Για 38η εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε εγκλωβισμένος σε μια πολύ στενή ζώνη μεταξύ 850 και 930 μονάδων, αφήνοντας μονάχα μια μικρή μερίδα μετοχών να κινούνται επιθετικά ανοδικά σε νεότερα υψηλά.
Και το ερώτημα της κατεύθυνσης για το επίμονο διάστημα παραμένει αναπάντητο, καθώς το ΧΑ φαίνεται να έχασε όλο το πάρτι της ανόδου των διεθνών αγορών, που συνεχώς κατέγραφαν ιστορικά υψηλά.
Πλέον, με το γενικό σκηνικό να αλλάζει μετά από πάρα πολλά χρόνια (εξαιρουμένης της άτυχης συγκυρίας αύξησης επιτοκίων λίγο πριν την πανδημία), μένει να δούμε κατά πόσο οι επενδυτές θα πιστέψουν ότι τα υφιστάμενα επίπεδα τιμών είναι αληθινά, ώστε να συντηρηθούν μέχρι τον επόμενο γύρο ανόδου.
Διότι είναι πολύ χαμηλές οι πιθανότητες να επέλθει σύντομα ένα έντονα πτωτικό κομμάτι, τουλάχιστον σε βαθμό που να ανησυχήσει πιο μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι να δούμε ένα αδιάφορο πρώτο τρίμηνο, όπου και θα κριθεί η πραγματική στροφή σε αυξήσεις επιτοκίων, καθώς μέχρι τον Μάρτιο, το μόνο που έχουμε στα χέρια μας αφενός από πλευράς Fed είναι η μείωση (έως και τελικά παύση) των προγραμμάτων επαναγοράς τίτλων και αφετέρου από πλευράς ΕΚΤ η παύση του έκτακτου γύρου χρηματοδότησης PEPP, με το τακτικό QE να παραμένει εν ισχύ για αρκετούς μήνες ακόμη. Εξαίρεση σε αυτά ήταν οι αντίστοιχη τράπεζα της Αγγλίας που επιτέθηκε με άμεση αύξηση των επιτοκίων της λίρας.
Και αναγνωρίζοντας ότι τα παραπάνω λειτουργούν έντονα ανατιμητικά ως προς το δολάριο, όπως εξάλλου έχει επιβεβαιώσει και η αγορά συναλλάγματος με την πίεση στην ισοτιμία του ευρώ-δολαρίου, είναι λογικό να δούμε επιπλέον ροές κεφαλαίων, ενώ παράλληλα παρατηρούμε και τη σοβαρότατη στρέβλωση στη γειτονική χώρα όπου και αποκαλύπτονται όλο και μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα.
Προς το παρόν, υπάρχει μια ελαφρά αύξηση στους επενδυτικούς κινδύνους, παράλληλα με μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση ως προς τις αποδόσεις του 2022 τόσο στα Χρηματιστήρια όσο και στα μακροοικονομικά, με τις αναθεωρήσεις για το 2022 και το 2023 να είναι χαμηλότερες. Αυτό, ενδέχεται να ευνοήσει αγορές σαν τις δικές μας, που ο ρυθμός αύξησης των επενδυτικών κινδύνων είναι μικρότερος από τον ρυθμό μείωσης των αποδόσεων (γίνεται λόγος μέχρι και για ισχυρότερη οικονομική μεγέθυνση το 2022), ώστε τελικά να αναμένονται επιπλέον τοποθετήσεις σε ελληνικές επιλογές. Και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί και από τη σχετική θέση της σήμερον, με το 2021 να χαρακτηρίστηκε από πελώριο κύμα κεφαλαίων που εισήλθαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο (ΑΜΚ, ομολογίες, κ.λπ.).
Ο δρόμος για τις 1040 μονάδες παραμένει ανοιχτός, με το κρίσιμο σημείο να φαίνεται να είναι στις 855-860 μονάδες. Αντίστοιχα στον 25άρη, το επίπεδο που θέλει προσοχή είναι αυτό των 2060 μονάδων. Και ειδικότερα, οι μετοχές που μας απασχολούν είναι εκείνες που τόσο καιρό συνεχίζουν ανοδικά ή έστω συντηρούνται σε θετικό έδαφος μεσοπρόθεσμα.