Για περισσότερο από ένα εξάμηνο το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται μέσα σε μια συγκεκριμένη ζώνη τιμών, που οριοθετείται ανάμεσα στα επίπεδα των 850 και των 920 μονάδων. Ειδικότερα η οριζόντια γραμμή που διέρχεται από τις 900 μονάδες λειτουργεί σαν ένα ισχυρό οχυρό αντίστασης. Ένα οχυρό πάνω στο οποίο ανακόπτονται όλα τα θετικά γεγονότα, όλες οι θετικές ειδήσεις, όλες οι θετικές προοπτικές και όλες οι θετικές προσδοκίες.
Σαν αποτέλεσμα, οι επενδυτές υφίστανται μια ψυχολογική καταπόνηση, μεγαλύτερη ακόμα και από την εποχή της κατακρήμνισης του χρηματιστηρίου. Διότι κατά τη διάρκεια του καθοδικού κύκλου, η επενδυτική κοινότητα, γνώριζε τις αιτίες και τις αφορμές της πτώσης. Όμως σήμερα, δυσκολεύεται στο να αντιληφθεί για ποιον ακριβώς λόγο, το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) αδυνατεί να ακολουθήσει την ανοδική τροχιά στην οποία έχει εισέλθει η πραγματική οικονομία.
Τις τελευταίες ημέρες η προσοχή των επενδυτών που παρακολουθούν τη διαγραμματική τεχνική ανάλυση, εστιάζεται σε ένα καινούργιο σχηματισμό που διαμορφώνεται ιδιαίτερα έντονα, εντός της ζώνης που προαναφέραμε. Είναι ένας τριγωνικός σχηματισμός, που σύμφωνα με τη θεωρία θα οδηγήσει σε εκτόνωση τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, μετά από τη συγκέντρωση και συμπίεση των τιμών, που περιορίζονται μέσα σε αυτό το τρίγωνο.
Οι διαδρομές του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, εντός του προαναφερόμενου τριγώνου συνοδεύονται τις τελευταίες ημέρες από την είδηση για την είσοδο των μετοχών της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας στον Δείκτη Greek Standard της MSCI, που θα συντελεστεί το Νοέμβριο, από την αποκρυστάλλωση της εικόνας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μέσω της ανοικτής διαδικασίας του book building και από την αναμενόμενη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την Standard & Poor (S&P), που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.
Μέσα σε αυτό το τρίγωνο, που αρκετοί το ονομάζουν και Τρίγωνο των Βερμούδων, καθώς στο εσωτερικό του συνυπάρχουν ο φόβος με την ελπίδα και η αισιοδοξία με την αμφιβολία, οι μετοχές των τραπεζών έχουν να επιδείξουν ίσως την καλύτερη συμπεριφορά, με καθαρά τεχνικούς διαγραμματικούς όρους. Οι τράπεζες, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν δικαίως, την τροχοπέδη του Γενικού Δείκτη και του Χρηματιστηρίου γενικότερα, δείχνουν σημάδια επιστροφής του αγοραστικού ενδιαφέροντος, σημάδια από την εκτέλεση συστηματικών αγορών από το εξωτερικό και σημάδια αισιοδοξίας, από την άποψη της προεξόφλησης των τραπεζικών προοπτικών, μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης, που απαιτεί την αποφασιστική συμβολή του τραπεζικού συστήματος.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Στην αγορά κυκλοφορεί το άρωμα της αναμενόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και της πώλησης των μετοχικών πακέτων που κατέχει στις συστημικές τράπεζες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Προϋπόθεση για τη επιτυχία αμφοτέρων των εγχειρημάτων, αποτελεί η καταγραφή υψηλότερων τιμών.
Όλα τα προαναφερθέντα μαγνητίζουν την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς την ανοδική διάτρηση της άνω πλευράς του τριγώνου που λειτουργεί σαν αντίσταση, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τι μαγνητίζει τον Γενικό Δείκτη προς την καθοδική διάσπαση της κάτω πλευράς του τριγώνου, που θα σημάνει και την κατάρρευση των στηρίξεων; Οι φόβοι και οι αμφιβολίες για την ενεργειακή κρίση, για την απογείωση του βιομηχανικού και μεταφορικού κόστους, για την θεαματική αύξηση των πρώτων υλών και των βιομηχανικών μετάλλων, για την αποκλιμάκωση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, για την παράταση των πάσης φύσεως επιδοματικών πολιτικών, για την αναστροφή της ισορροπίας των χαμηλών επιτοκίων και για την πιθανότητα μονιμοποίησης των πληθωριστικών πιέσεων.
Ασφαλώς οι τάσεις «προς τα κάτω», ενσωματώνουν και τις σκέψεις για βίαιο τερματισμό του ράλι των διεθνών αγοριών. Κάτι που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μόνο σε σκέψεις και σε αναλύσεις. Κάτι που η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει, αφού κάθε πισωγύρισμα των αγορών, αποτελεί ευκαιρία για βαθιές αναπνοές και για κατάκτηση νέων υψηλών.
H χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπέρασε το Τρίγωνο των Βερμούδων, ακολουθώντας μια ανοδική πορεία. Από τις 18 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ, οι 16 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με τον στόχο της υπέρβασης των 900 μονάδων να εμφανίζεται πιο ρεαλιστικός παρά ποτέ.
Εκτιμούμε ότι «ο μεγάλος παίκτης» του χρηματιστηρίου για το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι οι τραπεζικές μετοχές, για τους λόγους που προαναφέραμε. Ο στόχος των 700+ μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη είναι εφικτός. Οπότε το +40% των τραπεζικών μετοχών, κάλλιστα μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 950 ή και τις 1000 μονάδες, αφού ο ΓΔ είναι ως γνωστόν «τραπεζοκεντρικός».
Μόνη ένσταση και επιφύλαξη, η πορεία των ξένων αγορών. Διότι η εγχώρια επενδυτική κοινότητα, έχει εθιστεί στην άμεση απορρόφηση των αρνητικών νέων και στην αργή αφομοίωση των θετικών νέων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.