Γιατί η Σ. Αραβία εγκαταλείπει τον στόχο για $100 το βαρέλι
shutterstock
shutterstock
Πετρέλαιο

Γιατί η Σ. Αραβία εγκαταλείπει τον στόχο για $100 το βαρέλι

Δεν μπόρεσε τελικά αυτή την εβδομάδα το Βrent να σπάσει ανοδικά τον μέσο κινητό των 30 ημερών, σημειώνοντας διπλή κορυφή στα 75,12 δολάρια/βαρέλι και γυρνώντας ξανά πέριξ των 71-72 δολαρίων/βαρέλι.

Τα δημοσιεύματα ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο της τιμής των 100 δολαρίων το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο, καθώς προετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή, «έκαψαν» την υποστήριξη που έδωσαν στο πετρέλαιο οι κινεζικές αρχές με την ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης.

(σ.σ: Περισσότερα για πώς τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας συμβάλλουν ως κάποιο βαθμό στην άρση των καθοδικών κινδύνων για την τιμή του αργού μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Η προοπτική που πρωτοπαρουσιάστηκε στους FT, να εγκαταλείψει το Ριάντ τον ανεπίσημο στόχο των 100 δολαρίων /βαρέλι, έπληξαν  την τιμή του πετρελαίου και τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών την Πέμπτη.

Υπενθυμίζουμε ότι η  Σαουδική Αραβία και άλλα 7 μέλη της ομάδας παραγωγών του ΟPEC+ επρόκειτο να κάνουν μακροχρόνιες περικοπές παραγωγής από τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά  τελικά συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για δύο μήνες καθυστέρηση.

Σύμφωνα με πηγές των FT, η Σαουδική Αραβία έχει αποφασίσει να επαναφέρει την παραγωγή όπως είχε προγραμματιστεί την 1η Δεκεμβρίου, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερων τιμών.

Αν και το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε σε αίτημα  για σχόλιο στα δημοσιεύματα, εντούτοις το δημοσίευμα ήταν αρκετό να επαναφέρει τις πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού, ο οποίος οδεύει προς την πρώτη του αρνητική εβδομάδα  μετά από δύο συνεχόμενες θετικές.

Στην ουσία η τιμή του πετρελαίου προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντιθετικές δυνάμεις: Από τη μια τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την Κίνα και αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση από τη μεγαλύτερη εισαγωγέα πετρελαίου, η συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στη Μ.Ανατολή και  η πτώση των αποθεμάτων του πετρελαίου στις ΗΠΑ- στις 25/9  τα εμπορικά αποθέματα αργού στη χώρα μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια, στα 413 εκατομμύρια βαρέλια-δρουν υποστηρικτικά στην τιμή, ενώ οι  προσδοκίες  για αύξηση της  παραγωγής όχι μόνο από τη Σαουδική Αραβία αλλά και τη Λιβύη επιδρούν αρνητικά.

Ο ρόλος της Λιβύης και η αλλαγή πλεύσης από τη Σαουδική Αραβία

Όσον αφορά την παραγωγή της Λιβύης, να αναφέρουμε ότι  τα κοιτάσματα αργού στη Λιβύη αναμένεται να ανοίξουν ξανά σύντομα, αφού οι κυβερνητικές φατρίες συμφώνησαν επιλύοντας το αδιέξοδο που είχε σταματήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου. 

Υπενθυμίζουμε ότι οι έντονες διαφωνίες μεταξύ των αντίπαλων τοπικών φατριών στη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα  τη στάση παραγωγής αργού για ένα μήνα σχεδόν, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά. 

Η  νέα συμφωνία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής διοίκησης της Λιβύης ανοίγουν την προοπτική να επανέλθει η παραγωγή και οι εξαγωγές  στην κανονική τους δυναμικότητα, κάτι που σημαίνει ότι περισσότερα από 500.000 βαρέλια την ημέρα θα εισέλθουν στην αγορά.

