Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε μια περίοδο που η ελληνική επιχειρηματική σκηνή συνταράσσεται από το σκάνδαλο της Folli Follie (σ.σ σήμερα υποβάλλεται η μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Εφετών) και η ανάγκη ενημέρωσης από τις επίσημες Αρχές θα έπρεπε να είναι κορυφαία προτεραιότητα, τεράστιο θέμα έχει δημιουργηθεί με την ανικανότητα της διοίκησης της Επ. Κεφαλαιαγοράς να επαναφέρει σε λειτουργία την επίσημη ιστοσελίδα της που έχει «πέσει» εδώ και πάνω από μια εβδομάδα.
Από την περασμένη Τρίτη η ιστοσελίδα της εποπτικής αρχής της ελληνικής κεφαλαιαγοράς βρίσκεται εκτός λειτουργίας για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, και παρ όλα αυτά η ζημιά δεν έχει αποκατασταθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία δυνατότητα διάχυσης πληροφοριών, από το επίσημο κανάλι ενημέρωσης των επενδυτών και των επαγγελματιών της αγοράς.
Αυτό, σημειολογικά και ουσιαστικά, μαρτυρά στην καλύτερη περίπτωση ανεπάρκεια και αδυναμία διαχείρισης κρίσεων από τον πρόεδρο της Χαράλαμπο Γκότση. Ουδέποτε – στα χρόνια που λειτουργεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υπάρξει αντίστοιχη πολυήμερη διακοπή της επικοινωνίας της εποπτικής αρχής με τις επιχειρήσεις, το επενδυτικό κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, τις πρώτες ημέρες της... βλάβης είχε γίνει black out και στην ενδοεπικοινωνία μέσα στην ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς! Δηλαδή τα στελέχη της εποπτικής αρχής δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά, μέσω e-mails κ.λπ.!
Και όλα αυτά, ενώ μαίνεται - στο βαθμό που ισχύουν οι καταγγελίες του QCM για τη Folli Follie - το κατά τα φαινόμενα μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά!
Το timing της πτώσης του site ήταν... σατανικό, καθώς όλη η αγορά είναι ανάστατη με την υπόθεση Κουτσολιούτσου που εκτός των άλλων έχει χιλιάδες εγκλωβισμένους επενδυτές, μεταγγίζοντας τον ιό της αναξιοπιστίας σε ευρύτερο τμήμα της αγοράς.
Ο πρόεδρος της Ε.Κ. Χαράλαμπος Γκότσης ασφαλώς είναι έκθετος, έχοντας και την ευθύνη – ουσιαστικά για όλη τη λειτουργία της Αρχής. Αν στα... μικρά αποκαλύπτεται η ανεπάρκεια, τότε η αδυναμία επαναφοράς του site μαρτυρά πολλά περισσότερα...
Τεράστια ερωτήματα στην αγορά
Αν η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να «εποπτεύσει» ένα site, πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι θα χειριστεί αποτελεσματικά ένα σκάνδαλο των διαστάσεων της Folli Follie; Τι εχέγγυα παρέχει η Ε.Κ. ότι γνωρίζει να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και να «ψάχνει» τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;
Υπάρχει πραγματική και αποτελεσματική τεχνογνωσία πάνω στα δεδομένα της ψηφιακής οικονομίας, εκεί που γίνονται (πλέον) πολλά από τα... εγκλήματα, οι χειραγωγήσεις, οι τριγωνικές συναλλαγές και οι άλλες επενδυτικές – οικονομικές απάτες; Τα ερωτήματα της αγοράς είναι εύλογα και ζητούν απαντήσεις.
«Χτύπησαν» οι servers
Οκτώ ημέρες αφότου «έπεσε» το site της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία επίσημη ενημέρωση για τα αίτια που οδήγησαν την εποπτική Αρχή να μην έχει επικοινωνία με τους επενδυτές και την αγορά.
Πηγές της Επιτροπής αποδίδουν ανεπίσημα το πρόβλημα σε «τεχνική βλάβη των servers η οποία γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί» ενώ στην αγορά κυκλοφορούν μια σειρά από εικασίες σύμφωνα με τις οποίες τα συστήματα της Ε.Κ δέχθηκαν επίθεση από hackers, ή ότι «τα έριξαν» εργαζόμενοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών που δεν εγκρίνει νέες προσλήψεις.
Και όλα αυτά, εύλογα συνδέονται – καλώς ή κακώς – με την άποψη που αποκόμισε η αγορά κατά τη διάρκεια της σοβαρότερης κρίσης των τελευταίων ετών, όπως είναι η υπόθεση Folli Follie. Η εποπτική αρχή αιφνιδιάστηκε και δεν επέδειξε εξ αρχής τα αντανακλαστικά και την αποφασιστικότητα που απαιτούσαν οι περιστάσεις, με αποτέλεσμα να «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις, αντί να τις οριοθετεί.
Σήμερα στον εισαγγελέα η μηνυτήρια αναφορά για Folli Follie
Στο μεταξύ την Τρίτη 5 Ιουνίου έως τις 14:00 το μεσημέρι αναμένεται να έχει κατατεθεί η μηνυτήριας αναφορά της εποπτικής αρχής στην εισαγγελία Εφετών κατά της διοίκησης της Folli Follie. Σύμφωνα με πληροφορίες θα βάζει στο... κάδρο τη διοίκηση του FF Group, κυρίως για την αδυναμία της να παρουσιάσει οικονομικά στοιχεία όπως ζητήθηκαν.
Η Ε.Κ. δεν κατάφερε να «ξεδιαλύνει» την κατάσταση ούτε να έρθει σε συνεννόηση με τη Folli Follie, ενώ πλέον βάζει στο «παιχνίδι» τη δικαιοσύνη, δείχνοντας πως πλέον είναι πεπεισμένη ότι έχουν διαπραχθεί αδικήματα.
Σημειώνεται ότι η έγκληση στον εισαγγελέα είναι ένα βήμα πιο πέρα από την απλή παραπομπή του θέματος στον οικονομικό εισαγγελέα, καθώς μαρτυρά ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι η διοίκηση του FF Group έχει διαπράξει αδικήματα, παρεμποδίζοντας την όλη διαδικασία.
Παράλληλα, αυτή η εξέλιξη πιστοποιεί πως η διοίκηση της Folli Follie – τουλάχιστον έως τώρα – δεν έχει παράσχει ότι της έχει ζητηθεί και πάντως δεν έχει φέρει τα αποδεικτικά των λογαριασμών αναφορικά με τα ταμιακά διαθέσιμα που αποτελούν ένα από τα σημεία κατηγοριών του fund QCM.