Του Απόστολου Σκουμπούρη
Το πρώτο «φλερτ» με τη διάσπαση του σημαντικού ορίου των 900 μονάδων έκανε σήμερα Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως δεν υπήρξαν δυνάμεις υπέρβασής του, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που σημειώνουν πως η διάσπαση αυτής της αντίστασης δε θα είναι εύκολη υπόθεση και ίσως «απαιτηθεί» περισσότερος χρόνος και συσσώρευση λίγο χαμηλότερα.
Βεβαίως, η αγορά συνηθίζει να εκπλήσσει και ποτέ δεν κάνει το χατήρι των πολλών, οπότε μένει να δούμε αν τις επόμενες ημέρες αυτής της εβδομάδας υπάρξουν δυνάμεις και διαθέσεις για άμεση κατοχύρωση αυτής της κομβικής για την ψυχολογία της αγοράς ζώνης.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης σήμερα έφτασε έως το υψηλό των 896,23 μονάδων όμως έκλεισε αρκετά χαμηλότερα και πιο κοντά στο χαμηλό ημέρας, ίσως είναι ένα δείγμα πως θα απαιτηθούν επιπλέον καταλύτες για τις 900 μονάδες, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε συσσώρευση ίσως λίγο χαμηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γ.Δ. βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και σε ελάχιστες συνεδριάσεις στα υψηλά τρεισήμισι μηνών, οπότε πριν τη διάσπαση της κομβικής περιοχής των 900 μονάδων, η λογική λέει πως πρέπει να «δέσουν» μερικώς οι τιμές σε δείκτες και μετοχές και να υπάρξει πιο συμπαγής τεχνική βάση.
Το αυτό υποστηρίζουν άλλωστε και οι αναλυτές, με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαο Καυκά να σημειώνει πως «η διαφυγή πάνω από την περιοχή των 900-920 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρ' όλο που η ελληνική αγορά δικαιολογεί υψηλότερους πολλαπλασιαστές λόγω της εκτιμώμενης ανάπτυξης, ενδέχεται αυτό να μην επιτευχθεί άμεσα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των “hard data” της οικονομίας και ειδικά των επενδύσεων».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει ότι «η αγορά μετά από τέσσερις μετεκλογικούς μήνες συσσώρευσης όπως ήταν λογικό (μετά το 7μηνο ράλι) δοκιμάζει τα υψηλά που είχε καταγράψει την επόμενη των εκλογών. Το επίπεδο είναι σημαντική αντίσταση και είναι λογικό να ταλαιπωρήσει πριν αποφασίσει να το ξεπεράσει».
O χρηματιστής σημειώνει πως ο τρόπος που κινείται η αγορά είναι σίγουρα θετικός (μάζεμα), ενώ θυμίζει πως ο πολύπαθος τραπεζικός έχει καταφέρει να καταγράψει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα (9%) από το υψηλό του Ιουλίου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό...
Εν αναμονή λοιπόν πολλών εξελίξεων αυτή την εβδομάδα με αποκορύφωμα και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στις τράπεζες που ξεκινούν από αύριο, η αγορά παρουσιάστηκε επιφυλακτική στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, περιορίζοντας σημαντικά τα ρίσκα, κάτι που οδήγησε σε αλλαγμένη εικόνα στο φινάλε συγκριτικά με το πρώτο τρίωρο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888,29 μονάδες με άνοδο 0,34%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 896,44 μονάδες λίγο μετά τις 12:15 μ.μ., ενώ το χαμηλό ήταν στις 884,23 μονάδες στο άνοιγμα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.223,42 μονάδες με οριακή άνοδο 0,15%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέο υψηλό 17 μηνών και στις 906,06 μονάδες με άνοδο 1,16% (έφτασε ενδοσυνεδριακά έως τις 924,17 μονάδες με άνοδο άνω του 3%), ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.214,49 μονάδες με άνοδο 0,55%.
Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 89,84 εκατ. ευρώ, με τα 18 εκατ. ευρώ, ήτοι το 20% του συνόλου να είναι πακέτα, κυρίως στη Lamda Development. Στη μετοχή διακινήθηκαν τρία πακέτα συνολικά 2,2 εκατ. μετοχών που αντιστοιχούν στο 2,75% του μετοχικού κεφαλαίου, στα 7,50 ευρώ ανά μετοχή.
Στην εταιρεία υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με την είσοδο επιφανών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, ώστε να ενισχύσουν τη δυναμική για το project στο Ελληνικό, ενώ σταδιακά θα αρχίσει να μπαίνει σε… ρότα και η αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έντονη κινητικότητα υπάρχει και στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, με την Μυτιληναίος να ανακοινώσει ότι θα προβεί σε ομολογίες 500 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή την εβδομάδα ίσως έχουμε εξελίξεις στο θέμα με το διαγωνισμό για το καζίνο του Ελληνικού.
Οι τράπεζες έκλεισαν μεν ανοδικά όμως έχασαν σχεδόν τα 2/3 των αρχικών κερδών τους. Πάντως, η Πειραιώς κράτησε σχεδόν το ήμισυ των κερδών της κλείνοντας με άνοδο 3,40% (είχε υστερήσει εσχάτως συγκριτικά με τις υπόλοιπες), η Eurobank στο +1,68%, Εθνική +1,06% και Alpha Bank +0,05%.
Στον ευρύτερο Large Cap βαρίδι ήταν ξανά η Coca Cola HBC που μετά το -3,96% της Παρασκευής, υποχώρησε εκ νέου σε ποσοστό 1,38% και μαζί με το ΑΔΜΗΕ (-1,58%) και τη ΔΕΗ (-1,38%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 25. Αντιθέτως, με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Fourlis.
Στον Mid Cap η MLS ξεχώρισε με έμφαση καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 28,97% με όγκο 186.291 τεμάχια και κλείσιμο στα 1,38 ευρώ, με φόντο την είδηση ότι η νέα και πλατφόρμα MAIC συνδέθηκε πλέον με όλες τις συσκευές Android. Μένει να δούμε τη συνέχεια για τη μετοχή και την εταιρεία, όμως η αντίδραση ήταν θετική εξέλιξη.
Με άνοδο άνω του 4% έκλεισε και η MIG, στο +3,27% η Πλαστικά Θράκης, και +4,56% η AS Company. Στον αντίποδα, πτώση 5,69% είχε η Profile, -3,72% η Πλαίσιο, -2,09% η Τεχνική Ολυμπιακή, -1,45% η Intracom Holdings κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 48 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 70 που υποχώρησαν.