Αλλά και η Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι αλλάζει γραμμή πλεύσης.

Γιατί όμως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο αρχίζει να επανατοποθετείται απέναντι στον στόχο της στήριξης της τιμής του πετρελαίου, μια περίοδο μάλιστα που το πετρέλαιο φλερτάρει ουκ ολίγες φορές με τιμές κάτω των 70 δολαρίων/βάρέλι, τιμές που είχαμε να δούμε από τον Δεκέμβριο του 2021;

Παρά τις μειώσεις παραγωγής, οι τιμές έχουν μειωθεί σχεδόν 5% μέχρι στιγμής φέτος κυρίως λόγω της ασθενούς αύξησης της ζήτησης στην Κίνα και εν μέσω της αυξανόμενης προσφοράς από άλλους παραγωγούς, κυρίως των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το μερίδιο αγοράς του OPEC+ έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά μετά τις περικοπές της παραγωγής από το 2022  και μετά και την αύξηση της προσφοράς από τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, η  παραγωγή πετρελαίου του ΟPEC+ ισούται με το 48% της παγκόσμιας προσφοράς. 

Δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία ως κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου επωμίστηκε μεγάλο μερίδιο των περικοπών της παραγωγής του OPEC+, μειώνοντας τη δική της παραγωγή κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, υπέστη αναλογικά και τη μεγαλύτερη απώλεια μεριδίου αγοράς.

Η παραγωγή αργού της Σαουδικής Αραβίας είναι κάτω από το 10% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο 20% της παγκόσμιας προσφοράς.

Αυτή η πίεση λοιπόν από τα νέα μερίδια αγοράς είναι που αναγκάζει τη Σαουδική Αραβία να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο της τιμής των 100 δολαρίων το βαρέλι- βέβαια η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δε στοχεύει σε μια συγκεκριμένη τιμή πετρελαίου και λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς και προς το συμφέρον της εξισορρόπησης της προσφοράς και της ζήτησης- και να αυξήσει την παραγωγή προκειμένου  να κερδίσει ξανά μερίδιο αγοράς, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται χαμηλότερες τιμές.

Προφανώς, το ζύγι της ζημιάς μεταξύ της εκχώρησης μεριδίου αγοράς  και της μείωσης της τιμής, έβγαλε θετική τιμή για το δεύτερο.

Υπάρχει βέβαια και άλλη μια ευνοϊκή και σαφώς καθοριστική συγκυρία που οδήγησε τη Σαουδική Αραβία σε αυτή την κρίσιμη απόφαση.  Βλέπετε, οι Κεντρικές Τράπεζες αυτόν τον μήνα «έστριψαν» το τιμόνι επιθετικά προς την κατεύθυνση χαμηλότερων επιτοκίων, άρα και χαμηλότερου χρηματοδοτικού κόστους.

Καθώς βαδίζουμε σε έναν κόσμο χαμηλότερων επιτοκίων, η Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, γνωστή και ως SAMA, μείωσε το επιτόκιο της συμφωνίας επαναγοράς (repo) κατά 50 μονάδες βάσης στο 5,50% την προηγούμενη Τετάρτη και το αντίστροφο επιτόκιο repo επίσης κατά 50 bps, στο 5,0%.

Η Σαουδική Αραβία λοιπόν εκτιμά ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί μια περίοδο χαμηλότερων πετρελαϊκών τιμών, καθώς σε λίγο καιρό θα έχει αρκετές επιλογές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών διαθεσίμων και της έκδοσης χρέους.

Οι διάμεσος των αναλυτών τοποθετεί την  ισορροπία τιμών αυτή την περίοδο μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης  πέριξ των 80 δολαρίων το βαρέλι.  Σε αυτό το επίπεδο λογικά ο ΟPEC+ θα  αποφασίσει να ενεργοποιήσει την απόφαση  για επανάκτηση  του μεριδίου του.



Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Μαίρη Βενέτη

[email protected]