Με τη σκόνη από το πρώτο χτύπημα του Όμικρον να κοπάζει, το ταμπλό «πρασίνισε» χάρη στην ανυπομονησία των επενδυτών να επανέλθουν στις αγοραστικές θέσεις που εγκατέλειψαν άρον άρον την Παρασκευή.
Ακολουθώντας το γενικό μοτίβο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών, ο Γενικός Δείκτης έδειξε σημάδια ανάκαμψης, φανερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τη θέληση των επενδυτών να υποστηρίξουν τις επιλογές τους στην πρώτη ευκαιρία, κλείνοντας με κέρδη 1,44% στις 871,34 μονάδες.
Έτσι, καθώς το πρώτο χτύπημα της Παρασκευής δεν συνοδεύτηκε από αρνητική ειδησεογραφία ως προς τα κρούσματα ή την επικινδυνότητα και τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, οι αγορές προεξοφλούν αυτή την εξέλιξη μέτριας σημαντικότητας, στο μέγεθος της Δέλτα.
Και με τις ΗΠΑ από τα χαράματα να δίνουν ανοδικό τόνο (τα ΣΜΕ), οι αγοραστές αναθάρρησαν. Η εικόνα ήταν σχεδόν η ανάποδη από αυτήν της Παρασκευής, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κλείνουν ανοδικές (23/25), ενώ και από το σύνολο 98 έκλεισαν ανοδικές έναντι μόλις 19 πτωτικών και 48 αμετάβλητων.
Στα παραπάνω, βοηθά εν μέρει και η συναλλακτική δραστηριότητα. Παρότι δεν ήταν υψηλή και σε καμία περίπτωση εφάμιλλη της Παρασκευής (121,2 εκατ. ευρώ), καταγράφηκαν ωστόσο 68,2 εκατ. ευρώ (με 5,44 εκατ. σε πακέτα), ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος για τόσο κρίσιμη αντίδραση και με τέτοιον ενδογενή κίνδυνο αντιστροφής του κλίματος.
Σημαντική ήταν η συμβολή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος παρεμπιπτόντως κατέγραψε και τις βαρύτερες απώλειες την Παρασκευή, υπεραποδίδοντας του Γενικού Δείκτη. Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή των 570-574 μονάδων θέλει προσοχή, διότι ο ΔΤΡ έχει εισέλθει σε αρνητική περιοχή, όπως εξάλλου και ο ΓΔ του οποίου η αντίσταση είναι στις 884 μονάδες.
ΔΤΡ
ΓΔ
Άξια λόγου η συμπεριφορά του κλάδου πληροφορικής, που όπως έχει επισημανθεί αποτελεί τον «νούμερο ένα προορισμό» για οποιουδήποτε χρόνου επανατοποθέτηση. Με μπροστάρη τη μετοχή της Performance (ΠΕΡΦ +10,92%) και αυτές της ΒΥΤΕ και Profile να ακολουθούν με +6,87% και +7,14%, διαφάνηκε για πολλοστή φορά ότι αυτές οι εταιρείες, και δη οι «υγιείς» χρηματοοικονομικά έχουν ακόμα πολλά περιθώρια μπροστά τους.
Τέλος, να σημειωθεί πως η μεσο-μακροπρόθεσμη ανάλυση δικαιολογεί από πολλές πλευρές συνέχιση της ανόδου, και σίγουρα σε άλλες αποτιμήσεις από αυτές που βρισκόμαστε σήμερα. Ωστόσο, χρειάζονται αντανακλαστικά στην παρούσα φάση, διότι οι αγορές (άρα και η ελληνική) έχουν αποκτήσει νευρικότητα με πρώτη αφορμή την είδηση της Όμικρον, όπως εξάλλου συνέβη και στην περίπτωση της Δέλτα.
Έχοντας αναγνωρίσει πλέον τη βαρύτητα της πανδημίας και τη σημαντική επίδραση στις αγορές, όλα κινούνται γύρω από αυτόν τον άξονα σε τέτοιο βαθμό που η (μέτρια) μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής της Fed έμοιαζε με ελάσσονος σημασίας νέο, αναλογιζόμενοι το πώς εξέλαβαν οι αγορές.
Προς ώρας, η Ευρώπη κινείται σε θετικό έδαφος (Eurostoxx 50 και 600 στο +1,17% και +1,23%) και οι ΗΠΑ διατηρούν αναλλοίωτη την ώθηση ( S&P 500 +1.03%, Nasdaq 100 +1.48% και Dow 30 +0.38%)˙ Το πετρέλαιο συντηρείται πάνω από τα 71 δολάρια, υπενθυμίζοντας ότι το «τραβάνε» προς τα 64˙ Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ έχει ανέλθει στις 156 μ.β., και το δολάριο συνεχίζει ακάθεκτο να δυναμώνει στην αγορά συναλλάγματος στα 1,1270 δολάρια ανά ευρώ, με τον Dollar Index στο +0,30% (96,40 μονάδες).
Κι αν η τελική κατεύθυνση είναι ακόμα άγνωστη και εξαρτώμενη καθολικά από τα ευρήματα σχετικά με την Όμικρον, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει υψηλή μεταβλητότητα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.