Η μετοχή της γερμανικής Bayer (BAYN XETRA) ήταν μία από αυτές που κρατήθηκαν καλύτερα μέσα στον μεγάλο χρηματιστηριακό δείκτη DAX 40 στο πολύ κακό 2022. Αν όμως κοιτάξουμε και λίγο πιο πίσω, η τελευταία πενταετία έχει φέρει μόνο στενοχώρια στους μετόχους της. Χθες έκλεισε στα 57,44 Ευρώ ενώ στις αρχές του 2018 ήταν κοντά στα 100 και το 2015 είχε φτάσει πάνω από τα 130 Ευρώ. Δεδομένων των πολύ καλύτερων αποδόσεων των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι λογική η αγανάκτηση των μετόχων της επιχείρησης, η οποία είναι βέβαια πολύ υγιής οικονομικά αλλά έχει δύο βασικά προβλήματα, απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, στα οποία οφείλεται η κακή πορεία της μετοχής.
Το πρώτο πρόβλημα είναι η, καταστροφική όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας αγροτεχνολογίας Monsanto η οποία ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2018 και κόστισε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές). Το δεύτερο είναι το γεγονός πως ο βασικός αρχιτέκτων αυτής της εξαγοράς, ο διευθύνων σύμβουλος Βέρνερ Μπάουμαν, παραμένει στην θέση του μέχρι να ολοκληρώσει την θητεία του το 2024. Όπως είναι λίγο πολύ γνωστό, η Bayer κληρονόμησε από την Monsanto έναν πολύ μεγάλο μπελά που μέχρι στιγμής της έχει κοστίσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια και λογικά θα της κοστίσει αρκετά δις ακόμα.
Οι δικαστικές προσφυγές εναντίον της Monsanto από αγρότες που υποστηρίζουν πως το ζιζανιοκτόνο της ήταν καρκινογόνο και κατέστρεψε την υγεία τους έχουν κάνει μεγάλη οικονομική ζημιά στην Bayer η οποία δεν έχει καταφέρει ακόμα να βάλει τέλος σε αυτή την περιπέτεια, καθώς οι προσπάθειες συμβιβασμού με τους ενάγοντες δεν έχουν τελεσφορήσει.
Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα τελειώσουν οριστικά τα προβλήματα που κληρονομήθηκαν από την Monsanto έχει κάνει μεγάλο κακό στην μετοχή, όπως είναι φυσικό. Κακό έχει κάνει βέβαια και η παραμονή του Μπάουμαν στην ηγεσία της εταιρείας. Μεγάλο μέρος των μετόχων τον κατηγορεί όχι μόνο γιατί η εξαγορά ήταν δική του ιδέα αλλά και γιατί δεν έδωσε την ευκαιρία στους μετόχους της εταιρείας να εκφράσουν την άποψή τους για την εξαγορά ψηφίζοντας σε κάποια γενική συνέλευση.
Ενδεικτικό της απαξίωσης της μετοχής είναι το γεγονός πως η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 56,50 δισεκατομμύρια ευρώ, λιγότερο δηλαδή από όσο πλήρωσε πριν πέντε χρόνια για την αγορά της Monsanto. Εκτός από τα δύο βασικά προβλήματα, υπάρχει και η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τα δύο βασικά της φάρμακα, το αντιπηκτικό αίματος Xarelto και το οφθαλμολογικό Eylea, τα οποία σύντομα θα πάψουν να προστατεύονται από τις πατέντες τους και θα δεχθούν σοβαρό ανταγωνισμό από γενόσημα φάρμακα.
Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει αρκετές φήμες σχετικά με τις προθέσεις μεγάλων επενδυτών. Το 2019 μάθαμε πως το hedge fund Elliott Advisors πήρε θέση στην μετοχή με στόχο να πιέσει την διοίκηση να προχωρήσει σε διάσπαση της εταιρείας σε τρία μέρη, τον τομέα αγροτεχνολογίας, τον τομέα των φαρμάκων και τον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων. Τον Μάρτιο του 2022 κυκλοφόρησαν πληροφορίες στον διεθνή Τύπο σύμφωνα με τις οποίες μία από τους μεγαλύτερους μετόχους της Bayer, η εταιρεία επενδύσεων Temasek υπό τον έλεγχο της Σινγκαπούρης, πιέζει το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας να απομακρύνει τον Μπάουμαν από την θέση του. Τις πρώτες εβδομάδες του 2023 πύκνωσαν τα νέα αυτού του τύπου.
Πρώτα μαθεύτηκε πως η επενδυτική εταιρεία Bluebell Capital Partners, με προϊστορία σε κινήσεις μετοχικού ακτιβισμού, έχει αγοράσει μεγάλο αριθμό μετοχών της εταιρείας και συμβουλεύει την διοίκηση να προχωρήσει σε διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Μετά ανακοινώθηκε πως η Inclusive Capital Partners, επενδυτική εταιρεία που ελέγχεται από τον Jeff Ubben έχει αποκτήσει το 0,83% των μετοχών της εταιρείας και ζητά την αντικατάσταση του Μπάουμαν. Ο Ubben είναι και αυτός γνωστός για την ακτιβιστική του δράση απέναντι στις διοικήσεις επιχειρήσεων που θεωρεί πως δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Επίσης, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ένας θεσμικός επενδυτής που μέχρι τώρα στήριζε την διοίκηση φημολογείται πως έχει αρχίσει να αμφισβητεί τις επιλογές του Μπάουμαν.
