H ελληνική «Ιnvestorland» και το χρηματιστηριακό Όσκαρ της μετα - πανδημικής εποχής

H ελληνική «Ιnvestorland» και το χρηματιστηριακό Όσκαρ της μετα - πανδημικής εποχής

H περιοχή των 900 μονάδων συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες «χωνέματος» τιμών, που αποτυπώνουν την αλυσίδα των τελευταίων θετικών ειδήσεων από την αναβάθμιση –έκπληξη του S&P έως  την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και την ανακοίνωση της μείωσης της φορολογίας που τόσο πολύ αγαπούν οι αγορές.

Σε τέτοια σημεία μετά από σερί ανοδικών συνεδριάσεων παρουσιάζεται κόπωση σε τίτλους που μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες αποκόμισης κερδών  πριν προετοιμάσουν το έδαφος για συνέχιση της κίνησης σε υψηλότερα επίπεδα.

Εκείνο όμως στο οποίο προτιμούν να εστιάζουν οι ισχυροί επενδυτές είναι η μεγάλη εικόνα. Μεγάλες αναταραχές όπως οι οικονομικές κρίσεις, ή ακόμα σπανιότερα κρίσεις που προέρχονται από πανδημικά φαινόμενα, ανοίγουν προβληματισμούς και προσδοκίες για την επόμενη ημέρα.

Είναι φυσικό να αναμένει κανείς μετά από περιόδους απότομης σχεδόν απρόκλητης μεγάλης ύφεσης, την άμεση αναπήδηση στο επίπεδο που βρισκόταν η οικονομία  προ του γεγονότος που την προκάλεσε.

Οι άνθρωποι θα οδηγηθούν στην αναβαλλόμενη κατανάλωση, τον τουρισμό με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων,  τις ιδιωτικές επενδύσεις, την τόνωση του real estate εναρμονίζοντας πλέον τις επιθυμίες τους με την καινούργια πραγματικότητα.  Ανυπομονούν να επανέλθουν στην «κεκτημένη» ζωή τους. Οι αποταμιεύσεις τους έχουν αυξηθεί και η ασφάλεια που θα αισθανθούν θα τους στρέψει στην επιστροφή στην ομαλότητα.

Οι προβλέψεις των αναλυτών για τις μεγάλες οικονομίες και την προβλεπόμενη ανάπτυξη αποτυπώνονται στο γράφημα από τα στοιχεία του IMF

.

Η αναγκαιότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων και του κράτους εν μέσω ενός πανδημικού φαινομένου οδηγεί σε νέες μεθόδους οικονομικής συμπεριφοράς, ανάπτυξη ψηφιακών μοντέλων και ειδικά σε  ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους όπως  επιτυχώς επιχειρείται στην Ελλάδα, αλλά και ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και της μεταστροφής του μοντέλου εργασίας προς την τηλεργασία.  Είναι λογικό και αναμενόμενο η επιχειρηματικότητα  να αναζητεί τρόπους ώθησης των δραστηριοτήτων της προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.  

Στις δυτικές κοινωνίες του σήμερα, οι κυβερνήσεις πέραν της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών ρίχνουν στο τραπέζι ογκώδη αναπτυξιακά πακέτα  πυροδοτώντας έτσι αύξηση της ζήτησης  αλλά και αύξηση των τιμών στα μέταλλα καθώς αναμένουν επιτάχυνση της κατασκευαστικής  δραστηριότητας.  Η οποία ακολούθως θα στοχεύσει στη τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τιμή του χαλκού  που προσέγγισε ήδη τα υψηλά δεκαετίας.

Οι προβληματισμοί που γεννώνται στην μετα-πανδημική φάση, αφορούν την επιβίωση των πληττόμενων επιχειρήσεων, την διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου, την αγορά εργασίας, προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διεύρυνση των ανισοτήτων. Δεν είναι τυχαίο, παράδειγμα που ακολούθησε και η Ελλάδα προσώρας, ότι βασικό μέλημα των κυβερνήσεων είναι η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων καθώς αναπόφευκτα στα απόνερα της πανδημίας θα παρασυρθεί ικανός αριθμός τους.

Στην ελληνική πραγματικότητα, το χρηματιστήριο σαν προεξοφλητικός μηχανισμός που λειτουργεί  κυρίως κάτω από τις εντολές με η χωρίς εισαγωγικά των ισχυρών παικτών, ήδη αποτυπώνει εδώ και ένα εξάμηνο τις προσδοκίες (αλλά και τους προβληματισμούς) για την επόμενη ημέρα.  Οι εισηγμένες των μετάλλων, των κατασκευών, της ενέργειας και της πληροφορικής οδηγούν την κούρσα  προς υψηλότερα επίπεδα επιβεβαιώνοντας ακόμα και τις ιστορικές αναλύσεις  για τη χρηματοοικονομική συμπεριφορά μετά από μεγάλες κρίσεις.

Η αύξηση των αποτιμήσεων ορισμένων τίτλων οδηγεί  τους διαχειριστές κεφαλαίων να θέτουν στο μικροσκόπιο  και «δικές» μας εισηγμένες. Όσο διατηρείται η τάση μείωσης των μετρητών στα χαρτοφυλάκια ευνοώντας τις μετοχικές αξίες και όσο συντηρούνται προσδοκίες για την επόμενη ημέρα η προσοχή των ισχυρών επενδυτών θα εξακολουθήσει να είναι στραμμένη και στις δικές μας αξίες. Καθώς ο εμβολιαστικός ρυθμός και το επερχόμενο άνοιγμα της αγοράς, λόγω της ρευστότητας του συστήματος ευνοεί τη στάση των επενδυτών.

Η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, είναι ακόμα ένα βήμα – και απαιτούνται αρκετά ακόμα - προς την επιστροφή στην κανονικότητα του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου. Όσο αποκαθίσταται  η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος θα έχει ύψιστη ενεργό συμμετοχή στα πακέτα που αναμένονται από την ΕΕ , τόσο θα συντηρείται η ανοδική τάση και στο χρηματιστήριο.

Το Nomadland της Κινεζοαμερικανής Κλόι Ζαο ,ταινία υψηλής αισθητικής πήρε, πριν λίγες μέρες το Οscar καλύτερης ταινίας.  Αν η Ελλάδα επιτύχει να είναι «Ιnvestorland» οι σημερινές αποτιμήσεις θα μας φαίνονται σε εύλογο χρόνο στη μετα-πανδημική εποχή ιδιαίτερα χαμηλές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.