ανήκουν, ούτε έχουν εμπλοκή στην Τουρκία, ούτε αντιμετωπίζουν κάποιοι άλλο – επικαιρότητας – θέμα. Είναι το λιγότερο παράδοξη αυτή η πίεση και ενσωματώνει ένα σημαντικό βαθμό ανησυχίας για την επόμενη ημέρα της χώρας, όταν θα βγει από τα μνημόνια», τονίζει ο ο ίδιος.
Όπως και να ''χει, η τωρινή συγκυρία είναι ιδιαιτέρως αφιλόξενη για τις περιφερειακές και τις αναδυόμενες αγορές, πόσο μάλλον για χώρες όπως η Ελλάδα, που σε καμιά περίπτωση δεν έχει πείσει ότι μπορεί να πορευτεί σωστά και εποικοδομητικά έξω από την ομπρέλα του προστατευτισμού και των μνημονίων.