Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν θα διατηρηθούν για πολύ καιρό ακόμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), ο οποίος εκτίμησε πως οι τιμές μπορούν να ξεκινήσουν να ενισχύονται το 2017 υπό φυσιολογικές οικονομικές συνθήκες.
Ωστόσο, οι τιμές των ενεργειακών πόρων είναι ανάμεσα στους τέσσερις παράγοντες που κάνουν το παγκόσμιο ενεργειακό outlook λιγότερο προβλέψιμο από ποτέ, ανέφερε ο Fatih Birol σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης της IEA.
«Το ερώτημα αν οι χαμηλές τιμές ενέργειας θα διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο ή θα δείξουν ανοδικές τάσεις ενισχύουν το απρόβλεπτο του τομέα», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Το 2015 σημειώθηκε μείωση 20% στις επενδύσεις του πετρελαίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περιμένουμε και το 2016 πτώση. Δεν έχει υπάρξει ποτέ περίπτωση στο παρελθόν, όπου οι πετρελαϊκές επενδύσεις να υποχωρούν για δυο διαδοχικά έτη».
Τα χαμηλά έσοδα που οδηγούν σε μείωση των επενδύσεων επιφέρουν τον κίνδυνο μιας απότομης ανάκαμψης της αγοράς καθώς η εξάρτηση από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 1970.
Ακόμα μια ακούσια συνέπεια των χαμηλών τιμών μπορεί να είναι η αποδυνάμωση της στήριξης για ανανεώσιμες πηγές και ενεργειακή αποδοτικότητα, τα οποία είναι βασικοί πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης.
Η συμφωνία για τη μείωση των ρύπων που επετεύχθη το Δεκέμβριο στη Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα, κατά τον Birol. Επίσης, ανέφερε πως το ερώτημα του κατά πόσο θα υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές στον ενεργειακό τομέα μετά το Παρίσι αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα αβεβαιότητας για το μέλλον.
Ο F. Birol δηλώνει βέβαιος πως θα υπάρξουν αλλαγές μετά τη Σύνοδο του Παρισιού, ενώ τόνισε πως τα δύο τρίτα των αερίων του θερμοκηπίου οφείλονται στον ενεργειακό τομέα.
«Αν θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον ενεργειακό τομέα», ανέφερε. Ένα από τα αποτελέσματα της Συνόδου στο Παρίσι είναι να δοθεί έμφαση στην καινοτομία, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πλέον θεωρούνται κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της IEA.
«Το ζήτημα του κατά πόσο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποδειχτούν κερδοφόρες επενδύσεις ή εάν είναι ασύμφορες λόγω κόστους, έχει ξεπεραστεί», σημείωσε.
Σε ομιλίες τους, η Cansen Basaran Symes, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (TUSIAD) και ο Guler Sabanc?, διευθύνων σύμβουλος της Sabanc? Holding, τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη απελευθέρωση στον τομέα της ενέργειας. «Ο τομέας της ενέργειας θα αποτελέσει λύση, αλλά δεν είναι η αιτία της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Sabanc?.