Μια ενδεχόμενη συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών την Κυριακή στη Ντόχα, δεν θα αλλάξει την αγορά πετρελαίου η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να εξισορροπείται έτσι κι αλλιώς, αναφέρει η International Energy Agency.
Σημειώνεται πως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα συναντηθούν την Κυριακή στη Ντόχα του Κατάρ με άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη, ευελπιστώντας να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα ανώτατο επίπεδο παραγωγής με στόχο την αποκατάσταση των τιμών.
Ωστόσο, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), σε έκθεσή της σημειώνει πως «οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια ισορροπία προσφοράς-ζήτησης» κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 2016.
Ένας από τους λόγους που επικαλείται η IEA είναι ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ήδη παράγουν κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Το Ριάντ παρήγαγε 10,19 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση το Μάρτιο, σε μια μείωση κατά 30.000 βαρέλια αλλά κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ. Συνολικά, η ημερήσια παραγωγή του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) μειώθηκε κατά 90.000 βαρέλια ημερησίως το Μάρτιο στα 32,47 εκατ. βαρέλια.
Εκτός του OPEC, η ρωσική παραγωγή έφτασε σε υψηλό 30 ετών το Μάρτιο στα 10,91 εκατ. βαρέλια, με την IEA να εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή πετρελαίου εκτός του Οργανισμού θα συρρικνωθεί φέτος κατά 710.000 βαρέλια ημερησίως και θα διαμορφωθεί στα 57 εκατ. βαρέλια.
Ήδη, η αδύναμη παραγωγή εντός του OPEC και εκτός μείωσε τα παγκόσμια αποθέματα κατά περίπου 300.000 βαρέλια το Μάρτιο στα 96,1 εκατ. ημερησίως.