Την πορεία ήπιων συναλλαγών, περιορισμένων διακυμάνσεων και στάσης αναμονής των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση όπου ο τζίρος παρέμεινε ξανά κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 596,65 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι επενδυτές έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις κινήσεις τους αναμένοντας νέους καταλύτες αλλά και εικόνα για το πως διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, μετά την άρση του lockdown.
Πάντως, μετά την αντίδραση 12,50% που είχε το Χ.Α. τον Απρίλιο, ο Μάιος επιβεβαιώνει τα σημάδια κόπωσης αλλά και το παλιό ρητό «Sell in May and go away», καθώς μόλις στις εφτά πρώτες συνεδριάσεις του μήνα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 5,03%, ο τραπεζικός δείκτης χάνει 9,48%, ενώ ο FTSE 25 έχει πτώση 5,96%.
Βεβαίως, αυτή η πτώση ήρθε σε μια απολύτως «ρηχή» αγορά δεδομένου ότι οι μέσοι τζίροι αυτό το μήνα έχουν πέσει κάτω και από τα 40 εκατ. ευρώ, καθιστώντας απολύτως επισφαλές κάθε συμπέρασμα για την πορεία της αγοράς.
Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 40,9 εκατ., μειωμένος κατά 27,3% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου,
χθες Δευτέρα υπήρξε περαιτέρω συρρίκνωση μόλις στα 23,72 εκατ. ευρώ (αρνητικό ρεκόρ 15 μηνών), ενώ σήμερα υπήρξε μερική αύξηση μιας και ο τζίρος έφτασε στα 39,8 εκατ. ευρώ.
Η αγορά συνεχίζει να προβληματίζεται για την επόμενη ημέρα μετά το άνοιγμα της οικονομίας. Είναι κοινός τόπος ότι τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, όπως σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες και επιχειρηματίες, καθώς η αγορά, η οικονομία και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον, με εντελώς αλλαγμένες συνήθειες σε όλα τα επίπεδα.
Πάντως, προσεγγίζοντας την αγορά τεχνικά, όσο ο Γ.Δ. δεν απομακρύνεται από τη ζώνη των 600 μονάδων, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι θετικό στοιχείο και διατηρεί «ανοικτό» το ενδεχόμενο νέας προσπάθειας προσεχώς για τη ζώνη των 630 – 640 μονάδων.
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «θα περιμέναμε να δούμε ακόμα μία σοβαρή διόρθωση πριν δοκιμάσουμε και πάλι μία σοβαρή ανοδική κίνηση στην αγορά.
Παρ’ όλα αυτά, τεχνικά, όσο η ζώνη των 588 – 595 αντέχει, δεν μπορούμε να ποντάρουμε σε ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή μεγαλύτερης διόρθωσης. Από εκεί και πέρα, οι 628 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση που αν κατοχυρωθεί μπορεί να δώσει κίνηση έως τις 650 μονάδες».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη «ο τραπεζικός δείκτης είναι το κλειδί μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά του χαλώντας σημαντικά την συνολική εικόνα της αγοράς. Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να αναμετράται με το επίπεδο των 300 μονάδων με το stop μας να είναι στις 303 μονάδες σε κλείσιμο», τονίζει ο χρηματιστής.
Σήμερα ο τραπεζικός δείκτης επιβεβαιώνοντας πως ότι λαμβάνει χώρα είναι trading, έφτασε να κερδίζει έως 3,03% και να υποχωρεί έως 3,17% με συνολική διακύμανση 6,20%, όμως στο τέλος έκλεισε εξισορροπητικά στις 308,57 μονάδες (-0,17).
Θυμίζουμε πως σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές τους δείκτες MSCI που αφορούν στην εξαμηνιαία αναθεώρηση, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν πως θα υπάρχουν αλλαγές που θα αφορούν και το Χ.Α. Συνάμα, η αγορά αναμένει και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, καθώς αύριο Τετάρτη ανακοινώνουν μεγέθη όμιλοι όπως ΕΛΠΕ, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ, ενώ την Πέμπτη θα δημοσιεύσει ο όμιλος ΟΤΕ.
Σ’ ότι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, στο χώρο του Large Cap η εικόνα ήταν μεικτή, όμως στο σύνολο της αγοράς παρά το οριακά θετικό κλείσιμο του Γ.Δ., οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν 47, ενώ αυτές που υποχώρησαν 60%. Στον Large Cap, ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ και Σαράντης με άνοδο 6,18% και 3,66% αντίστοιχα, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Viohalco, OTE, Eurobank, EXAE, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, Εθνική και Fourlis.
Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% είχαν μετοχές όπως ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank και Τιτάν. Στον Mid Cap, η εικόνα ήταν επίσης μεικτή χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Κέρδη είχαν οι AVAX, Intracom Holdings, Autohellas και Έλτον, ενώ υποχώρησαν οι Intralot, Cenergy Holdings, MIG, Intrakat, Profile, ΟΛΘ και Ικτίνος.