Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε νέα άνοδο και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε διαρκή πτωτικό «καλπασμό», με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την προεξόφληση της αυριανής ετυμηγορίας του οίκου Standard & Poor's, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε να «χτίζει» τεχνικές βάσεις και προϋποθέσεις για να αλλάξει επίπεδο προσεχώς.
Η αγορά έκανε το τρίτο διαδοχικό της κλείσιμο ακριβώς στις 873 μονάδες, σε μια συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων, μικρο-διορθώσεων – κυρίως ενδοσυνεδριακά, αλλά και νέων πονταρισμάτων, κάτι που φανερώθηκε και από την αξία συναλλαγών που και σήμερα ξεπέρασε τα 75 εκατ. ευρώ, κάτι που έγινε για 3η διαδοχική συνεδρίαση.
Η αγορά, μετά το ανοδικό σερί του προηγούμενου διαστήματος, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις προσπαθεί να «δέσει» τις τιμές σε δείκτες και μετοχές και να αφομοιώσει τα τεχνικά κεκτημένα, με κύρια χαρακτηριστικά την απουσία σοβαρών ρευστοποιήσεων, στοιχείο που κρατάει δείκτες και μετοχές στα υψηλά τους.
Πέραν των θετικών εξελίξεων σε εγχώριο επίπεδο, στις διεθνείς αγορές το κλίμα εξακολουθεί να βαίνει βελτιούμενο, «ζυγίζοντας» απολύτως ψύχραιμα τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, με τις ευρωπαϊκές αγορές σε νέα ανοδική κίνηση σήμερα, ενώ ο DAX, προσεγγίζει ξανά τις 12.850 μονάδες μετά από καιρό.
Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. –ουσιαστικά– δεν έχει κάνει διόρθωση τελευταία καθώς η χθεσινή αποφόρτιση ήταν απολύτως ήπιας μορφής και κυρίως ενδοσυνεδριακή, ενώ σήμερα καταγράφηκαν μεικτά πρόσημα. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται –την επόμενη εβδομάδα– ασχέτως με το αν υπάρξει αναβάθμιση, το χρηματιστήριο να κινηθεί διορθωτικά.
Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η άνοδος των τελευταίων τριών εβδομάδων έχει γίνει με πολύ ομαλό – τεχνικά – τρόπο, χωρίς να ανοίγουν χάσματα μεταξύ δεικτών και μετοχών, κάτι που καθιστά πιο συμπαγή τα παρόντα επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά «χτίζει» στην προσμονή σημαντικών εξελίξεων, καθώς πέρα από τις τράπεζες, υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε πλήθος κλάδων, ενώ δεκάδες funds, μικρά και μεγαλύτερα, βλέπουν ξανά Ελλάδα. Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά μαρτυρά ότι η χώρα επιστρέφει ταχύτατα στην κανονικότητα, ενώ ο δανεισμός με τέτοια επιτόκια, αλλάζει και τα δεδομένα στη διαχείριση του χρέους αλλά και στη βιωσιμότητά του.
Εν μέσω όλων αυτών, το ελληνικό χρηματιστήριο απέχει μόλις 27 μονάδες από τα υψηλά 4,5 ετών και τις 900 μονάδες που βρέθηκε στις 31 Ιουλίου 2019, βάζοντας ήδη τις βάσεις για την υπέρβαση αυτού του ορίου το προσεχές διάστημα, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στις διεθνείς αγορές.
Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 973,98 μονάδες με οριακή άνοδο 0,10%, σε μια ημέρα που η ενδοσυνεδριακή διαδρομή του δείκτη ήταν μόλις 7 μονάδες, με χαμηλό στις 869,29 μονάδες και υψηλό στις 876,59 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,45 εκατ. ευρώ, με τα 15,16 εκατ. ευρώ, ήτοι το 20,65% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΤΕ (κυρίως), Eurobank, Jumbo και ΟΠΑΠ.
Στον ΟΤΕ διακινήθηκε συνολικός τζίρος 16,63 εκατ. ευρώ με όγκο 1,22 εκατ. τεμάχια, με τον τίτλο να δεσπόζει καταλυτικά, όντας ο απόλυτος leader της αγοράς, επηρεάζοντας και το Γενικό Δείκτη περισσότερο από κάθε άλλη μετοχή του Χ.Α.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.167,65 μονάδες με άνοδο 0,18%, ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε ήπια σε ποσοστό 0,33% με κλείσιμο στις 850,67 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.230,70 μονάδες με πτώση 0,65%. Στις τράπεζες, διακινήθηκε τζίρος 28,1 εκατ. ευρώ μέσω συνολικού όγκου 19,5 εκατ. τεμαχίων.
Στις τράπεζες, η Εθνική – που είχε σημαντικά κέρδη από τις προηγούμενες ημέρες – διόρθωσε σε ποσοστό 1,19%, ενώ σταθεροποιητικά έκλεισαν οι τρεις άλλες. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 κέρδη άνω του 2% είχαν οι Σαράντης και Fourlis, άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ, ενώ ηπιότερα αντέδρασαν οι Coca Cola HBC, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Lamda Development.
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν μετοχές όπως Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Ελλλάκτωρ, Viohalco και Cenergy Holdings.
Στον Mid Cap κέρδη άνω του 1% είχαν οι ΙΑΣΩ, Ικτίνος και Profile, ενώ υποχώρησαν οι MIG (-3,39%), Intralot (-2,53%), Quest Συμμετοχών, MLS, Παπουτσάνης, Κέκροπας και Τεχνική Ολυμπιακή. Στην ευρύτερη αγορά, με κέρδη έκλεισαν μετοχές όπως Sato, CPI, Revoil, Κυριακούλης, Βιοτέρ, Ιατρικό Αθηνών, Φιερατέξ, Briq Properties, Γενική Εμπορίου και ElvalHalcor.
Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι Audiovisual, Μπήτρος, Ευρωσύμβουλοι, Forthnet, Lavipharm, Προοδευτική, ΑΝΕΚ, Newsphone, Ίλυδα, Περσεύς, Inform Λύκος, Σωλ. Τζιρακιάν και Μουζάκης. Στο σύνολο της αγοράς 52 μετοχές ενισχύθηκαν ενώ 61 υποχώρησαν.