Ευκαιρία για το Χρηματιστήριο η στροφή των επενδυτών στις μετοχές πραγματικής οικονομίας

Ευκαιρία για το Χρηματιστήριο η στροφή των επενδυτών στις μετοχές πραγματικής οικονομίας

Η μετακύλιση θέσεων σε μετοχές εταιρειών από το χώρο των μεταφορών, της ενέργειας, των υδρογονανθράκων, της ψυχαγωγίας, της βιομηχανικής παραγωγής καθώς και του τουρισμού, ίσως να δίνει ένα πρώτο σήμα για την αλλαγή της οπτικής των μεγάλων επενδυτών απέναντι στις αγορές. Ένα πρώτο σήμα αποστασιοποίησης, από το αγελαίο κερδοσκοπικό περιβάλλον. Και ένα πρώτο σήμα προσέγγισης των χρηματιστηρίων περισσότερο με όρους πραγματικής οικονομίας, παρά με όρους υπεραξιών. Με όρους πραγματικής αξίας. 

Ο σχεδιασμός των χαρτοφυλακίων για τη μετά Covid-19 εποχή, θα στηρίζεται σε διαφορετικά χαρακτηριστικά και σε διαφορετικού τύπου αναλύσεις από τις τρέχουσες. Σήμερα η αγορά αποτιμά με βάση κάποιες γενικές παραδοχές και υπερβολικές προσδοκίες. Και δεν είναι σίγουρο ότι αυτή η μέθοδος αποτίμησης θα έχει σημαντικό βαθμό επιτυχίας στο μέλλον.

Έτσι παρατηρούμε ότι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές απομακρύνονται από τις δημόσιες εγγραφές και τα SPACs, όσο ελκυστικά και να είναι αυτά.

Εμφανίζονται πιο σκεπτικοί όσον αφορά στην έκθεση τους στα cryptos, κυρίως λόγω των υψηλών αποτιμήσεων και της μεγάλης μεταβλητότητας. Αποφεύγουν τη σημαντική έκθεση τους σε ομόλογα με μακρινές λήξεις. Δεν αγοράζουν μετοχές των οποίων οι εταιρείες κατέφυγαν σε υπερβολικό δανεισμό για να παραμείνουν όρθιες μέσα στην πανδημία. Δεν εντάσσουν στα χαρτοφυλάκια τους μετοχές εταιρείες που φάνηκε ότι διαταράχτηκαν ριζικά από τις μεταβολές της ψηφιακής τεχνολογίας. Τα funds αποφεύγουν να διατηρούν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Και τέλος, δεν επενδύουν σε μετοχές των οποίων το PEG ratio είναι πάνω από 3.

Μπορεί το PEG ratio να φαίνεται ιδιαίτερα τεχνικό και εξειδικευμένο, όμως δεν είναι. Όλοι γνωρίζουμε τον δείκτη P/E (Price per Earnings), o οποίος απεικονίζει την τιμή μιας μετοχής, ως προς τα κέρδη ανά μετοχή. Ο δείκτης αυτός είναι στατικός καθώς βασίζεται είτε στην κερδοφορία μιας παρελθούσας εταιρικής χρήσης, είτε στην κερδοφορία μιας τρέχουσας εταιρικής χρήσης, είτε στην κερδοφορία μια μελλοντική χρήσης. Ο δείκτης PEG ο οποίος αποτελεί συνδυασμό των λέξεων Price, Earnings, Growth (τιμή, κέρδη, ρυθμοί ανάπτυξης).

Παρ’ όλο που ο PEG είναι λιγότερο γνωστός από το δείκτη P/E (Price per Earnings), μπορεί να δώσει περισσότερες και πιο χρήσιμες πληροφορίες για την αξία μιας μετοχής και τις προοπτικές της, αρκεί να γνωρίζουμε πως να τον χρησιμοποιήσουμε και πως να τον ερμηνεύσουμε σωστά. Με το δείκτη PEG μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία μιας μετοχής όπως γίνεται και με το δείκτη P/E, με τη διαφορά όμως ότι στους υπολογισμούς μας λαμβάνουμε επιπλέον υπόψη και τα αναμενόμενα κέρδη της εταιρείας που βασίζονται στους ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρείας και της κερδοφορίας της. Ο δείκτης υπολογίζεται ως εξής: PEG = (P/E) / EPS Growth Rate. Όσο χαμηλότερος από το 3 βρίσκεται αυτός ο δείκτης, τόσο πιο υποσχόμενη είναι η υπό εξέταση μετοχή. Με χαμηλότερη αποτίμηση και ικανοποιητικότερες προοπτικές.

Και αφού αναφέραμε το τι έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, ας δούμε τι κριτήρια υιοθετούν για τη μετά covid-19 εποχή. Επιλέγουν μετοχές εταιρειών, των οποίων η ανάπτυξη θα είναι τουλάχιστον μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό. Επιλέγουν μετοχές για τις οποίες μπορεί να υπάρξει μια εκτίμηση των αποτιμήσεων τους για τα επόμενα 5-10 έτη. Αποτιμήσεις που θα εδράζονται σε απόλυτα μεγέθη και σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και όχι σε ασαφείς προσδοκίες και προοπτικές. Αποτυπώνουν πλήρως τον επιχειρηματικό κύκλο και τον γενικότερο οικονομικό κύκλο, επιλέγοντας έτσι, τις μετοχές που συνδυάζουν τις καλύτερες προοπτικές. Και φυσικά οι διαχειριστές αποβάλουν από πάνω τους όλα τα στερεότυπα και τις εμμονές που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, σχετικά με τη νέα και την παλαιά οικονομία, με τον ψηφιακό κόσμο που ανατέλλει και την παραδοσιακή οικονομία που δύει, τα cryptos που κυριαρχούν και το fiat money που εξαφανίζεται.

Συνήθως τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια λόγω του μεγέθους και των αυστηρών διαδικασιών που ακολουθούν για τη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων τους, στρίβουν αργά, σαν τα κρουαζιερόπλοια στη θάλασσα. Όμως σπάνια χάνουν τον στόχο τους. Που είναι η ασφαλής πορεία μέχρι το επόμενο λιμάνι. Ίσως, ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις κακοτοπιές που αποφεύγουν και τα κριτήρια που υιοθετούν να μας βοηθήσουν να σκεφτούμε καλύτερα, για τη διαδρομή μας μέσα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Η μετακύλιση των χρηματιστηριακών θέσεων των θεσμικών επενδυτών των ΗΠΑ, σε μετοχές της κυκλικής οικονομίας, δείχνει μια αλλαγή της επενδυτικής τάσης, που ευνοεί καταφανώς και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διότι το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών μετοχών που βρίσκονται στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών, ανήκει στο χώρο της ενέργειας, των κατασκευών, των υποδομών, των ακινήτων και της βιομηχανίας.
 

Ένα σύνολο μετοχών που ταιριάζει απόλυτα με το επενδυτικό προφίλ της μετά covid-19 εποχής. Ένα σύνολο μετοχών, που εμπεριέχουν αξία και προοπτική.

Με δεδομένο, ότι το σενάριο της ευρωπαϊκής ανάκαμψης είναι ιδιαίτερα προσφιλές ανάμεσα στους διεθνείς επενδυτές, είναι εξαιρετικά πιθανό το Χρηματιστήριο Αθηνών να απορροφήσει σημαντικές επενδυτικές ροές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.