Το φαινόμενο Robinhood προκαλεί σεισμικές δονήσεις στη Wall

Το φαινόμενο Robinhood προκαλεί σεισμικές δονήσεις στη Wall

Το μεγάλο θόρυβο που… συνήθισε να προκαλεί ως ψηφιακή χρηματιστηριακή που δημιουργήθηκε για να κάνει το trading εύκολο και ανέξοδο για τους πολλούς, ως άλλος Ρομπέν των Δασών, προκαλεί και η μετοχή της Robinhood, η οποία μετράει λιγότερο από μία εβδομάδα στη Wall. Η Robinhood δεν έχει δημοσιεύσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ούτε κάποια φοβερή και τρομερή νέα λειτουργία στην πλατφόρμα της. Τότε, γιατί ενισχύεται σχεδόν κατά 100% μέσα σε λίγες ημέρες;

Καλώς ή κακώς, φαίνεται ότι η Robinhood ανεβαίνει γιατί… έτσι. Όπως συνέβη με πολλές μετοχές μέσα στο 2021, όταν μία σημαντική μάζα ερασιτεχνών επενδυτών αποφάσισε μέσω Reddit να τις στηρίξει. Έχουμε να κάνουμε με ένα νέο φαινόμενο, μία νέα πραγματικότητα στις αγορές και όσο οι ψηφιακές εφαρμογές θα κερδίζουν έδαφος, τόσο το trading θα θυμίζει… Playstation.

Η εισαγωγή των μετοχών της Robinhood στη Wall έγινε την περασμένη Πέμπτη. Από τα 38 δολάρια της IPO, η “HOOD” υποχώρησε στο ντεμπούτο της, για να φτάσει ενδοσυνεδριακά στις συναλλαγές της Τετάρτης 4/8 να υπερδιπλασιάζεται και να ξεπερνά τα 84 δολάρια, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της fintech εταιρείας από το Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας να αγγίζει τα 70 δισ. δολάρια, πριν υποχωρήσει λίγο χαμηλότερα.

Είναι “stonk”, όπως αποκαλούνται στη γλώσσα των meme traders οι μετοχές που σημειώνουν τρελές διακυμάνσεις (χωρίς ιδιαίτερο λόγο πολλές φορές), είναι φούσκα που θα σκάσει στα χέρια ερασιτεχνών επενδυτών ή πρόκειται απλώς για το αποτύπωμα της ψηφιακής εποχής στα παγκόσμια χρηματιστήρια που αλλάζει για πάντα τη σύνθεση των αγορών; Ό,τι και αν πιστεύει κανείς για την Robinhood, αυτή τη στιγμή η μετοχή της ταράζει τα νερά της Wall Street, όπως ακριβώς έκανε, από το 2015 που εμφανίστηκε, μέχρι σήμερα, η πλατφόρμα που υποσχέθηκε στους μικροεπενδυτές να μπορούν να κάνουν καθημερινό trading χωρίς έξοδα.

Η Κάθι Γουντ, πάντως, η σταρ μάνατζερ της ARK Invest, αγόρασε 1,3 εκατομμύρια μετοχές της Robinhood κατά την εισαγωγή της στη Wall και έριξε άλλα 65 εκατ. δολάρια στη μετοχή την επόμενη ημέρα. Το ενδιαφέρον της Γουντ, μέσω του ARK Innovation ETF, ώθησε πολλούς ερασιτέχνες επενδυτές να την ακολουθήσουν. Άλλο ένα φαινόμενο της εποχής μας. Στις ψηφιακές πλατφόρμες οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να κοπιάρουν τις κινήσεις διάσημων επενδυτών. Και κάπως έτσι, τα κοπάδια γράφουν ιστορία. Κάπως έτσι, οι αγορές θυμίζουν Playstation.

Στην πρώτη της ημέρα στη Wall η Robinhood σημείωσε πτώση στα 34,82 δολάρια, στη δεύτερη ημέρα ενισχύθηκε κατά 0,95%, στην τρίτη συνεδρίαση κατέγραψε άνοδο 7,20%, στην τέταρτη εκτινάχθηκε κατά 24,20% και χθες εκτοξεύθηκε κατά 48% για να κλείσει κοντά στα 70 δολάρια, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 40 δισ. δολάρια. Στις χθεσινές συναλλαγές μάλιστα άλλαξαν χέρια 126 εκατ. κομμάτια, περισσότερα και από τα 101,8 εκατ. κομμάτια της IPO.

Τον περασμένο Ιανουάριο γράφαμε ότι η Robinhood έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο disruption στις χρηματαγορές που είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να μιλάμε για προ-Robinhood και μετά-Robinhood εποχή στα χρηματιστήρια. Αναφερόμασταν επίσης στο ότι το gamification που φέρνει στις αγορές η Robinhood και οι άλλες παρόμοιες πλατφόρμες αλλάζει τα πάντα αφού βάζει στις αγορές μία ισχυρή μάζα επενδυτών που παίρνει ρίσκα γιατί ψάχνει εύκολα κέρδη και αντιμετωπίζει το trading περισσότερο σαν ένα virtual παιχνίδι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του short squeeze στις μετοχές των Gamestop και AMC, στους πρώτους μήνες του 2021, όταν ερασιτέχνες επενδυτές συνεννοούνταν μέσω του Reddit για να κοντράρουν τους θεσμικούς, πολλοί χρήστες της Robinhood είχαν εξοργιστεί λόγω των περιορισμών που επέβαλε η εταιρεία στις αγορές συγκεκριμένων μετοχών με την αιτιολογία ότι ήθελε να τους προστατεύσει από την υπερβολική μεταβλητότητα. Ορισμένοι τότε… ορκίστηκαν να δώσουν ένα μάθημα στη μετοχή της Robinhood κατά την εισαγωγή της στη Wall.

Στο Reddit αυτές τις ημέρες γίνεται ένα μικρός χαμός. Το πλήθος αλαλάζει συνθήματα κατά της μισητής πλατφόρμας, όμως πολλοί δεν αντιστέκονται. Αγοράζουν και στη συνέχεια αναρτούν αποδείξεις από τα εύκολα κέρδη που τους έδωσε η μετοχή σε λίγα λεπτά. Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η μετοχή μιας εταιρείας που δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει το πως βγάζει χρήματα από τις υπηρεσίες που προσφέρει; Θα το δούμε προσεχώς γιατί το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε…