Με απαράμιλλη ωριμότητα το ΧΑ αντιμετώπισε την πρόσφατη κρίση αβεβαιότητας και κατάφερε να παραμείνει σε τροχιά για νεότερα υψηλά επίπεδα. Και καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε τελικά την απάντηση που περίμενε η επενδυτική κοινότητα, ο δρόμος πλέον είναι ανοιχτός για συνέχιση της ανόδου.
Και αυτό διότι απορροφήθηκαν αφενός οι αναταράξεις από την εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, αφετέρου οι μέτριες ρευστοποιήσεις από την αρχή της εβδομάδας, απόρροια της διστακτικότητας που επικρατούσε για το πώς θα συμπεριφερόταν η Fed. Αυτό που μένει πλέον είναι να δούμε την άνοδο στο ΧΑ, υπό την αίρεση της - πολύ μικρής πιθανότητας - η ΕΚΤ να προβεί σε κάποια άτσαλη διόρθωση της πολιτικής της.
Μια πολιτική που θεωρούμε ότι θα οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα με αυτά που ήδη έχουν προδιαγραφεί, καθώς το επικρατέστερο σενάριο θα είναι να παύσει σύντομα - αν όχι άμεσα - το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης (PEPP) και να δοθεί βάση στο «τακτικό» πρόγραμμα (APP) είτε με αύξηση της ποσότητας, είτε μείωση της ποιότητας των επιλέξιμων, είτε και κάποιον συνδυασμό.
Να υπενθυμίσουμε ότι το APP «τρέχει» με ρυθμό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα, ενώ το PEPP, μετά και τις ενδιάμεσες προσθήκες, κοντεύει τα 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Και όσον αφορά σε κάποια αύξηση επιτοκίων, αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στην παρούσα φάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, αμβλύνεται κάθε ανασφάλεια των επενδυτών για το άμεσο μέλλον, τουλάχιστον για το 2022 και τις αρχές του 2023. Τα δεδομένα είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο, σχεδόν τίποτα δεν θα αλλάξει, καθώς τα επιτόκια θα παραμένουν μηδενικά και ο προεξοφλητικός μηχανισμός που έχει ήδη ενεργοποιηθεί τόσο για το δολάριο ΗΠΑ όσο και για τις αγορές μετοχών, οδηγεί σε συμπεράσματα για μια μέτρια συνέχιση της μεγέθυνσης, μικρότερης έντασης από τη φετινή, αλλά σε καμία περίπτωση υφεσιακού χαρακτήρα.
Και αναγνωρίζοντας την παντοδυναμία του αμερικανικού νομίσματος, τόσο από την ενδυνάμωση που υφίσταται λόγω των ενεργειών της Fed (ή των προβλέψεων για αυτές, μάλλον), όσο και από τη σκληρή στάση του ευρώ σε περιβάλλον μηδενικών αποδόσεων και ποσοτικής χαλάρωσης, ο συναλλαγματικός κίνδυνος θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Στα δικά μας, τα παραπάνω μάλλον ευνοούν το ανοδικό σενάριο, ή έστω δεν ευνοούν την πτώση. Προφανώς, έχουν ήδη εμφανιστεί εδώ και καιρό όλα αυτά τα σημάδια που συνεχώς αναφέρονται και αξιολογούνται, τα οποία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει, και έχει δημιουργήσει όλες αυτές τις συνθήκες για ισχυρή μεγέθυνση: Ροές ποιοτικών κεφαλαίων, εξυγίανση τραπεζικού συστήματος, ισχυρές εταιρικές επιδόσεις, σταθερό πολιτικό πλαίσιο εστιασμένο σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, κ.α.
Και με δεδομένο ότι το μοναδικό πρόβλημα του τελευταίου διαστήματος ήταν η διστακτικότητα για το τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς νομισματικής πολιτικής, πλέον κοιτάμε με αισιοδοξία μπροστά.
Να τονισθεί δε ότι παραδοσιακά, ένας υψηλός πληθωρισμός που δεν εμφανίζει διαρθρωτικά προβλήματα (υφεσιακό περιβάλλον, αύξηση ποσοστών ανεργίας, ανισορροπία στα συναλλαγματικά διαθέσιμα, κ.α) οδηγεί πάντα σε ισχυρή άνοδο του εκάστοτε εγχώριου Χρηματιστηρίου. Όπως ο υφιστάμενος. Διότι είναι άλλο να μιλάμε για ελεγχόμενη μείωση του - υψηλού - ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, και άλλο να μιλάμε για αρνητικό ρυθμό τέτοιας.
Σε πρώτη φάση, οι 930 μονάδες του ΓΔ είναι ο πρώτος στόχος, με πιθανό το σενάριο να δούμε τις 1.040. Η προσέγγιση αφενός των επιπέδων «προ πανδημίας» (950) αφετέρου του τετραψήφιου ονείρου και υψηλού από το 2014, έχει μονάχα ψυχολογική σημασία, και αυτό πλην άλλων διότι ο ΓΔ έχει στρεβλώσει πολλάκις όσον αφορά στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας στο ταμπλό.
Επιμέρους, οι κλάδοι που θα μας απασχολήσουν είναι κυρίως της πληροφορικής, της ενέργειας, των κατασκευών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Και αποφεύγοντας γενικεύσεις, οι εταιρείες με σαφή σημάδια εξωστρέφειας σίγουρα θα στεφθούν πρωταθλήτριες. Ενδεικτικά πιθανόν να μας απασχολήσουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos, Ελβαλ Χαλκορ, Viohalco, Cenergy, Epsilon, Infoquest, Entersoft, Performance, Profile, Space, BYTE, ΟΠΑΠ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Τζιρακιάν, και ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και ΕΤΕ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.