Κέρδη 1% σημείωσε το ευρώ στις συναλλαγές της Τετάρτης μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που εμφανίστηκαν καλύτερα των προσδοκιών, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι η Fed θα ακολουθήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο την ΕΚΤ στη μείωση των επιτοκίων. Όμως, την ίδια ώρα, η Ευρώπη δείχνει να εισέρχεται σε μία νέα περίοδο αβεβαιότητας, πολιτικής αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα να ασκούνται αντίρροπες δυνάμεις στην αγορά συναλλάγματος και να διαμορφώνονται νέες ισορροπίες που αγγίζουν και την αγορά ομολόγων.
Σήμερα, το ευρώ διαμορφώνεται περίπου 4% χαμηλότερα από τη μέση τιμή του μετά το 2015 και 12% χαμηλότερα από το υψηλό μετά την πανδημία. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα προέρχεται από μία δύσκολη τριετία, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να φτάνει σε χαμηλό σχεδόν 20 ετών τον Μάρτιο του 2022, στα 0,97 δολάρια/ευρώ.
Η ύφεση του παγκόσμιου εμπορίου, η αλλαγή στο συσχετισμό των επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ - Ευρώπης υπέρ του δολαρίου και η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν σε μεγάλη πτώση το ευρώ το 2022 και το 2023. Από το υψηλό των 1,2267 δολαρίων που σημείωσε έναντι του δολαρίου τον Μάιο του 2021, το ευρώ έφτασε να υποχωρεί κάτω από το 1 δολάριο, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου του 2023 βρέθηκε στα 1,0448 δολάρια.
Οι συγκεκριμένοι καταλύτες δεν αναμένεται να επανέλθουν σύντομα εκτός και αν προκύψει κάποια απρόβλεπτη γεωπολιτική αναταραχή που θα αλλάξει το outlook για τις τιμές των εμπορευμάτων. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συγκρατούν χαμηλά το ευρώ, όπως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει πριν τη Fed τα επιτόκια, με φόντο την εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων, και κυρίως η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην Ευρώπη μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Η πτώση της… δημοφιλίας του ευρώ αντανακλάται και στα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, το ευρώ βγήκε χαμένο έναντι του δολαρίου και του γεν το 2023, σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν επιτραπεί στη Ρωσία να μειώσει τα διαθέσιμά της σε ευρώ. Ειδικότερα, το μερίδιο του ευρώ στην παγκόσμια «πίτα» της αγοράς συναλλάγματος μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 20% το 2023, ενώ οι επίσημοι διαχειριστές αποθεμάτων ήταν καθαροί πωλητές, δηλαδή πούλησαν 100 δισ. περισσότερα ευρώ απ' ότι αγόρασαν.
Την ίδια ώρα, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι το ευρώ θα ανακάμψει έναντι του δολαρίου φέτος και προβλέπει ότι θα υποαποδώσει άλλων κορυφαίων νομισμάτων και κυρίως έναντι του γεν, στα επόμενα δύο χρόνια. Ο οίκος εκτιμά ότι το ζεύγος EURUSD θα παραμείνει κοντά στο χαμηλότερο σημείο του εύρους διακύμανσης μετά το 2023, ήτοι μεταξύ 1,05 και 1,15. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στα χαμηλά 20ετίας.
Βέβαια, μετά τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, το παιχνίδι αλλάζει ελαφρώς και πλέον τα πονταρίσματα των επενδυτών δείχνουν ότι η πρώτη μείωση θα έρθει τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το FedWatch Tool, οι πιθανότητες μείωσης του στόχου για το βασικό επιτόκιο στο 5%-5,25% από τη Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ξεπερνούν το 61%, ενώ οι επενδυτές δίνουν και 9,6% πιθανότητες μείωσης στο 4,75%-5%, όταν πριν την ανακοίνωση οι πιθανότητες μείωσης τον Σεπτέμβριο δεν ξεπερνούσαν το 50%.
Πέρα όμως από τη μείωση των επιτοκίων, οι υφιστάμενες αλλά και οι αναμενόμενες δυνάμεις προβλέπεται να κρατήσουν χαμηλά το ευρώ. Ένας λόγος είναι η συνεχώς αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης. Επίσης, η Ευρώπη δείχνει να ανεβάζει τους… εμπορικούς τόνους απέναντι στην Κίνα και στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και εντείνει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, το ευρώ δεν αποκλείεται να υποχωρήσει ξανά κάτω από την πλήρη ισοτιμία με το δολάριο.