Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και η συνεδρίαση της Fed τραβούν την προσοχή της χρηματιστηριακής αγοράς τη νέα εβδομάδα για ενδείξεις αν οι προσδοκίες απαλής προσγείωσης της οικονομίας που οδήγησαν τις μετοχές σε νέα υψηλά συνεχίζουν να έχουν βάση.
Στο φετινό ράλι της Wall Street ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη 12% με βάση τις προσδοκίες ότι η Fed θα καταφέρει να φρενάρει τον πληθωρισμό χωρίς να πληγεί η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα, όμως, στέλνουν αντικρουόμενα σημάδια.
Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση ήταν πολύ πιο δυνατά από τις εκτιμήσεις, ενώ άλλα έδειξαν επιβράδυνση στη βιομηχανική δραστηριότητα και η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναθεωρήθηκε χαμηλότερα.
Την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα φρέσκα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου και αργότερα την ίδια ημέρα οι επενδυτές θα εστιάσουν στη συνεδρίαση της Fed για ενδείξεις των προθέσεών της όσο αφορά στις μειώσεις επιτοκίων.
Η χρηματιστηριακή αγορά θα προτιμούσε καλύτερη ορατότητα και σίγουρα δεν θέλει να ακούσει ότι η Fed θα περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο πριν αρχίσει να χαμηλώνει το κόστος χρήματος.
Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 272.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν 185.000 νέες θέσεις απασχόλησης.
Μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων, στην αγορά των futures άρχισαν να υποχωρούν τα πονταρίσματα για μειώσεις επιτοκίων με την πιθανότητα μιας κίνησης τον Σεπτέμβριο να πέφτει στο 55% από 70% πριν.
Τα δυνατά στοιχεία για την απασχόληση ήρθαν σε αντίθεση με άλλες ενδείξεις αποθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως το ότι υπήρξε επιβράδυνση στη βιομηχανία για δεύτερο συνεχή μήνα τον Μάιο.
Παρά την άνοδο του S&P 500 σε νέα υψηλά, υπάρχουν ανησυχίες στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς τα κέρδη του έχουν συγκεντρωθεί σε ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων στον κλάδο της τεχνολογίας, όπως στην Nvidia, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές είναι πιο χλιαρές.
Σε επίπεδο αποτιμήσεων οι μετοχές βρίσκονται αρκετά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Το Ρ/Ε του S&P 500, ο πολλαπλασιαστής κερδών, θα πρέπει να πέσει 31% για να επιστρέψει στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο και 19% για να πιάσει το μέσο Ρ/Ε της τελευταίας 20ετίας, σύμφωνα με τη Ned Davis Research.
Ωστόσο, πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων και το σχετικά ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη στις μετοχές. Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών κατά 8,1% το πρώτο τρίμηνο.
Στην UBS Wealth Management πρόσφατα ανέβασαν τον στόχο για τον S&P 500 στις 5.500 μονάδες για το τέλος της φετινής χρονιάς, που σημαίνει ανοδικό περιθώριο 3% περίπου από το κλείσιμο της Παρασκευής.
Υπάρχει και η άποψη ότι θα είναι η πολιτική αβεβαιότητα και όχι τα οικονομικά στοιχεία που θα προκαλέσουν αναταράξεις αργότερα φέτος. Το πρώτο ντιμπέιτ των δύο μονομάχων για την προεδρία των ΗΠΑ, του Δημοκρατικού Joe Biden και του Ρεπουμπλικανού Donald Trump θα γίνει νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου, αντί στις 16 Σεπτεμβρίου.
Αυτό μπορεί να στρέψει την προσοχή της χρηματιστηριακής αγοράς στη μάχη για τον Λευκό Οίκο και τις προεδρικές εκλογές του 2024 νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως συμβαίνει.
Πάντως, όπως έχουν τα πράγματα, το βαρόμετρο φόβου της Wall Street, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX βρίσκεται στο χαμηλό των 12 μονάδων.
Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση απαλής προσγείωσης και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα με τα μακροοικονομικά.