Συνήθως, κάθε φορά που εμφανίζονται τέτοιες πληροφορίες ή φήμες η μετοχή αντιδρά έντονα ανοδικά για να υποχωρήσει ύστερα από μερικές εβδομάδες καθώς ο Μπάουμαν φαίνεται πως είναι αμετακίνητος. Το ερώτημα είναι αν αυτή η φορά μπορεί να αποδειχθεί διαφορετική, Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να γίνει αυτό. Πέρα από τον καταιγισμό νέων σχετικά με τους επενδυτές που πιέζουν την διοίκηση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και ένα πολύ καλό νέο από τον τομέα των φαρμάκων. Ο διευθυντής του τομέα, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της JPMorgan ενημέρωσε τους συμμετέχοντες πως η εταιρεία έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις που μπορεί να φέρουν τέσσερα πολλά υποσχόμενα νέα φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα από τα 5 στα 12 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως η Bayer θα δώσει από εδώ και πέρα μεγαλύτερη έμφαση στις πωλήσεις φαρμάκων στην Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς η Δυτική Ευρώπη δυσκολεύει πολύ τα πράγματα για τις φαρμακευτικές εταιρείες με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται, την αυξανόμενη φορολογία και τους περιορισμούς στην τιμολόγηση των φαρμάκων.
Οι δηλώσεις αυτές άρεσαν στους επενδυτές και έτσι η μετοχή έκανε μία γρήγορη ανοδική κίνηση μεγαλύτερη από 10%, σε συνδυασμό βέβαια με την βοήθεια που έδωσαν οι πληροφορίες για την δράση των ακτιβιστών επενδυτών. Κάτι άλλο που θα μπορούσε να αποδειχθεί θετικό για την μετοχή είναι το γεγονός πως στην επόμενη γενική συνέλευση της εταιρείας η οποία θα γίνει κάποια στιγμή τον Απρίλιο είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου του Μπάουμαν ο οποίος θα τον αντικαταστήσει την άνοιξη του 2024. Στην περίπτωση που επιλεγεί ένα νέο πρόσωπο, θα δοθεί ένα μήνυμα που λογικά θα αρέσει στους επενδυτές.
Τι θα μπορούσε όμως να γίνει αν οι αγορές άλλαζαν γνώμη και κοιτούσαν την εταιρεία με διαφορετικό τρόπο; Σύμφωνα με τον Chris Hughes του Bloomberg, η τιμή της μετοχής θα έπρεπε να ανεβεί κατά 33% για να φτάσει τους τωρινούς στόχους των χρηματιστηριακών αναλυτών, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνουν το σενάριο του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που η διοίκηση αποφάσιζε τον διαχωρισμό και την δημιουργία τριών χωριστών εταιρειών, η συνολική αξία τους θα μπορούσε να φτάσει 60% πάνω από την τωρινή αξία της μετοχής. Ο Hughes την υπολογίζει με διαφορετική μεθοδολογία από αυτήν που χρησιμοποιούν οι αναλυτές του Reuters, οι οποίοι την ανεβάζουν στα περίπου 110 δισεκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή σχεδόν 95% πάνω από την τωρινή.
Αυτές οι δύο πολύ υψηλές αποτιμήσεις προκύπτουν, όπως είπαμε, από το σενάριο της διάσπασης της Bayer σε τρία κομμάτια, αυτό της αγροτεχνολογίας, αυτό των φαρμάκων και αυτό των καταναλωτικών προϊόντων όπως π.χ. η ασπιρίνη. Αν οι αγορές εκτιμήσουν πως κάτι αλλάζει στην Bayer, είτε πως έρχεται ένας νέος διευθύνων σύμβουλος χωρίς δεσμούς με την διοίκηση Μπάουμαν είτε πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα να διαχωριστούν οι δραστηριότητες της εταιρείας, δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία πως η μετοχή της εταιρείας θα βρεθεί αρκετά παραπάνω από τα σημερινά επίπεδα και ίσως αρκετά γρήγορα.
Οι επενδυτές ξέρουν ήδη πως ο τομέας αγροτεχνολογίας, παρά τις δικαστικές εκκρεμότητες, ακολουθεί ανοδική πορεία ωφελούμενος και από την παγκόσμια ανάγκη για ενίσχυση της διατροφικής ασφάλειας και έμαθαν προ ημερών πως τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλύτερα και στον τομέα των φαρμάκων. Όταν δοθεί η αφορμή, η αντίδρασή τους πιθανότατα θα είναι πολύ δυνατή. Δύσκολο να πούμε αν αυτή η αφορμή βρίσκεται κοντά αλλά πιθανότατα θα δοθεί κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο. Μέχρι να δοθεί όμως, η μετοχή της Bayer θα εξακολουθεί να είναι παράλογα φθηνή.