Έχουν περάσει λιγότερο από δύο μήνες από την αναπάντεχη ακύρωση της δημόσιας εγγραφής της Ant Financial, η οποία κυριαρχεί στον χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών και της ηλεκτρονικής τραπεζικής στην Κίνα (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ, εδώ και εδώ ). Οι ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας και των χρηματιστηριακών αρχών μιλούσαν για ανησυχίες πως η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (fintech) και για πλημμελή ενημέρωση των επενδυτών.
Οι εκτιμήσεις που έγιναν τότε από παράγοντες της αγοράς, συνδύαζαν τις ανησυχίες των αρχών σχετικά με την δεσπόζουσα θέση της Ant και άλλων εταιρειών fintech στην χρηματοπιστωτική αγορά της Κίνας με την ενόχληση της Κινεζικής ηγεσίας από τις δημόσιες παρεμβάσεις του Jack Ma, συνιδρυτή και βασικού μετόχου της Alibaba η οποία ελέγχει περίπου το 1/3 της Ang Financial.
Οι περισσότεροι επενδυτές υπέθεσαν πως ο Jack Ma, η Alibaba και η Ant Financial έλαβαν το μήνυμα, και το πράγμα σχεδόν ξεχάστηκε μέσα στην ευφορία που κυριαρχεί στις χρηματιστηριακές αγορές. Η «εξαφάνιση» του Ma από δημόσιες εκδηλώσεις και οι διαβεβαιώσεις της Ant πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών ενίσχυσαν αυτή την εκτίμηση, όμως οι αγορές έκαναν λάθος. Την παραμονή των Χριστουγέννων μάθαμε πως οι κινεζικές αρχές κατηγόρησαν την Alibaba, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, για μονοπωλιακές πρακτικές και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.
Λίγο αργότερα μάθαμε πως η κεντρική τράπεζα «προέτρεψε» την Ant Financial να επιστρέψει στην αρχική της δραστηριότητα, δηλαδή τις ηλεκτρονικές πληρωμές για την διευκόλυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου, και να σταματήσει να ασχολείται με την μεσολάβηση σε παροχή δανείων.
Η αντίδραση των αγορών ήταν έντονα αρνητική και η μετοχή της Alibaba (BABA NYSE) έπεσε κατά 13% στην συνεδρίαση της παραμονής των Χριστουγέννων. Το γιατί, είναι πολύ εύκολο να το καταλάβουμε. Οι κατηγορίες περί μονοπωλιακών πρακτικών, που βασίζονται στην απαίτηση της Alibaba από τους εμπόρους που την χρησιμοποιούν για να πουλήσουν τα προϊόντα τους να μην συνεργάζονται με άλλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι πολύ σοβαρές.
Αν οι αρχές επιμείνουν, μπορεί να τιμωρήσουν την εταιρεία με πρόστιμο ύψους μέχρι και 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών της, δηλαδή κοντά στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη, η διαμεσολάβηση σε παροχή δανείων είναι η πιο κερδοφόρα δραστηριότητα της Ant, και η πιθανή διακοπή της θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά της αποτελέσματα και κατ’ επέκταση σε αυτά της Alibaba.
Η «επίθεση» των αρχών κατά της Alibaba και της Ant Financial προκάλεσε αξιόλογη πτώση στις μετοχές και άλλων μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων στην Κίνα, όπως η Tencent και η JD.com, αφού αρκετοί επενδυτές φοβήθηκαν πως σύντομα θα έρθει και η σειρά τους.
Είναι πολύ πιθανόν να έχουν δίκιο, όχι τόσο γιατί οι αρχές θα τις αντιμετωπίσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως την «αυτοκρατορία» του Jack Ma, αλλά γιατί φαίνεται πως οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας με την σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας έχουν αποφασίσει να αλλάξουν ριζικά την στάση τους απέναντι στους ιντερνετικούς κολοσσούς της χώρας.
Οι ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την δραστηριοποίηση των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων στις ηλεκτρονικές πληρωμές και κυρίως στις τραπεζικές εργασίες μέσω του διαδικτύου δεν ήταν κρυφές. Εδώ και καιρό φοβάται πως η γρήγορη ανάπτυξη της βιομηχανίας fintech εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα της χώρας, καθώς ο έλεγχος και η εποπτεία αυτών των δραστηριοτήτων δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά.
Από την μεριά της, η πολιτική ηγεσία συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες και ενοχλείται από την μεγάλη δύναμη αυτών των επιχειρήσεων, αλλά μέχρι πολύ πρόσφατα δίσταζε να αφήσει ελεύθερη την Κεντρική Τράπεζα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Σύμφωνα με παρατηρητές των πολιτικών και οικονομικών δρώμενων στην χώρα, ο πρόεδρος Xi Jinping φοβόταν πως μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος με τις Η.Π.Α. ήταν σε έξαρση και – ακόμα περισσότερο – η οικονομία της Κίνας περνούσε μία μεγάλη περιπέτεια λόγω της πανδημίας.
Οι ίδιοι παρατηρητές επισημαίνουν πως ο Xi εκτιμά πως η οικονομία στέκει πλέον γερά στα πόδια της και αποφάσισε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η υπερβολική φιλοδοξία του Jack Ma, ο οποίος αποφάσισε να επιχειρήσει την μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή εταιρείας στην παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία και ταυτόχρονα να αμφισβητήσει τις ικανότητες και τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών, έδωσε στις αρχές την κατάλληλη ευκαιρία για να δώσουν ένα μάθημα στον Ma και ταυτόχρονα να στείλουν ένα μήνυμα στις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.
Μετά τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών είναι βέβαιο πως οι μεγάλες επιχειρήσεις τύπου Alibaba, Tencent, JD.com κ.α. θα πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να ξεχάσουν τα όνειρά τους για κυριαρχία στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.
Επίσης, θα πρέπει να ξαναθυμηθούν πως δεν είναι...καθόλου φρόνιμο να μπλέκουν στα πόδια της πολιτικής εξουσίας.
Αν προσαρμοστούν γρήγορα στα νέα δεδομένα, λογικά θα αποφύγουν χειρότερες εξελίξεις, οι μέτοχοί τους όμως θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα των μικρότερων αποδόσεων στο μέλλον.
Αντίθετα, στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού οι μέτοχοι των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών επιχειρήσεων που είναι μάλλον ισχυρότερες από την Alibaba και κατηγορούνται από μερίδα της κοινής γνώμης και τις αρχές για μονοπωλιακές πρακτικές και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους, προς το παρόν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.
Ευτυχώς, στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνουν τέτοιου τύπου εκστρατείες «συνετισμού» επιχειρήσεων. Όσο «κακή» και αν είναι μία επιχείρηση, δεν πρόκειται να ξυπνήσει ένα πρωί με την πλάτη στον τοίχο.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.