Η προσοχή των επενδυτών θα είναι εστιασμένη στη συνεδρίαση του συμβουλίου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα καθώς το ευνοϊκό περιβάλλον που ώθησε τη χρηματιστηριακή αγορά στη Wall Street σε νέα κορυφή-ρεκόρ και καθησύχασε την αγορά ομολόγων μετά το πρόσφατο ξεπούλημα εξακολουθεί να τεστάρεται από την άνοδο του πληθωρισμού.
Οι μετοχές έχουν καταγράψει σταθερή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες και βρίσκονται σε νέα επίπεδα ρεκόρ, επεκτείνοντας την κούρσα που έδωσε στον δείκτη S&P 500 κέρδη 13% μέχρι στιγμής φέτος και σχεδόν 90% από τα χαμηλά του περυσινού Μαρτίου.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα επίσης έχουν καταγράψει άνοδο μετά το ξεπούλημα του πρώτου τριμήνου με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να έχει υποχωρήσει στο 1,46%, περίπου 30 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υψηλό του πρώτου τριμήνου.
Ένα μέρος των κερδών αυτών οφείλεται στις διαβεβαιώσεις της Federal Reserve ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν θα διαρκέσει αρκετά ώστε να τεθεί θέμα περιορισμού της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί νωρίτερα από τις προσδοκίες της αγοράς.
Τα όποια σημάδια ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αρχίζει να δείχνει μικρότερη πεποίθηση στο σενάριο αυτό της παροδικής έξαρσης του πληθωρισμού μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγορά που έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα από την ποσοτική χαλάρωση.
Μπορεί επίσης να πλήξει και την αγορά ομολόγων καθώς η άνοδος των τιμών καταναλωτή διαβρώνει την αξία των μακροχρόνιων χρεογράφων.
Κατά συνέπεια οι επενδυτές θα εστιάσουν στις όποιες ενδείξεις ότι η Fed ίσως αρχίζει να εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι όχι παροδική εξέλιξη αλλά κάτι πιο μόνιμο, σχολιάζουν αναλυτές στη State Street Global Advisors.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επιμένει ότι έχει στη διάθεση της τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την επιτάχυνση του πληθωρισμού. Στη συνεδρίαση της Τρίτης και της Τετάρτης μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η μείωση των αγορών ομολόγων που μηνιαίως ανέρχονται στα $120 δις με τους περισσότερους αναλυτές να μην αναμένουν απόφαση πριν τον Αύγουστο.
Για τώρα φαίνεται ότι αρκετοί επενδυτές συμπλέουν με το σκεπτικό της Fed όσον αφορά στον πληθωρισμό. Την προηγούμενη εβδομάδα οι μετοχές παραμέρισαν τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων 13 ετών τον Μάιο, με τον δείκτη S&P 500 να σκαρφαλώνει σε νέο ρεκόρ.
Όμως μόλις ένα μήνα πριν η άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς προκάλεσε πτώση στη χρηματιστηριακή αγορά.
Πέρα από την επιτάχυνση του πληθωρισμού, τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία φωτογραφίζουν μια οικονομία που δείχνει δυναμική χωρίς όμως να έχει υπερθερμανθεί. Στην αγορά εργασίας η απασχόληση παραμένει κάτω από την κορυφή του Φεβρουαρίου του 2020 που υπολογίζεται σε έλλειμμα περίπου 7,6 εκατ. θέσεων εργασίας.
Η οικονομία ανακάμπτει αλλά δεν έχει αποκτήσει τη δυναμική μιας ατμομηχανής εκτός ελέγχου που θα ανάγκαζε τη Fed να αντιδράσει.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, μερίδα επενδυτών που ανησυχεί ότι οι αγορές δείχνουν εφησυχασμό όσον αφορά στον πληθωρισμό αλλά και σε πρόσθετους κινδύνους που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη συγκυρία, όπως μια ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας η κορύφωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη BofA Global Research, υπάρχουν λόγοι που ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχτεί πιο μόνιμος από ότι εκτιμούν οι αγορές. «Ο κατάλογος των δικαιολογιών για την παροδικότητα της έξαρσης του πληθωρισμού έχει γίνει μακρύς και το ρίσκο υψηλότερου και πιο επίμονου πληθωρισμού μεγαλώνει».
Ευρύτερα, η θετική ψυχολογία του επενδυτικού κοινού βρίσκεται πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 38% στις 25 από τις 30 τελευταίες εβδομάδες ενώ η αρνητική χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο του 30,5% για 18 συνεχείς εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Μικροεπενδυτών στις ΗΠΑ. «Στα τρέχοντα επίπεδα η απαισιοδοξία βρίσκεται σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα. Ιστορικά, τέτοια επίπεδα ακολουθούνται από χαμηλότερες του μέσου όρου αποδόσεις στον δείκτη S&P 500 σε ορίζοντα 6 έως 12 μηνών».
Για τους ταύρους είναι πολλοί οι λόγοι που οι μετοχές θα παραμείνουν δυνατές. Η πλειοψηφία εκτιμά ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων πριν το τέλος του 2021 η τους πρώτους μήνες του 2022. Στην αγορά παραγώγων τα eurodollar futures δείχνουν ότι η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα παρεμβατικά της επιτόκια προς το τέλος του 2022.
Οι εκτιμήσεις για αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων επιχειρήσεων παρέχουν στήριξη στις μετοχές επίσης.
Η κερδοφορία των επιχειρήσεων του S&P 500 αναμένεται να αυξηθεί κατά 36% φέτος και 12% το 2022 σύμφωνα με την IBES. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποτρέψει μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως τη Morgan Stanley από το να προειδοποιούν πρόσφατα ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι ώριμη για μια δυνατή διόρθωση.