Το καρτέλ πετρελαιοπαραγωγών του OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+) ανέβαλλε τη σύνοδο των υπουργών που θα συζητούσαν για την πολιτική που θα ακολουθήσουν για την Παρασκευή μετά την κίνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να μπλοκάρουν σχέδιο για άμεση χαλάρωση των περικοπών παραγωγής, ζητώντας την επέκταση τους μέχρι το τέλος του 2022.
Το σχέδιο στο οποίο είχαν αρχικά συμφωνήσει μεγάλοι παραγωγοί όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα έβλεπε την παραγωγή πετρελαίου να αυξάνεται κατά 0,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο για να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.
Η ομάδα του OPEC+ είχε συμφωνήσει πέρυσι να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο του 2020, αντιδρώντας στη σφοδρή πτώση της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία COVID 19.
Οι περικοπές στην παραγωγή θα αποσύρονταν σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Σήμερα οι περικοπές στην παραγωγή ανέρχονται σε 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Η Μόσχα και το Ριάντ είχαν επίσης προτείνει την επέκταση της διάρκειας των περικοπών μέχρι το τέλος του 2022 για να αποφευχθεί νέος κορεσμός τον επόμενο χρόνο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν φιλόδοξους στόχους αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, απέρριψαν την πρόταση και ζήτησαν από το OPEC+ να αλλάξει τη βάση πάνω στην οποία υπολογίζονται οι περικοπές, δηλαδή το αρχικό επίπεδο παραγωγής από το οποίο μετρούνται οι μειώσεις. Υψηλότερη βάση σημαίνει μικρότερη περικοπή.
Η ομάδα του OPEC+ είχε δηλώσει την Τρίτη οτι αναμένει τη ζήτηση πετρελαίου να αυξηθεί κατά 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στον κίνδυνο υπερκορεσμού το 2022, λέγοντας οτι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες συμπεριλαμβανομένης της ανισομερούς παγκόσμιας ανάκαμψης και της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοιού.
Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του OPEC+ συνεργάζονται στενά μετά τη μεγάλη διαφωνία τους τον Μάρτιο του 2020, λίγο πριν την μεγάλη βουτιά στις τιμές πετρελαίου που προκάλεσε η πανδημία. Το κραχ των τιμών που ακολούθησε τις ανάγκασε να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία περικοπών της παραγωγής.
Οι τιμές πετρελαίου ανέβηκαν σχεδόν 2% την Πέμπτη μετά από ενδείξεις ότι οι παραγωγοί του OPEC+ μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή με πιο αργούς ρυθμούς από ο,τι ανέμενε η αγορά τους επόμενους μήνες ενώ η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση απορροφά την προσφορά.
Το πετρέλαιο τύπου Brent έκλεισε στα $75,8 το βαρέλι με άνοδο 1,6%. Η τιμή του αργού West Texas Intermediate ανέβηκε 2,4% στα $75.2 το βαρέλι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και οι δύο τιμές ανέβηκαν πάνω από δύο δολάρια φθάνοντας στο υψηλότερο τους επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.
Στην αγορά παραγώγων τα futures μείωσαν την αρχική τους άνοδο μετά τη διαρροή οτι η συνεδρίαση των υπουργών αναβλήθηκε για την Παρασκευή λόγω της αντίδρασης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τέτοια αναβολή συνομιλιών είναι ασυνήθιστη και προϊδεάζει για σημαντική διαφωνία μεταξύ των μελών του καρτέλ. Φαίνεται ότι δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Οι προβλέψεις του OPEC+ όσον αφορά στη ζήτηση πρέπει να λάβουν υπόψη και το ενδεχόμενο αυξημένης προσφοράς από το Ιράν, όπως και το δυσμενές σενάριο εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στην οικονομική ανάκαμψη.