Με το ανοδικό momentum της ελληνικής αγοράς να παραμένει ισχυρό, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε σήμερα να γράψει νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά για το 2021 σκαρφαλώνοντας μέχρι τις 827,68 μονάδες, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κρατήσει τα κέρδη του. Οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (έως και 1,3% η σημερινή άνοδος) πυροδότησε ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών, με το καμπανάκι της λήξης να βρίσκει την αγορά 0,24% χαμηλότερα στις 815,10 μονάδες εν μέσω αυξημένων συναλλαγών.
Αν υπάρχουν δύο σημαντικές παρατηρήσεις για τη σημερινή συνεδρίαση και τις προθέσεις της αγοράς για την επόμενη κίνηση, η πρώτη είναι ο αισθητά αυξημένος τζίρος των 79,6 εκατ. ευρώ που έδειξε ότι νέο χρήμα εισέρχεται στην αγορά αλλά και ένα σημαντικό μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων ρευστοποιείται, και η δεύτερη είναι η προσπάθεια του τραπεζικού δείκτη να προσεγγίσει και να κινηθεί πάνω από τα προηγούμενα υψηλά του (538,8 μονάδες) η οποία ωστόσο σήμερα δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς στις 536,27 μονάδες εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις που ψαλίδισαν αισθητά τα κέρδη των τραπεζών.
Ο μεν τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,22% στις 515,87 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να ενισχύεται πάνω από 4%, οι δε τραπεζικές μετοχές οι δε επιμέρους μετοχές του κλάδου έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους με την Πειραιώς να κλείνει 3,16% υψηλότερα, την Εθνική στο +2,10%, την Alpha Bank αμετάβλητη και την Eurobank που έχει ήδη δώσει ανοδικό σήμα να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση 1,45% χαμηλότερα.
Οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και από πλευράς συναλλαγών καθώς με άξονα αυτές διακινήθηκαν πάνω από 40 εκατ.ευρώ ήτοι το 50% του τζίρου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες (-0,24%) στις 815,10 μονάδες, σε μια συνεδρίαση που μολονότι ξεκίνησε αρκετά δυναμικά (υψηλό 827,68), με τη βοήθεια και της θετικής εικόνας διεθνώς, μολαταύτα κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά καθ’ όλη την υπόλοιπη ημέρα.
Ωστόσο η συνολική εικόνα δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί θετική. Ο Γενικός Δείκτης, με τη βοήθεια του Τραπεζικού, κυρίως, φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια νέα διαδρομή με στόχο τις 880-90 μονάδες. Τούτο συνεπικουρείται τόσο από τους αυξημένους όγκους οι οποίοι συνόδεψαν την διάσπαση των έως πρότινος επιπέδων αντίστασης των 800-805 μονάδων, όσο κι από την υπόθεση ότι η προβληματική περί αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ φαίνεται να ξεθωριάζει.
Το θέμα δεν φαίνεται να έχει λήξει, όμως προσώρας οι χρηματοοικονομικοί δείκτες παραμένουν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά, κρατώντας ακόμα τις μεσοπρόθεσμες ανοδικές τάσεις τους.
Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να μην προσέθεσε νέα δεδομένα, ωστόσο συντηρήθηκαν δυνάμεις και δοκιμάστηκαν ενδοσυνεδριακά νέα υψηλότερα επίπεδα: επί παραδείγματι, οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΟΠΑΠ, Viohalco και Eurobank από τις μετοχές τις υψηλής κεφαλαιοποίησης, και των ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ και Έλαστρον, από τις μικρότερες, δοκίμασαν νέα υψηλά έτους, με την πρώτη εξ αυτών μάλιστα να επιτυγχάνει υψηλά δεκαετίας.
Παράλληλα, άλλοι τίτλοι που ίσως δεν υπεραπέδωσαν όπως οι προαναφερθέντες, κατάφεραν για άλλη μια συνεδρίαση να διακρατήσουν τα αγοραστικά τους σήματα, χωρίς οι μέτοχοί τους να επιδεικνύουν διάθεση για ρευστοποιήσεις, ακόμα και σε τέτοιες αποτιμήσεις (Mytilineos, ΚΡΙ, Σαράντης κ.α.).
Το κλίμα μεσοπρόθεσμα παραμένει θετικό, με ανοιχτό τον ορίζοντα για συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Η επιστροφή στις 816 (έως 813) μονάδες βραχυπρόθεσμα, αλλά ακόμα και τυχόν επιστροφή προς τις 797 μονάδες είναι αναμενόμενη έως και ευκταία για την υγεία της κίνησης, πολλώ δε μάλλον εάν συνοδευτεί από χαμηλότερους ημερήσιους όγκους περξ των 45-50 εκατ. ευρώ. Σε τέτοιο σενάριο, θα κοιτάξουμε τους τίτλους που μας ενδιαφέρουν για πιθανές τοποθετήσεις.
Τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα αναλογιζόμενοι την ιστορικά μεγαλύτερη μεταβλητότητα της ελληνικής χρηματαγοράς σε σχέση με τις διεθνείς, σε συνάρτηση με τις καλές πιθανότητες να καταγραφούν κέρδη και στο εξωτερικό.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.