Γιατί έρχεται νέα κούρσα στο πετρέλαιο

Γιατί έρχεται νέα κούρσα στο πετρέλαιο

Δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Mohammed Barkindo, χθες έγινε σαφές ότι λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προοπτικές ζήτησης, είναι σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθούν οι όγκοι των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου. Εν ολίγοις, ο OPEC με ευγενικό τρόπο υπέδειξε στην Ευρώπη ότι χρειάζονται προσοχή οι κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, καθώς ο Οργανισμός δεν πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή προκειμένου να συμπληρώσει το έλλειμμα τους.

Με πτώση πέριξ του 4% ξεκίνησε η εβδομάδα για το πετρέλαιο, με σαφείς επιρροές από την εκτίμηση ότι θα μειωθεί η ζήτηση στην Κίνα λόγω διατήρησης των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα η απελευθέρωση στρατηγικών κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου θα μειώσει τη στενότητα προσφοράς στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Ήδη τις δύο προηγούμενες εβδομάδες είχαμε μια μικρή αποκλιμάκωση των τιμών, ακριβώς λόγω των πλάνων για τη μεγαλύτερη ιστορικά απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες που συμμετέχουν στη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας.

Υπενθυμίζουμε ότι τα κράτη μέλη της ΙΕΑ θα απελευθερώσουν 60 εκατ. βαρέλια μέσα στους επόμενους έξι μήνες και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδεσμεύσουν 180 εκατ. βαρέλια.

Έχουμε λοιπόν ένα σύνολο 240 εκατ. βαρελιών ως μια συντονισμένη απόπειρα αντιστάθμισης του ελλείμματος σε ρωσικό αργό μετά τις βαριές κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα και την προοπτική διατήρησης τους για αρκετούς μήνες, καθώς τα εγκλήματα πολέμου που έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία έχουν βαρύνει το κλίμα των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Πολλοί αναλυτές μάλιστα δεν αποκλείουν πλέον το σενάριο της παρατεταμένης σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που θα διατηρήσει την ισχύ των κυρώσεων.

Μπορούν όμως τα στρατηγικά αποθέματα να αποσυμφορήσουν τις τιμές σε μόνιμη βάση;

O OPEC δεν αποκλείει ένα σοκ στον εφοδιασμό του πετρελαίου

Χθες o OPEC σε συνομιλίες εκπροσώπων του με αξιωματούχους της ΕΕ στη Βιέννη διαμήνυσε ότι οι τρέχουσες κυρώσεις στη Ρωσία σε συνδυασμό με μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάθρακες, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν ένα από τα χειρότερα σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου, καθώς είναι αδύνατον να αντικατασταθούν οι όγκοι της ρωσικής παραγωγής.

Εν ολίγοις τι μας είπαν με ευγενικό πάντα τρόπο οι εκπρόσωποι του OPEC; Ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να συμπληρώσουν το έλλειμμα της ρωσικής παραγωγής και γι’αυτό καλό θα ήταν η ΕΕ να είναι προσεκτική με τις αποφάσεις της.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής οι κυρώσεις της ΕΕ δεν περιλαμβάνουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία. Πολλοί αναλυτές όμως εκτιμούν ότι η απόφαση της περασμένης εβδομάδας να επιβληθούν κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα άνοιξε στην ουσία το κάδρο για επέκταση των κυρώσεων και στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Πράγματι, σύμφωνα με δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει προτάσεις για εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία και είναι λογικό, μιας και η Ευρώπη έχει πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο από ότι για παράδειγμα οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς που έχουν προβεί σε ανάλογες κυρώσεις.

Με τις τιμές ενέργειας ήδη εξαιρετικά υψηλά, μια ανάλογη απόφαση από την ΕΕ είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου με εναλλακτικές προμήθειες δεν είναι μια εύκολη και πάνω από όλα, δεν είναι μια φθηνή εξίσωση.

Αυτό ακριβώς τόνισε με τον «τρόπο» του ο Γενικός Γραμματέας του OPEC Mohammed Barkindo. Το Reuters αποκάλυψε αντίγραφο της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του OPEC σύμφωνα με το οποίο υπήρξε σαφής παραδοχή ότι λαμβάνοντας υπόψιν τις τρέχουσες προοπτικές ζήτησης, δεν είναι εφικτό να αντικατασταθεί μια απώλεια έως και 7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα εξαιτίας των τρεχουσών αλλά και μελλοντικών κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Οι πιέσεις της ΕΕ αλλά και της ΙΕΑ προς τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να εκμεταλλευτούν την πλεονάζουσα δυναμικότητα τους και ν’αυξήσουν τις παραδόσεις πετρελαίου προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να εισακούγονται από τον OPEC.

O Barkindo προσπάθησε να «ξεγλιστρίσει» με τη δικαιολογία ότι η αστάθεια στην αγορά προέρχεται από μη θεμελιώδεις παράγοντες που είναι «εκτός ελέγχου» του OPEC και ότι η αύξηση της παραγωγής από τον Οργανισμό κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περικοπών παραγωγής που έγιναν κατά την πανδημία, είναι αρκετή.

Η τεχνική εικόνα

Πολλοί αναλυτές όπως η Bank of America διατηρούν την πρόβλεψή τους για το πετρέλαιο Brent στα 102 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο για το 2022-23. Η στήλη εκτιμά ότι ceteris paribus τα 100 δολάρια θα είναι το κέντρο βάρους σε ένα εύρος με κάτω μέρος μεταξύ των 78 εως 82 δολαρίων και άνω μέρος τα 120-125 δολάρια.

Βέβαια τυχόν επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ στους ρωσικούς υδρογονάθρακες ή μια αντίστοιχη απόφαση της Ρωσίας δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν «πυροτεχνήματα» με τιμές ακόμα και πάνω από τα 150 δολάρια/βαρέλι. Γι’ αυτά άλλωστε τα «πυροτεχνήματα» προσπάθησε να μας προειδοποιήσει ο Mohammed Barkindo.

Προς το παρόν, η πρώτη στήριξη για το Brent τοποθετείται στα 93,60 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα 110 δολάρια/βαρέλι φαίνεται ότι αποτελούν μια δυνατή αντίσταση μετά τις ανακοινώσεις για την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων και τα lockdowns στην Κίνα, τουλάχιστον όσο υπάρχει νημεμία στο επίπεδο των κυρώσεων για το ρωσικό πετρέλαιο.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα

Αυτό είναι το νέο compact ηλεκτρικό Toyota