Συνεχίζει να δέχεται ισχυρές πιέσεις το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθώντας την πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών, με το Γενικό Δείκτη να έχει χάσει το κομβικό όριο των 650 μονάδων σημειώνοντας απώλειες άνω του 1,50%, σε μια συνεδρίαση με πολύ μικρό τζίρο, ενώ τράπεζες αλλά και blue chips υποχωρούν έως 3,75%.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε αρνητική τροχιά εξ αρχής της συνεδρίασης και πλέον διαπραγματεύεται στις 644 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,78%, με την αξία των συναλλαγών μόλις στα 27 εκατ. ευρώ.
Ρόλο στο νέο «κρέμασμα» της αγοράς παίζουν οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρ? ότι μειώνει την εκτίμηση του ποσοστού ύφεσης για φέτος, εντούτοις «ψαλιδίζει» την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2021.
Σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν σήμερα, η χώρα μας θα εμφανίσει ύφεση 9% φέτος έναντι 9,7% που προέβλεπε στην έκθεση του Μαΐου, όμως το 2021 εκτιμά ότι θα η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 6%, ενώ το Μάιο η εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη 7,9% το επόμενο έτος.
Θυμίζουμε πως χθες, σε μια ημέρα γενικευμένου ράλι διεθνώς, σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική, το Χ.Α. «κρέμασε» χαμηλότερα και παρά το καλό ξεκίνημα και έκλεισε πτωτικά, προβληματίζοντας με την αδυναμία αντίδρασης.
Ήταν μια συνεδρίαση που έφερε προβληματισμό στους αναλυτές αλλά και στους συνδαιτυμόνες της ελληνικής αγοράς, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά κινήθηκε ερήμην του διεθνούς κλίματος, για πρώτη φορά μετά από καιρό.
Διεθνώς πάντως, οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού και την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Η πανδημία «θεριεύει» σε πολλές περιοχές του κόσμου, από την Αυστραλία έως την Ευρώπη (Βαλκάνια) αλλά και τη Λατινική Αμερική, η παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού είναι ακυρωμένη, ενώ μεγάλη κρίση και απολύσεις πλήττει κορυφαίους κλάδους όπως αερομεταφορές και αυτοκινητοβιομηχανία.
Κορυφαίες αλυσίδες εστίασης διεθνώς έχουν τεράστια προβλήματα και κλείνουν δεκάδες καταστήματα, ενώ πολλές άλλες επιχειρήσεις – εστίασης, διασκέδασης και τουρισμού - θα βάλουν λουκέτο.
Παρ? όλα αυτά, οι αγορές, εμφορούμενες από την τεράστια ρευστότητα που έχουν «ρίξει» οι κεντρικές τράπεζες, δείχνουν να κινούνται ερήμην της πραγματικής οικονομίας, κάτι που προβληματίζει πολλούς που βλέπουν τη δημιουργία μιας… εικονικής πραγματικότητας, που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει.
Μέσα σ? αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω του ότι αποτελεί μια ρηχή, περιφερειακή αγορά έχει υστερήσει στο πρόσφατο ράλι μερικής αποκατάστασης των διεθνών αγορών, ενώ έκλεισε το 1ο εξάμηνο με τις μεγαλύτερες απώλειες!
Παράλληλα, δείχνει αδυναμία υπέρβασης της ζώνης των 680 – 700 μονάδων και όλες τις τελευταίες εβδομάδες κινείται σε ένα εύρος 50 μονάδων, μεταξύ των 630 και 680 μονάδων, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι αυτή η περιοχή θεωρείται «ζώνη της αδιαφορίας» αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστικό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Ένα εγγενές πρόβλημα της αγοράς όλες τις τελευταίες εβδομάδες είναι οι μειωμένες συναλλαγές, καθώς ο μέσος ημερήσιος τζίρος έχει πέσει κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, ένδειξη πως τα ισχυρά χαρτοφυλάκια αναμένουν νέους καταλύτες για να δραστηριοποιηθούν.
Για δύο συνεχείς εβδομάδες ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά εντός του 2020, την περασμένη Παρασκευή η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 30,4 εκατ. ευρώ, ενώ χθες ο «καθαρός» τζίρος ήταν κάτω των 40 εκατ. ευρώ.
Κατά τα λοιπά, σήμερα στον FTSE 25, η πλειονότητα των μετοχών κινείται πτωτικά, ενώ κάποιες μικρές στηρίξεις δίνουν τίτλοι όπως Lamda Development, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola HBC. Πτώση άνω του 3% καταγράφουν μετοχές όπως Motor Oil, Εθνική, Alpha Bank και ΟΛΠ, ενώ πλέον του 2% υποχωρούν οι ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΔΕΗ, Viohalco, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ.
Στον Mid Cap, απώλειες άνω του 2% καταγράφουν μετοχές όπως AVAX, Κρι Κρι, Intracom Holdings και Πλαίσιο, ενώ πλέον του 1% υποχωρούν οι Cenergy Holdings, Attica Bank, Profile, Intrakat, Quest Συμμετοχών, Autohellas και Πλαστικά Θράκης. Κέρδη σημειώνουν οι Ικτίνος (+2,76%), Έλτον και ΟΛΘ.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Δομική Κρήτης, Μουζάκης, Ιντερτέκ, Unibios, Έλαστρον κ.α. ενώ στο σύνολο του Χ.Α. 65 μετοχές υποχωρούν έναντι 23 που ενισχύονται.