Θα περίμενε κανείς ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα για τα κρυπτονομίσματα, ανάμεσα στον ενθουσιασμό και στον παροξυσμό, το Facebook θα είχε λανσάρει το δικό του ψηφιακό νόμισμα, που προετοιμάζει από το 2019. Το νέο παγκόσμιο νόμισμα του Facebook, που ονομάστηκε libra, στόχευε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για την εκτέλεση και διεκπεραίωση διασυνοριακών συναλλαγών, σε σχέση με τα κλασσικά εθνικά νομίσματα. Πού βρίσκεται σήμερα, αυτό το μεγάλο project; Τι έχει αλλάξει από τον αρχικό σχεδιασμό; Ποια συμπεράσματα βγαίνουν, σχετικά με τον κόσμο των cryptos;
Το project διατηρεί δυο βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι, ότι εξακολουθεί να στηρίζεται στη μεγάλη βάση μελών της πλατφόρμας του Facebοοk, που αριθμεί πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια χρήστες. Και το δεύτερο είναι, ότι η τιμή του ψηφιακού αυτού νομίσματος θα παρακολουθεί την τιμή ενός καλαθιού από εθνικά νομίσματα, στο οποίο θα συμμετέχει το Δολάριο, το Ευρώ, η Λίρα, το Γιεν και άλλα νομίσματα μικρότερης βαρύτητας.
Τι έχει αλλάξει στο project; Η ονομασία του ψηφιακού νομίσματος, που μετονομάστηκε σε Diem. Σκοπός της μετονομασίας ήταν να γίνει διακριτή η απομάκρυνση του και η απαγκίστρωση του από το «στενό επιχειρηματικό» πλαίσιο του Facebook και των συνεργατών του. Και ταυτόχρονα να αναδειχθεί η ομπρέλα ενός «ανεξάρτητου οργανισμού», που προωθεί πλέον την εξέλιξη του νέου ψηφιακού νομίσματος.
Στην αρχική ομάδα, που είχε συγκροτηθεί γύρω από το project του Libra, συμμετείχαν σημαντικές εταιρείες του ψηφιακού οικοσυστήματος και των ψηφιακών συναλλαγών όπως η PayPal, η Visa, η Mastercard, η Vodafone, η eBay και η Stripe, η οποίες αποχώρησαν από το εγχείρημα για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια.
Στην πορεία, το Diem Association, όπως μετονομάστηκε η ιδρυτική ομάδα, εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή της Shopify, της Spotify, της Uber, της Coinbase, της Novi, της Lyft, της PayU, αρκετών θεσμικών επενδυτών και διεθνών οργανισμών όπως του Women’s World Banking.
O σκοπός του Diem Association, που λειτουργεί σαν ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα στην Ελβετία, δεν είναι να φτιάξει ένα ακόμα μαγικό κρυπτονόμισμα, αλλά να δομήσει ένα καινοτόμο και ασφαλές χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα, που θα προσφέρει λύσεις στις επιχειρήσεις και στους πολίτες σε όλον τον κόσμο. Στόχος είναι η προσφορά χαμηλού κόστους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μέσα σε ένα δομημένο και ασφαλές περιβάλλον. Σήμερα περισσότεροι από 1,7 δισεκατομμύρια πολίτες σε όλο τον πλανήτη, δηλαδή το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται εκτός τραπεζικού συστήματος. Οπότε το Diem, αποπειράται να προσφέρει λύσεις σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Το ψηφιακό νόμισμα Diem, είναι ένα από τα στρατηγικά projects του Diem Association, που θα προσφέρει ταχύτατες, χαμηλού κόστους και ασφαλείς συναλλαγές. Άλλωστε, αυτό είναι το ζητούμενο από τη κοινωνία. Η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών και η κάλυψη των υπαρχόντων κενών του συστήματος. Κι έτσι το ψηφιακό νόμισμα Diem θα έρθει να λύσει πραγματικές ανάγκες και όχι να ανοίξει νέους κερδοσκοπικούς ορίζοντες.
Το σύστημα συναλλαγών με Diem, θα απαιτεί το πιο απλό κινητό τηλέφωνο και μια απλή σύνδεση στο διαδίκτυο.
Η αξία των Diem Coins, θα υποστηρίζεται από αποθέματα ενός καλαθιού μετρητών (σε διάφορα νομίσματα), αλλά και βραχυχρόνιων κρατικών ομολογιακών εκδόσεων.
Η ταχύτητα των συναλλαγών, καθώς και η ευκολία εκτέλεσης τους, θα είναι ανεξάρτητη του είδους και του μεγέθους τους.
Το σύστημα συναλλαγών Diem, θα είναι το πιο εύκολο στη χρήση χρηματοοικονομικό σύστημα παγκόσμιου βεληνεκούς.
Το λογισμικό του πρωτόκολλου του Diem θα είναι ανοικτό (open-source), έτσι ώστε πάνω του να μπορούν να αναπτυχθούν προϊόντα και υπηρεσίες από τρίτους, που επιθυμούν να κτίσουν εφαρμογές και υπηρεσίες πάνω στο σύστημα συναλλαγών του Diem.
To δίκτυο του Diem, έχει δομηθεί πάνω στην τεχνολογία blockchain, προσφέροντας ασφάλεια υψηλότατου επιπέδου στους συναλλασσόμενους.
Σίγουρα, το Diem δεν κουβαλάει πάνω του, ούτε την κερδοσκοπική μαγεία, αλλά ούτε τη φωτογένεια των γνωστών κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο το Diem έρχεται να δώσει απαντήσεις σε υπαρκτά προβλήματα του χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος. Παράλληλα δείχνει τη μεγάλη εικόνα και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα πράγματα. Μια κατεύθυνση, προς την οποία συμβαδίζουν, όχι μόνο οι κεντρικές τράπεζες, αλλά και οι κρατικές οντότητες.