Γιατί τα hedge funds σορτάρουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί τα hedge funds σορτάρουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Τα hedge funds έχουν χτίσει το μεγαλύτερο σορτάρισμα της τελευταίας διετίας στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ποντάροντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πολύ περιορισμένο χώρο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων φέτος με τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο που έχει θέσει.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Markets Intelligence, η συνολική αξία των στοιχημάτων ενάντια στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, μετρούμενη με βάση τα ομόλογα που έχουν δανειστεί, έφτασε τα $413 δισ. την εβδομάδα που πέρασε.

Πρόκειται για αύξηση γύρω στο 8% από τον Ιανουάριο και το υψηλότερο επίπεδο σε θέσεις short από τον Απρίλιο του 2022.

Η αύξηση στο στοίχημα αυτό προηγήθηκε της αναμενόμενης κίνησης της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, της πρώτης μείωσης επιτοκίων την τελευταία πενταετία. Η ΕΚΤ χαμήλωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης από το ιστορικό υψηλό του 4,0% την Πέμπτη.

Παράλληλα, όμως, ανέβασε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη για το υπόλοιπο της χρονιάς και αφαίρεσε την αναφορά για προδιάθεση νομισματικής χαλάρωσης από το ανακοινωθέν της.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο πληθωρισμός είχε πάρει την κατιούσα, αλλά ξαφνικά τσίμπησε και πάλι.

Μερικοί διαχειριστές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ έκανε το λάθος να αυτοπαγιδευτεί, προϊδεάζοντας την αγορά για μία μείωση παρόλο που τα τελευταία στοιχεία έδειχναν ότι μάλλον θα έπρεπε να περιμένει ακόμη.

Για πρώτη φορά φέτος ο πληθωρισμός στην οικονομία της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Μάιο στο 2,6%. Αναθεωρώντας τις προβλέψεις της προς τα πάνω την περασμένη Πέμπτη, η ΕΚΤ προβλέπει μέσο πληθωρισμό στο 2,5% φέτος και στο 2,2% το 2025. Η πρόβλεψη για το 2026 παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,9%. Ο στόχος της ΕΚΤ είναι το 2%.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde μετά τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, η απόφαση μείωσης του επιτοκίου πάρθηκε λόγω της πεποίθησης για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η νομισματική αρχή της ευρωζώνης έχει εισέλθει σε κύκλο χαλάρωσης.

Η αντίδραση στις αγορές ήταν να τιμολογήσουν έναν αρκετά στενό κύκλο χαλάρωσης με 76% πιθανότητα οτι η επόμενη μείωση θα έλθει τον Σεπτέμβριο.

Το συνολικό σορτάρισμα στα γερμανικά χρεόγραφα, τα ομόλογα αναφοράς στην ευρωζώνη, έχει αυξηθεί 10% από τον Ιανουάριο στα $112 δισ. Η απόδοση στα 10ετη bunds έχει αυξηθεί στο 2,5% από 2,1% καθώς οι τιμές έχουν πέσει.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις θέσεις short σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global είναι στα ιταλικά ομόλογα όπου η αξία των χρεογράφων που έχουν δανειστεί τα hedge funds έχει αυξηθεί 38% από τον Ιανουάριο.

Η αύξηση είναι ενδεικτική του ότι μερικοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κούρσα των ιταλικών ομολόγων που συρρίκνωσε τη διαφορά απόδοσης με τα γερμανικά στις 131 μονάδες βάσης από τις 165 τον Ιανουάριο.

Η ζαριά του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron την Κυριακή να κηρύξει βουλευτικές εκλογές μετά την ήττα του κόμματος του από το ακροδεξιό κόμμα της Marine Lepen στις ευρωπαϊκές εκλογές προσθέτει αβεβαιότητα στο σκηνικό.

Τη Δευτέρα το sell off στα γαλλικά ομόλογα είδε την απόδοση του 10ετους να ανεβαίνει στο 3,19%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και το spread με τα γερμανικά να ανοίγει στις 54 μονάδες βάσης. Μόλις τον προηγούμενο μήνα ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας σε ΑΑ- από ΑΑ λόγω του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.