Το ευρώ πληρώνει τα σπασμένα της γαλλικής πολιτικής κρίσης
Shutterstock
Shutterstock

Το ευρώ πληρώνει τα σπασμένα της γαλλικής πολιτικής κρίσης

Το ευρώ έκανε «βουτιά» έναντι του δολαρίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες κατάρρευσης της κυβέρνησης στη Γαλλία, εξέλιξη που θα ανατρέψει την προσπάθεια να περιοριστεί η διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Από την άλλη, το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε μετά τα ισχυρά στοιχεία για τη μεταποίηση που αυξάνουν τις πιθανότητες ότι η Fed θα επιλέξει μια παύση στις μειώσεις επιτοκίων στη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν το μήνα.

Στην Ευρώπη το πριμ κινδύνου που απαιτούν οι επενδυτές, για να διακρατήσουν γαλλικά ομόλογα αντί για γερμανικά χρεόγραφα αναφοράς εκτοξεύτηκε μετά την ανακοίνωση του ακροδεξιού κόμματος ότι θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National) Μαρίν Λεπέν έδωσε στον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ διορία μέχρι τη Δευτέρα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κόμματος της στον Προϋπολογισμό του 2025.

Η ισοτιμία του ευρώ έπεσε στα $1,0469, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές Νοεμβρίου.

Το κοινό νόμισμα δέχεται πίεση λόγω της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία και της διεύρυνσης των spread. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων ευρύτερα κινούνται προς τα κάτω και αυτές των γαλλικών υποχωρούν λιγότερο απ' ό,τι των άλλων χωρών.

Πιο απλά, σημειώνουν οι αναλυτές, δεν πρόκειται για επανάληψη της κρίσης του ευρώ. Η αδυναμία του απεικονίζει τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία. Υπάρχουν και οι φωνές που δεν πιστεύουν οτι η Λεπέν επιθυμεί την κατάρρευση της κυβέρνησης καθώς θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι προκάλεσε μια οικονομική κρίση στη Γαλλία.

Πάντως το spread, η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα γαλλικά και τα γερμανικά 10ετή ομόλογα που δείχνει το πριμ ρίσκου που ζητούν οι επενδυτές για να κρατήσουν γαλλικό δημόσιο χρέος, αυξήθηκε κατά σχεδόν 8 μονάδες βάσης στις 87,3. Βρίσκεται, μάλιστα, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που πέρασε η Ευρωζώνη.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, μετά τα μακροοικονομικά στοιχεία που επιβεβαίωσαν τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας, οι αγορές μείωσαν την πιθανότητα μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed τον Δεκέμβριο στο 62% από 66% την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, τα επιτοκιακά futures στην αγορά παραγώγων ανέβασαν την πιθανότητα μιας παύσης των μειώσεων της Fed στο 38% από 34% την Παρασκευή.

Το δολάριο ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου Donald Trump οτι οι χώρες - μέλη των ΒRICS πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν θα δημιουργήσουν νέο νόμισμα.

Οι χώρες BRICS (Bραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) αποτελούν μια ομάδα πέντε μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών που συνεργάζονται σε οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο δολαριακός δείκτης που μετρά την αξία του δολαρίου ΗΠΑ σε σχέση με καλάθι νομισμάτων ενισχύθηκε 0,6% στις 106,7 μονάδες.

Ρόλο - κλειδί για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων θα παίξουν τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας για τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Η μέση πρόβλεψη είναι για μια αύξηση 195.000 θέσεων απασχόλησης με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 4,2% από 4,1%.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε ο δρόμος θα μείνει ανοικτός για νέα μείωση 25 μονάδων βάσης από τη Fed στις 18 Δεκεμβρίου.

Αν η αύξηση των θέσεων απασχόλησης είναι σημαντικά υψηλότερη, τότε μπορεί να ωθήσει τη Fed σε μια παύση των μειώσεων.