Στα 112 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκε ο τζίρος του ΧΑ με πάνω από 40 εκατ. ευρώ να γίνονται στο φινάλε και τις δημοπρασίες λόγω του rebalancing από τις νέες σταθμίσεις στο δείκτη FTSE 25 που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, το ΧΑ έκλεισε στις 668,34 μονάδες με άνοδο 0,90%, ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο ενισχύθηκε κατά 3,33%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σήμερα στις 390,91 μονάδες με νέα άνοδο 3% (ενώ έφτασε έως το +5,36%), καταγράφοντας αντίδραση 10,64% στο σύνολο της εβδομάδας, ενώ ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,89% σήμερα και 3,03% το πενθήμερο.
Σε επίπεδο έτους, πλέον ο Γ.Δ. καταγράφει απώλειες 27%, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 29,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρά την αντίδραση από τα μέσα Μαΐου, εξακολουθεί να χάνει 55,84%.
Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η ακριβώς αντίθετη αντανάκλαση της χθεσινής, με το Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα σε θετικό έδαφος, έχοντας διακύμανση μόλις 10 μονάδων με υψηλό στις 674,19 μονάδες (+1,78%) και χαμηλό στις 664,01 μονάδες (-0,24%), έχοντας τη στήριξη τραπεζών αλλά και blue chips.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η κόπωση της αγοράς όταν κινείται στη ζώνη των 670-680 μονάδων, ενώ από την άλλη πλευρά, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας επίσης επιβεβαιώθηκε ότι η στήριξη στις 630 μονάδες που ήταν το χαμηλό της Δευτέρας, απ’ όπου η αγορά έβγαλε σημαντική αντίδραση.
Κατά τα λοιπά σήμερα δέσποσε το ισχυρό rebalancing που έλαβε χώρα στο φινάλε και τις δημοπρασίες, εκτοξεύοντας το τζίρο, καθώς από τη Δευτέρα αλλάζει το «μωσαϊκό» στον επηρεασμό του FTSE 25, που είναι ο δείκτης που εστιάζεται το σύνολο των διεθνών χαρτοφυλακίων.
Θυμίζουμε ότι από την προσεχή Δευτέρα μπαίνει πλαφόν στην υπερβολική «κηδεμόνευση» της αγοράς από ορισμένες μετοχές – leader στο δείκτη FTSE 25, καθιστώντας πιο αντιπροσωπευτικό όλο το σύστημα. Μετά από πάρα πολλά χρόνια, γίνεται πιο πλουραλιστικός ο Lagre Cap (FTSE 25) καθώς καμιά μετοχή δεν θα τον επηρεάζει άνω του 10%.
Έτσι, η Coca Cola HBC που έως σήμερα ήλεγχε την πορεία του FTSE 25 άνω του 23% οριοθετώντας καταλυτικά την εκάστοτε «ετυμηγορία» της αγοράς, από Δευτέρα πέφτει στο όριο του 10%, όπως και ο ΟΤΕ που έως σήμερα επηρέαζε άνω του 14%, πέφτει επίσης στο 10%.
Εδώ και χρόνια οι αλλαγές στις σταθμίσεις ήταν πάγιο αίτημα όλων των επαγγελματιών του χώρου αλλά και των επενδυτών, που ζητούσαν καλύτερη «αντιπροσώπευση» της πορείας του Χ.Α. από τους δείκτες. Υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις όλα τα τελευταία χρόνια που η αγορά «χειραγωγούνταν» από την Coca Cola HBC, συχνά κόντρα στην πορεία της πλειονότητας των υπολοίπων μετοχών του Large Cap.
Από Δευτέρα λοιπόν θα αυξηθεί η στάθμιση των τραπεζικών μετοχών, που πλέον θα επηρεάζουν περισσότερο τον FTSE 25 άρα και όλη την πορεία της αγοράς.
Κατά τα λοιπά σήμερα η τριπλή λήξη παραγώγων δεν έφερε κάτι ιδιαίτερο καθώς έγιναν σχετικά λίγες πράξεις, όμως η αγορά απελευθερώθηκε μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας και συνδυαστικά με την αύξηση των κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές, ανέβασε στροφές.
Στο χώρο του Large Cap στο τέλος μειώθηκαν τα κέρδη, ενώ ούτε στο σύνολο της αγοράς υπήρξε γενικευμένη άνοδος, καθώς 53 ήταν οι μετοχές που ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν. Ξεχώρισαν στον Large Cap οι Viohalco, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Jumbo και Σαράντης, ενώ υποχώρησαν οι Fourlis (-4%), ΟΛΠ, Motor Oil (κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και σε πτώση 1,97% παρ’ ότι κέρδιζε 3,24%), Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Aegean Airlines παρ’ ότι κέρδιζε έως 4,64%.
Στον Mid Cap, κέρδη 7,14% είχε η Intralot, στο +6,16% η Πλαστικά Θράκης, ενώ ανοδικά έκλεισαν και οι Attica Bank, Ικτίνος, Έλτον, Intracom Holdings, Cenergy Holdings, MIG και Profile.
Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε με επιτυχία το κομβικό σημείο στήριξης των 630 μονάδων ολοκληρώνοντας μια διόρθωση της τάξεως του 8,5% από τα τοπικά υψηλά που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα. Ο κινητός μέσος των 30 ημερών παρέμεινε ανέπαφος διατηρώντας έτσι την μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική του διαγράμματος της Αγοράς.
Ο MACD ωστόσο επανήλθε με μικρή καθυστέρηση σε ανοδική τροχιά, καθώς στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής εμφάνισε κόπωση με αποτέλεσμα να γυρίσει αρνητικός παραμένοντας σε φάση πώλησης έως την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι στο γρήγορο «κάτω» της πρόσφατης διόρθωσης εκτονώθηκαν οι ταλαντωτές από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει εκ νέου ανοδικό περιθώριο που μπορεί να πληρώσει επίπεδα άνω των 700 μονάδων.
Σημείο αναφοράς παραμένει η αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου όπου και εκτιμάται ότι θα δοθεί η επόμενη σκληρή μάχη των πωλητών. Το σενάριο ανάκαμψης μέχρι στιγμής εξελίσσεται ικανοποιητικά, η αρνητική μεταβλητότητα αναχαιτίζεται σχετικά γρήγορα και δεν βγάζει σημαντικές συναλλαγές που θα έδιναν στίγμα αποχώρησης ισχυρών χαρτοφυλακίων και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε το πρώτο ραντεβού με τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται σε κατερχόμενη πορεία προς τις 735 μονάδες».