Στην τελευταία μας ανάλυση για τον χρυσό είχαμε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πιέζεται το τελευταίο διάστημα, αλλά και τους λόγους για τους οποίους ο χρυσός μετά τον Ιούνιο είναι πλέον πολλά περισσότερα από ένα εμπόρευμα ή ένα επενδυτικό καταφύγιο.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια από την έκθεση του World Gold Council την οποία οι επενδυτές προς το παρόν την έχουν σχεδόν αγνοήσει.
Από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 παρατηρείται ανάκαμψη στη ζήτηση για τον χρυσό που χρησιμοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς κινήθηκε υψηλότερα κατά 18%.
Η διψήφια άνοδος της βιομηχανικής του χρήσης ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό στοιχείο που έχρηζε διερεύνησης.
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την χρήση του χρυσού στην οδοντιατρική ή τη νανοτεχνολογία, αλλά τι γίνεται με άλλες χρήσεις του όπως σε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και στις ηλεκτρονικές συσκευές;
Ο χρυσός χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ελατότητα, αντίσταση στη διάβρωση, αλλά και από την αγωγιμότητα του σε θερμότητα και ηλεκτρισμό. Ως εκ τούτου χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες στα κυκλώματα σχεδόν όλων των προηγμένων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεοράσεις, GPS, κ.α.
Όμως χρησιμοποιείται και σε πολλές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας όπως αυτές που αφορούν την αεροναυπηγική του διαστήματος.
Για την ακρίβεια ο χρυσός χρησιμοποιείται ευρέως στη μηχανική του διαστήματος. Σύμφωνα δε με το World Gold Council η κατασκευή του διαστημικού λεωφορείου Columbia είχε απαιτήσει 41 κιλά χρυσού.
Η αεροναυπηγική του διαστήματος προϋποθέτει ύψιστες επιδόσεις και προδιαγραφές ασφαλείας τόσο στα διάφορα μέρη του διαστημόπλοιου όσο και στα κράνη του πληρώματος.
Τα τελευταία για παράδειγμα επενδύονται με λεπτή στρώση χρυσού ώστε οι χρήστες να προστατεύονται από την έντονη ακτινοβολία και τη θερμότητα. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια βιομηχανία όπου αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο χάρη στον διαστημικό τουρισμό, κατανοούμε ότι οι λεπτομέρειες αυτές στο μέλλον θα κάνουν τη διαφορά.
Ο χρυσός χρησιμοποιείται επίσης και στα μαχητικά αεροσκάφη. Οι οροφές των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών επικαλύπτονται με λεπτή επένδυση χρυσού ώστε να μην εισέρχεται η ακτινοβολία των ραντάρ στο ιδιαζόντως αντανακλαστικό εσωτερικό του πιλοτήριου μέσω του αλεξήνεμου, αλλά και να ενισχύεται η ικανότητά συγκάλυψης.
Οι κινητήρες αεριώθησης ομοίως περιέχουν μεταξύ των άλλων μετάλλων και χρυσό.
Όμως ο χρυσός «παίζει» και σε μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της σύγχρονης εποχής, αυτή της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Μάλιστα σύμφωνα με αναλυτές υπάρχουν τεράστια περιθώρια για φιλικές προς το περιβάλλον εφαρμογές με χρήση χρυσού.
Ένα παράδειγμα είναι η συμπερίληψη νανοσωματιδίων χρυσού στους καταλυτικούς μετατροπείς προκειμένου να μειώσουμε τις επιβλαβείς εκπομπές. Μάλιστα η λύση αυτή έχει μικρότερο κόστος σε σύγκριση με τους καταλυτικούς μετατροπείς που χρησιμοποιούν τα πιο δαπανηρά μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι το μικρότερο κόστος της χρήσης χρυσού δεν μειώνει τις επιδόσεις των συσκευών που εξασφαλίζουν τη διατήρηση της ποιότητας του αέρα.
Ο χρυσός μπορεί να βελτιώσει και την ενεργειακή απόδοση. Δεκαετίες τώρα, ο κατασκευαστικός κλάδος χρησιμοποιεί υαλοπίνακες με χρυσό προκειμένου να αντανακλάται η ηλιακή ακτινοβολία και να βελτιώνεται η μόνωση. Η χρήση χρυσού στην επίστρωση υαλοπινάκων κρατά τα κτίρια δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα, άρα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.
Αλλά και σε έναν από τους κλάδους-πρωταγωνιστές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εκείνου των φωτοβολταϊκών, ο χρυσός μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Μια εκ των πολλών εφαρμογών που αναπτύσσονται είναι η λεπτή επίστρωση νανοσωματιδίων χρυσού, η οποία αυξάνει την αποτελεσματικότητα των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Αυτή τη στιγμή μάλιστα βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης πολλά υποσχόμενες εφαρμογές που βασίζονται στο νανο-χρυσό με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης των κλασικών ηλιακών συσσωρευτών ή και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών παραθύρων τα οποία παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.