Η έκρηξη αισιοδοξίας που προκαλούν τα θετικά νέα για τα εμβόλια, μετά από σχεδόν 10 μήνες ακραίας αβεβαιότητας, οδηγεί σε ένα ξέφρενο χρηματιστηριακό ράλι, το οποίο με τη σειρά του ωθεί τη συνολική κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων μετοχών προς το ιστορικό ορόσημο των 100 τρισ. δολαρίων.
Την περασμένη εβδομάδα οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο κέρδισαν ακόμη 2,1 τρισ. δολάρια, ανεβάζοντας τη συνολική τους αξία στα 98,7 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για νέο ιστορικό υψηλό που αντιστοιχεί στο 112% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Από τα χαμηλά Μαρτίου έως σήμερα η αξία των παγκόσμιων μετοχών έχει ενισχυθεί κατά περίπου 35 τρισ. δολάρια ή κατά 57%. Σημειώνεται δε, ότι το επίπεδο των 63 τρισ. δολαρίων που καταγράφηκε τον Μάρτιο αντιστοιχεί στην παγκόσμια κεφαλαιοποίηση του 2007, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και οδηγήσει την αξία των μετοχών στο ναδίρ.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αντανακλούν με υπερβολικό τρόπο την ανακούφιση που φέρνουν τα εμβόλια σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών για την ανθρωπότητα ή απλώς βλέπουμε τη «φούσκα» των αγορών να μεγαλώνει, με αφορμή αυτή τη φορά τα εμβόλια;
Κάθε περίπτωση, ο Νοέμβριος του 2020 θα μείνει στην ιστορία ως ο καλύτερος Νοέμβριος για τη Wall Street καθώς και οι τρεις βασικοί της δείκτες σημείωσαν κέρδη άνω του 10%. Εκτός από την ενίσχυση των προοπτικών ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης το 2021, το ράλι τροφοδοτήθηκε και από την ομαλή όπως όλα δείχνουν τελικά, μετακόμιση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Η ομαλή παράδοση της εξουσίας στις ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές αποτελούσε βασικό καταλύτη για την τάση των επόμενων μηνών και έτυχε να συμπέσει με τα θετικά νέα για τα εμβόλια.
Το σίγουρο είναι ότι είχαμε χρόνια να δούμε τέτοια αλλαγή κλίματος προς το καλύτερο, γιατί προς το χειρότερο είδαμε την περίοδο 20 Φεβρουαρίου-16 Μαρτίου όταν οι αγορές βίωσαν μία ιστορικών διαστάσεων πτώση. Αυτή η μεταβολή στην επενδυτική εμπιστοσύνη αντανακλάται και σε διάφορους δείκτες.
Πρώτος και καλύτερος ο δείκτης VIX, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», ο οποίος την περασμένη Παρασκευή υποχώρησε στο 20,84 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, πριν ξεκινήσει η μεγάλη κατρακύλα της Wall Street. Στην επενδυτική κοινότητα θεωρείται πως όταν ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται κάτω από τις 20 μονάδες οι αγορές βρίσκονται σε περίοδο «νηνεμίας». Όταν ο δείκτης βρίσκεται μεταξύ 20-30 μονάδων αντανακλά μία περίοδο μέτριας μεταβλητότητας η οποία ενισχύεται όσο πλησιάζει στο 30, ενώ πάνω από το 30 οι αγορές βρίσκονται σε περίοδο σοβαρών αναταράξεων.
Ένας άλλος δείκτης παρόμοιας φιλοσοφίας υποδεικνύει ότι οι επενδυτές σήμερα φοβούνται πολύ λιγότερο και αρχίζουν να επιλέγουν assets υψηλότερου ρίσκου.
Σύμφωνα με τον δείκτη «Απληστίας και Φόβου» (Fear and Greed Index) που καταρτίζει το CNN Money, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ο όγκος των put options υστερεί των call options κατά 70,61% που σημαίνει ότι οι «ταύροι» κυριαρχούν απόλυτα με αποτέλεσμα να καταγράφεται το χαμηλότερο επίπεδο αγοράς put options της τελευταίας διετίας.
Στο μεταξύ, οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει των ομολόγων κατά 10,4 ποσοστιαίες μονάδες στις τελευταίες 20 ημέρες συναλλαγών, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη… σιγουριά των ομολόγων καθώς ενισχύεται η διάθεση ανάληψης κινδύνου. Ένα ακόμη σημάδι αισιοδοξίας ή/και απληστίας είναι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων που ζητούν οι επενδυτές για junk εταιρικά ομόλογα σε σύγκριση με τα πιο ασφαλή που απολαμβάνουν αξιολόγηση «investment grade».