Με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και στενό εύρος διακύμανσης, ο Γενικός Δείκτης πέρασε ένα ήσυχο πρωινό κοιτάζοντας τις 930 μονάδες, που οριοθετούν το άνω όριο του βραχυπρόθεσμου momentum στο οποίο βρίσκεται. Οι βασικοί καταλύτες είναι πρώτον η εξέλιξη στη μετοχή της ΔΕΗ σχετικά αφενός με την ΑΜΚ της και αφετέρου με την είσοδό της στον δείκτη MSCI και δεύτερον το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Γενικότερα, παρά τη θετικότητα που επικρατεί τις τελευταίες αρκετές συνεδριάσεις, το ΧΑ είναι ανίκανο να αποκτήσει σαφή κατεύθυνση, κυρίως λόγω των προαναφερθέντων δύο καταλυτών, που προκαλούν μια νευρικότητα στους επενδυτές για ισχυρές (επανα)τοποθετήσεις.
Διότι η απόφαση της Morgan Stanley να επισπεύσει τις εισροές στη νεοεισερχόμενη ΔΕΗ (ισχύ από 17 Νοεμβρίου) δημιουργεί ερωτηματικά για το εάν αυτό θα επηρεάσει τις υπόλοιπες ελληνικές μετοχές, τουλάχιστον τις δεικτοβαρείς, με γνώμονα τη μεγαλύτερη έκθεση των διαχειριστών στην ελληνική αγορά μετά το γεγονός.
Εξάλλου, ακόμα και στην περίπτωση που τελικά οι εισροές θα ισολογιστούν με ισόποσες εκροές από τις εξοδούχους όλου του MSCI ανεξαρτήτου χώρας, η έξοδος αυτών δεν θα γίνει στην έκτακτη 17η Νοεμβρίου, αλλά όπως προβλέπεται στο τέλος του μήνα, ώστε να αναζητείται η λύση μάλλον σε κάποιου είδους χετζάρισμα στο παράγωγο της εκάστοτε μετοχής. Και καθώς το ποσό που θα εισρεύσει δεν είναι αμελητέο (η MS έκανε λόγο για 180 εκατ. ευρώ), η λεπτομέρεια μπορεί να κοστίσει αρκετά σε κάποια πορτοφόλια.
Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου ότι στην έντονη μεταβλητότητα που αναμένεται, συνεπικουρεί υπέρμετρα και η είσοδος των νέων μετοχών ύψους 1,35 δισεκ. ευρώ. Αν και δεν πρόκειται το σύνολο αυτού του ποσού να συναλλαχθεί άμεσα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε μεσο-μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ακόμα και το premium του 16% από την τιμή διάθεσης (αυτή τη στιγμή) δεν είναι μια απόδοση που κάποιος μπορεί να απαρνηθεί εύκολα.
Σχετικά δε με τις διεθνείς αγορές, οι ΗΠΑ παραμένουν σε τροχιά υψηλού (30ετίας) πληθωρισμού και με δεδομένο ένα χρονοδιάγραμμα μείωσης του ρυθμού επαναγοράς ομολόγων. Έχει σημειωθεί και πάλι ότι η Fed ουσιαστικά έδωσε αέρα στις αγορές να μην κλονιστούν αλλά να... συμμορφωθούν στα νέα δεδομένα, παρατηρώντας ότι και πάλι επιμένουν στην περιοχή των ιστορικών τους υψηλών, με τον S&P 500 να βρίσκεται μόλις 6,3% μακριά από αυτά. Σίγουρα εφόσον συνεχιστεί η ανοδικότητα στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα αρχίσουν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και για το ΧΑ.
Στα επιμέρους, ο ΓΔ δεν κατέγραψε κάποια αξιοσημείωτη κίνηση, όντας σε στενό εύρος διακύμανσης λιγότερο από 5 μονάδες, κλείνοντας με ελαφρές απώλειες της τάξης του 0,36%. Ο τζίρος ήταν μέτριος, σχεδόν ο μισός να αφορά στη μετοχή της ΔΕΗ (28 από τα 63 εκατ. ευρώ), με τον ΟΤΕ να έρχεται δεύτερος, στα 7,41 εκατ. ευρώ.
Έτσι, ο Δείκτης παραμένει ανηφορικός, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 907 μονάδες. Οι πιθανότητες να προσεγγίσει τις 930 είναι καλές, ένα επίπεδο που συνταιριάζει και με την αντίσταση του μεσοπρόθεσμου ατασικού σχηματισμού.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.