Κατά καιρούς ελέγχουμε τη μεταβλητότητα (beta) των εταιρειών του FTSE 25 καθώς εκτός του ότι μας δίνουν στοιχεία για την προσαρμογή των μετοχών στις διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, εξηγούν με ποσοτικό τρόπο την αλλαγή συμπεριφοράς των μετοχών μετά από γεγονότα.
Η σχετική άσκηση τρέχει με τις ίδιες παραμέτρους από το 2015 λαμβάνοντας υπόψη της παρατηρήσεις ένα χρόνο πίσω. Η ιδιαιτερότητα της μέτρησης του Οκτωβρίου είναι ότι αναφέρεται σε μια περίοδο πρακτικά «ατασική» όπου ο Γενικός Δείκτης δεν εμφάνισε μεγάλο εύρος στην κίνηση του. Η μέτρηση του Φεβρουαρίου του 2021 λάμβανε υπόψη της τις έντονες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν από την εμφάνιση της πανδημίας οι οποίες αύξησαν τη μεταβλητότητα κυρίως των εμποροβιομηχανικών μετοχών.
Στη νέα περίοδο που εξετάζουμε ο συσχετισμός με τη μεταβλητότητα του δείκτη έχει αυξηθεί στις τράπεζες και έχει μειωθεί στις περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επανήλθαν μέσα στο 2021 με αυξημένη μεταβλητότητα εμφανίζοντας συντελεστές συσχέτισης που προσεγγίζουν τις 2 φορές έναντι κάτω του 2 το προηγούμενο διάστημα. Η εξήγηση πίσω από αυτή την αύξηση, έχει να κάνει με την επίδραση που είχαν οι δύο φετινές αυξήσεις κεφαλαίου στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά κυρίως των Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank και δευτερευόντως της Εθνικής.
Η είσοδος στην 5η θέση της Αεροπορίας Αιγαίου στον σχετικό πίνακα με συντελεστή προσαρμογής 1,49 είναι έκπληξη για ένα κατεξοχήν συντηρητικό χαρτί πριν το 2020, όχι όμως αν αναλογιστεί κανείς το βαθμό επίδρασης που έχουν τα γεγονότα στην εταιρεία αλλά και τη βαρύτητα που είχε στη διαμόρφωση της τιμής η αύξηση του κεφαλαίου.
Το ίδιο συνέβη και στον ΟΠΑΠ ο οποίος δεν είχε μεν αύξηση κεφαλαίου, άλλαξε ωστόσο συμπεριφορά κινούμενος πιο επιθετικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν του.
Πιο νευρική παρουσιάζεται η μετοχή του Jumbo έχοντας υπερβεί πλέον το κατώφλι της μονάδας για πρώτη φορά μετά το 2015. Η μετοχή της Viohalco αποτελεί πλέον την πιο ισορροπημένη μετοχή του ταμπλό από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση παρουσιάζοντας ευθεία σχεδόν συσχέτιση με τον Γενικό Δείκτη παίρνοντας τη θέση της Μυτιληναίος από την προηγούμενη αξιολόγηση.
Οι πιο ανεξάρτητες μετοχές τέλος του Δείκτη είναι η Cenergy, ΟΛΠ και Σαράντης που εμφανίζουν βαθμό συσχέτισης κάτω από 0,50. Για την Cenergy η εικόνα των διακυμάνσεων είναι αποφορτισμένη σε σχέση με το παρελθόν ενώ οι άλλες δύο έδειξαν να ανεξαρτητοποιούνται περαιτέρω.
Τα στοιχεία των Beta είναι δυναμικά και διαμορφώνονται κάθε ημέρα. Για ένα αισιόδοξο χαρτοφυλάκιο οι υψηλοί συντελεστές σημαίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις, για μια αμυντική διαχείριση η στροφή σε εταιρείες με Beta κάτω από 0,8 επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.