Τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών αλλά και όσα κράτη δεν είναι μέλη του θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να εξισορροπήσουν τις αγορές πετρελαίου αλλιώς η ζημιά μπορεί να είναι βαθύτερη και να απαιτήσει περισσότερο χρόνο για την αποκατάσταση, ανέφερε ο διοικητής του Ιράκ στον OPEC.
«Ο OPEC έχει επικεντρωθεί στη διατήρηση του μεριδίου αγοράς παρά στην υπεράσπιση των τιμών και αυτό έδωσε στον Οργανισμό μεγάλο ρόλο στην αναδιαμόρφωση της δομής της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Faleh al-Amri σε ενεργειακό συνέδριο στο Abu Dhabi.
Παράλληλα, διευκρίνισε πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η πρόσφατη μεταβλητότητα δεν έχει σχέση με την παραγωγή του Ιράκ. «Η παραγωγή μας δεν έχει καμία σημαντική επίδραση στην τιμή του πετρελαίου. Η ζήτηση για το πετρέλαιο του Ιράκ είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή του», σημείωσε ο ίδιος.
Το Ιράκ, ωστόσο, είναι έτοιμο να συνεργαστεί σε στενή διαβούλευση με όλους τους παραγωγούς του OPEC και εκτός αυτού με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου και την επίτευξη δίκαιων τιμών. Παράλληλα, όμως θα επιδιώξει να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς που κατέχει μέσω «δίκαιων και εύλογων πολιτικών μάρκετινγκ», συμπλήρωσε ο Faleh al-Amri.
«Το Ιράκ δεν επιθυμεί να πλημμυρίσει την αγορά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα του εμμένει στο σχεδιασμό για αύξηση της παραγωγής στα 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2020, αλλά θα το κάνει σταδιακά.
Υπενθυμίζεται πως εχθές η Σαουδική Αραβία απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής, επεκτείνοντας το χρόνο αποκατάστασης της αγοράς πετρελαίου.
«Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάμε το χρόνο μας σε αναζήτηση μειώσεων της παραγωγής», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, επαναδιατυπώνοντας την άποψη ότι το «πάγωμα» της παραγωγής θα προκαλέσει σταδιακά μείωση των αποθεμάτων.
Η τιμή των συμβολαίων του αργού WTI, παραδόσεως Απριλίου, σήμερα καταγράφει πτώση 3,45% στα 30,77 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent υποχωρεί 2,37% στα 32,47 δολάρια στο ICE του Λονδίνου.