Πριν από δύο μήνες περίπου, το καλαμπόκι έδειχνε πως ήταν έτοιμο να συνεχίσει το επόμενο σκέλος της εξαιρετικής ανοδικής του πορείας που ξεκίνησε σχεδόν πριν έναν χρόνο. Πραγματικά, αυτό δεν άργησε να γίνει, και από τα 5,9 δολάρια/bushel έφθασε μέσα σε έναν μήνα τα 7,32 δολάρια/bushel, αρχίζοντας να κοιτάζει από μακριά τα ιστορικά υψηλά των 8 δολαρίων που είχαν σημειωθεί το 2011.
Όπως συμβαίνει πολύ συχνά, την πολύ γρήγορη άνοδο ακολούθησε η απότομη πτώση. Η αφορμή για την πτώση, ήταν κάποιες κινήσεις των κινεζικών αρχών για να περιορίσουν κατά τι τις μαζικές εισαγωγές αμερικανικού καλαμποκιού στη χώρα τους. Οι αρχές φαίνεται πως άσκησαν πίεση σε ορισμένους μύλους καλαμποκιού, μέσω της παρεμβολής γραφειοκρατικών εμποδίων, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν ακυρώσεις παραγγελιών. Η διόρθωση της τιμής ήταν αρκετά σημαντική, καθώς από τα 7,32 κατέβηκε σχεδόν μέχρι τα 6,2 δολάρια/bushel. Τα πράγματα όμως ηρέμησαν γρήγορα και η τιμή άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει, ξεπερνώντας για λίγο τα 7 δολάρια/bushel στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης.
Την Παρασκευή όμως, ένα δημοσίευμα του Reuters αναστάτωσε την αγορά, αφού υποστήριζε πως ο πρόεδρος Μπάϊντεν πιέζεται από τους δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές των ανατολικών πολιτειών των Η.Π.Α., προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των διυλιστηρίων καυσίμων της ανατολικής ακτής και να τα απαλλάξει από ένα μέρος των υποχρεώσεών τους για προσθήκη αιθανόλης στη βενζίνη που παράγουν. Μία τέτοια κίνηση θα είναι αντίθετη στις δεσμεύσεις του προέδρου σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση των βιοκαυσίμων, και θα του δημιουργήσει πολύ μεγάλα πολιτικά προβλήματα στις αγροτικές πολιτείες των μεσοδυτικών Η.Π.Α. όπως η Αϊόβα, καθώς θα μειωθεί η ζήτηση για καλαμπόκι. Οι παραγωγοί καλαμποκιού που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις πολιτείες δε θα χαρούν καθόλου και είναι πιθανόν να επιστρέψουν στους ρεπουμπλικάνους στις επόμενες εκλογές για το Κογκρέσο, που θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2022. Από τις λεπτομέρειες του δημοσιεύματος προκύπτει πως ο πρόεδρος βρίσκεται προ ενός σημαντικού διλήμματος, και δεν προκαλεί έκπληξη η αρνητική αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών εμπορευμάτων και η πτώση κατά 3,76% που έφερε την τιμή στα 6,5875 δολάρια/bushel στη χθεσινή συνεδρίαση.
Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τις αποφάσεις του προέδρου, τολμούμε όμως να υποθέσουμε πως ακόμα και να κάνει κάποιου είδους χάρη στα διυλιστήρια, θα φροντίσει να βρει τρόπους να απαλύνει το χτύπημα στη ζήτηση για καλαμπόκι, καθώς αν δεν το κάνει θα υποστεί μεγάλη πολιτική ήττα και θα εκτεθεί και απέναντι στους αγρότες αλλά και στους υπέρμαχους της χρήσης των βιοκαυσίμων. Με αυτή την παραδοχή, περιμένουμε τις πιέσεις στην τιμή του καλαμποκιού να υποχωρήσουν σταδιακά τις επόμενες μέρες και την αγορά να αρχίσει να εστιάζει και πάλι στα στοιχεία που είχαν φέρει το καλαμπόκι στα 7 δολάρια/bushel πριν μερικές μέρες.
Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., που εκδόθηκε την 10η Ιουνίου, η ζήτηση για καλαμπόκι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το υπουργείο ανέβασε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση, και εντός της χώρας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ζήτησης για παραγωγή αιθανόλης, και εκτός της χώρας, αφού οι εξαγωγές προς την Κίνα τελικά δεν έχουν σταματήσει καθόλου.
Αποτέλεσμα αυτών των εκτιμήσεων ήταν και η μείωση των προβλέψεων για τα αποθέματα καλαμποκιού, και για το 2021 και για το 2022. Το υψηλό επίπεδο της ζήτησης δεν προκύπτει μόνο από το δελτίου του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg της προηγούμενης Παρασκευής, η Κίνα εισάγει τόσο πολύ καλαμπόκι που τα πλοία που το μεταφέρουν δεν προλαβαίνουν να το ξεφορτώσουν στα λιμάνια λόγω του συνωστισμού που επικρατεί. Για να επανέλθουμε στο θέμα των παρεμβάσεων των κινεζικών αρχών, δεν αποκλείεται να είναι μία τακτική καθυστέρησης στην προσπάθειά τους να κατεβάσουν λίγο τις τιμές, ξέροντας πως το καλαμπόκι των Η.Π.Α. θα συνεχίσει να τους είναι απαραίτητο. Από την Βραζιλία έρχονται και άλλες παρόμοιες πληροφορίες, καθώς η τοπική παραγωγή δεν επαρκεί, και η χώρα αναγκάζεται να εισαγάγει καλαμπόκι από την Αργεντινή, σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες από ότι την περσινή χρονιά.
Κοιτάζοντας όμως και λίγο πιο μπροστά, μία ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Cargill, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα. Η Cargill ανακοίνωσε, την περασμένη Τρίτη, πως σκοπεύει να ανεγείρει στην πολιτεία της Αϊόβα, ένα εργοστάσιο που θα επεξεργάζεται τα σάκχαρα του καλαμποκιού και θα παρασκευάζει βιοδιασπώμενα πλαστικά και υλικά όπως το spandex. Σκοπός της μεγάλης αυτής εταιρείας είναι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών και να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, παρασκευάζοντας πλαστικά από φυτικές πρώτες ύλες και όχι από ορυκτά καύσιμα. Ίσως, σε μερικά χρόνια από τώρα, αυτή η ανακοίνωση να αποκτήσει ιστορική αξία, αν αποδειχθεί πως είναι η αρχή μίας νέας εποχής στη βιομηχανία πλαστικών.
Τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς καλαμποκιού, και η εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης, είναι πολύ θετικά. Για όσο ακόμα οι αμερικανοί καλλιεργητές δεν αυξάνουν σημαντικά τις εκτάσεις που σπέρνουν, η προσφορά δε θα μπορεί να μεγαλώσει πολύ. Αν η εκτίμησή μας για τις τελικές αποφάσεις του προέδρου Μπάϊντεν σχετικά με τις ποσότητες αιθανόλης που πρέπει να προστίθενται μέσα στη βενζίνη που παράγουν τα διυλιστήρια δεν πέσει πολύ έξω, το πιθανότερο είναι πως η τιμή του καλαμποκιού θα συνεχίσει, σχετικά σύντομα, την ανοδική της πορεία. Αν, μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες δε σταθούν ευνοϊκές για τη σοδειά τους επόμενους μήνες, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την προσέγγιση, ακόμα και την υπέρβαση, των ιστορικών υψηλών του 2011, στα 8 δολάρια/bushel.