Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε νέα ιστορικά χαμηλά κύλησε σχεδόν σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στην τελευταία ημέρα πριν σταματήσει η διαπραγμάτευση για να αλλάξει το status quo των τραπεζικών μετοχών μέσω των ιλιγγιωδών reverse split και των ΑΜΚ. Από αύριο Παρασκευή σταματά η διαπραγμάτευση των μετοχών των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς για να γίνουν οι διαδικασίες προσαρμογής λόγω των reverse split, ενώ θα επανέλθουν στο ταμπλό του Χ.Α. την προσεχή Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου με νέα ονομαστική τιμή.
Σε ότι αφορά την Εθνική, οι μετοχές της σταματούν να διαπραγματεύονται την προσεχή Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ενώ θα επανέλθουν στο ταμπλό την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου και αφού έχει ολοκληρωθεί το reverse split.
Εύλογα, για ακόμη μια συνεδρίαση η αγορά παρέμεινε στην απόλυτη ομηρία των διαδικασιών AMK των τραπεζών, με κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά. Ο τίτλος της Εθνικής υποχώρησε κατά 25,28% με κλείσιμο στα 0,097 ευρώ, η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 9,62%, η Πειραιώς -9,09% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Eurobank. Επιβαρυντικά λειτούργησε στην Εθνική και το γεγονός ότι αφαιρείται από τη σύνθεση του δείκτη Stoxx 600, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία STOXX Limited.
Με πτώση 20% έκλεισε και η Attica Bank στα 0,003 ευρώ καθώς σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση 318.562.322 νέες μετοχές, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 95.570.496,60 ευρώ, λόγω μετατροπής του συνόλου των υπολειπόμενων 318.562.322 ομολογιών σε ισάριθμες μετοχές.
Οι τράπεζες έκλεισαν σε κεφαλαιοποιήσεις που ίσως δε θα ξαναδούν τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, καθώς τα reverse split θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα τους, ανεβάζοντας και την αποτίμησή τους και την επιρροή τους στους δείκτες του Χ.Α. Η άλλοτε leader Εθνική κατήλθε στα 18η θέση των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ η Πειραιώς στην... 41η θέση! Πρωτοφανείς καταστάσεις, που μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής.
Αναλυτικότερα, η Εθνική αποτιμάται στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών των 342 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank στα 600 εκατ. ευρώ, η Eurobank στα 206 εκατ. και η Πειραιώς μόλις στα 61 εκατ. ευρώ!
Τα... ιλιγγιώδες σε εύρος reverse split, 100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή για Eurobank και Πειραιώς και 50 παλαιές προς 1 νέα μετοχή για την Alpha Bank (15 προς 1 θα είναι για την Εθνική) απλώς μαρτυρούν ξεκάθαρα την κατάσταση στο χώρο των τραπεζικών μετοχών, που είχαν γίνει φύλλο και φτερό, με τον κλάδο να φτάνει να αριθμοί περί τα 37 δισ. μετοχές!
Κατά τα λοιπά, ο Γενικός Δείκτης για πολλοστή συνεδρίαση τελευταία κινήθηκε αποκλειστικά εντός της γνώριμης «διαδρομής» των 640 με 645 μονάδων, που ήταν τα χαμηλά και υψηλά αντίστοιχα της ημέρας, πιστοποιώντας τον εγκλωβισμό σ'' αυτή την περιοχή. Τελικά έκλεισε στις 642,77 μονάδες με οριακή πτώση 0,01%, έχοντας αλλάξει πολλές φορές πρόσημο.
Ο FTSE 20 έκλεισε στις 190,91 μονάδες με απώλειες 0,15%. Για πολλοστή φορά η αγορά φλέρταρε με τη διάσπαση των 640 μονάδων για το Γ.Δ. και των 190 μονάδων για τον Large Cap, αλλά τελικά κράτησε. Και χωρίς τις τράπεζες για το προσεχές τριήμερο (βέβαια η Εθνική θα διαπραγματεύεται αύριο) δεν αποκλείεται να δούμε προσπάθεια στήριξης από τα άλλα blue chips.
Εξαιρετικά ήπιες είναι οι συναλλαγές, με το τζίρο μόλις στα 25,68 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 233,23 εκατ. τεμάχια με τα 183,7 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες.
Στο χώρο του Large Cap η εικόνα ήταν μεικτή, χωρίς κάτι ιδιαίτερο, με την αγορά να παρουσιάζει τις ίδιες αρρυθμίες όλου του τελευταίου διαστήματος, με πενιχρούς όγκους και τζίρους, σύμπτωμα που υπήρχε στις μικρότερες αποτιμήσεις, αλλά πλέον αγγίζει και τον FTSE 25. Αρκεί να τονιστεί ότι σ'' όλη τη συνεδρίαση στον ΟΛΠ διακινήθηκαν μόλις 2.000 τεμάχια, στην ΕΥΔΑΠ 8.435 τεμάχια, στη Lamda Development 9.338 τεμάχια και γενικώς ήταν μια συνεδρίαση πενιχρών συναλλαγών.
Θετικά ξεχώρισαν οι Grivalia Properties +6,30%, ΟΠΑΠ +1,43% και Aegean Airlines +1,80%, ενώ πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως ΕΧΑΕ -4,44%, Viohalco -3,85%, ΕΥΔΑΠ -2,64%, ΔΕΗ -1,39%, ΕΛΠΕ -1,61% κ.ο.κ.
Στην ευρύτερη αγορά ασχέτως κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν τίτλοι όπως Σωλ. Κορίνθου +7,41% (λόγω επιστροφής στην κερδοφορία το 9μηνο), Frigoglass +5,03%, Quest Συμμετοχών +7,85%, Ελβάλ +5,77%, Fourlis +4,12% και MIG +2,99%. Στο σύνολο της αγοράς 46 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 60 που έκλεισαν χαμηλότερα.
Να σημειωθεί ότι σήμερα Πέμπτη το Χ.Α. ανακοίνωσε ότι παύει (εύλογα) από αύριο και η διαπραγμάτευση των τριών warrants, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank με αφορμή την αναστολή των μετοχών των τραπεζών. Το Χ.Α. ανακοινώνει ότι η δημοσιοποίηση των νέων χαρακτηριστικών των warrants θα γίνει με νεότερη ανακοίνωση των τραπεζών, το αργότερο πριν από την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών τους, που θα προκύψουν από το reverse split.