Είναι η σημαντικότερη επίθεση που έχει καταγραφεί από κεντρική τράπεζα κατά των κρυπτονομισμάτων, μετά την απαγόρευση της εξόρυξης και του trading στην Κίνα, και έρχεται από τη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη «crypto-περιοχή» στον πλανήτη. Μία χώρα που μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο μέρος για τους απανταχού φίλους (miners και μη) του Bitcoin και των υπόλοιπων crypto, παρά το γεγονός ότι τα ψηφιακά νομίσματα απαγορεύονται ως μέσο πληρωμών.
Οι ρωσικές αρχές εδώ και χρόνια προειδοποιούν ότι τα crypto χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Τώρα, ήρθε η Bank of Russia με επίσημη έκθεση μέσω της οποίας ουσιαστικά κηρύσσει παράνομη κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τα crypto, από την εξόρυξη, έως την κατοχή, τις επενδύσεις και τις συναλλαγές, και ζητεί από την κυβέρνηση της Ρωσίας την πλήρη και καθολική απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων.
Την ίδια ώρα, ο Ανατόλι Ακσάκοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματαγορών της Κρατικής Δούμας, προειδοποιεί τους Ρώσους, πολίτες που υπολογίζεται ότι έχουν στην κατοχή τους crypto αξίας 67 δισ. δολαρίων, ότι μπορεί να χάσουν τα πάντα και ζητάει την ταυτοποίηση και φορολόγησή τους.
Μετά την εντυπωσιακή πορεία των περισσότερων κρυπτονομισμάτων μέσα στο 2021, τα τρελά κέρδη και τα τεράστια ποσά που μεταφέρονται από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύμπαν των crypto, ήταν θέμα χρόνου να αναλάβουν δράση οι ρυθμιστικές αρχές. Από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη, μέχρι την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα βήματα όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα crypto.
Η απειλή των ρυθμιστικών αρχών ήταν επίσης ένας από τους βασικούς λόγους που το Bitcoin, από κει που ήταν η επένδυση με την καλύτερη επίδοση το 2021, ξεπερνώντας… με άνεση τον S&P 500 και κάθε άλλο asset, μέσα στο 2022 εμφανίζει τη χειρότερη απόδοση, καταγράφοντας πτώση άνω του 8%.
Η έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας αναφέρει ότι τα κρυπτονομίσματα συνοδεύονται από υπερβολική μεταβλητότητα, που είναι αλήθεια, και ότι χρησιμοποιούνται ευρέως σε παράνομες δραστηριότητες, που επίσης ισχύει έως ένα βαθμό. Προχωρά, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα παραθέτοντας ένα επιχείρημα που δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα να το αξιοποιούν και άλλες κεντρικές τράπεζες χωρών που θέλουν να… καταστείλουν τη δραστηριότητα των crypto.
«Δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να βγάλουν τα χρήματά τους από την εθνική οικονομία, τα crypto υπονομεύουν τη λειτουργία της και δυσκολεύουν τη δουλειά των ρυθμιστικών αρχών να εφαρμόσουν τις βέλτιστες νομισματικές πολιτικές». Στην ουσία, η Bank of Russia «φοβάται» τα κρυπτονομίσματα γι’ αυτό που ακριβώς είναι. Ένα παράλληλο νομισματικό σύστημα που λειτουργεί έξω από τα όρια των ρυθμιστικών αρχών και δεν μπορεί να τεθεί υπό τον έλεγχο κεντρικών τραπεζών ή/και κυβερνήσεων.
Αν η ρωσική κυβέρνηση ασπαστεί τις προτάσεις της κεντρικής τράπεζας και απαγορεύσει με νόμο κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τα crypto, το παιχνίδι στις παγκόσμιες αγορές αλλάζει. Διότι αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που όπως και η Bank of Russia, ετοιμάζουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Αν τα crypto γίνουν ευρέως αποδεκτά θα περιορίσουν την ισχύ της νομισματικής πολιτικής, σε μία περίοδο που χρειάζονται υψηλότερα επιτόκια για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, προειδοποιεί η ρωσική κεντρική τράπεζα.
Στόχος είναι να περάσει το νομισματικό σύστημα σε ψηφιακά δολάρια, ψηφιακά ευρώ και ψηφιακά ρούβλια, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα crypto. Ήδη, στην Κίνα, το ψηφιακό γουάν μετράει 261 εκατομμύρια χρήστες, ενώ έχουν διενεργηθεί συνολικά συναλλαγές 14 δις. δολαρίων με το ψηφιακό νόμισμα της χώρας.
Στη Ρωσία εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 17 εκατομμύρια κάτοχοι κρυπτονομισμάτων, καθιστώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά μετά τα 100 εκατομμύρια κατόχους crypto της Ινδίας και τα 27 εκατομμύρια των ΗΠΑ, ενώ είναι επίσης τρίτη με βάση την εξόρυξη bitcoin.