Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε νέα ιστορικά χαμηλά κυλά σήμερα σχεδόν σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος, με το γαϊτανάκι της απαξίωσης να συνεχίζεται με ένταση, παρά το χθεσινό «διάλειμμα» των πωλητών που έδωσε κάποιες ανάσες. Η αγορά, επιβεβαιώνοντας ξανά την απομόνωσή της από το διεθνές περιβάλλον, κινείται για πολλοστή φορά κόντρα τέμπο με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάτι που συνηθίζει άλλωστε εδώ και καιρό.
Χθες, σε μια ημέρα μεγάλης πτώσης διεθνώς το Χ.Α. αντέδρασε, ενώ σήμερα, σε μια ημέρα καλής αντίδρασης έως 1,50% στις ευρωπαϊκές αγορές και με ανάκαμψη και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια αλλά και στις αναδυόμενες, η ελληνική αγορά πιέζεται εκ νέου. Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της εσωστρέφειας της αγοράς που έχει περιθωριοποιηθεί τα μέγιστα εντός του 2015, περισσότερο απ'' ότι ήταν σε προηγούμενα έτη.
Τα εγγενή προβλήματα της οικονομίας, η πολιτική κρίση με τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, το κλείσιμο των τραπεζών για τρεις εβδομάδες και του Χρηματιστηρίου για πέντε καθώς και η «κληρονομιά» των capital controls, είναι παράγοντες που περιθωριοποίησαν περαιτέρω το Χ.Α.
Αυτό άλλωστε μαρτυρούν ξεκάθαρα οι όγκοι και οι τζίροι που έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν το 2012, όταν η χώρα – εν μέσω επίσης δύο εκλογικών αναμετρήσεων – πάλευε με τον εφιάλτη του Grexit. Το Χ.Α. λοιπόν δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καθρεφτίζει την προσέγγιση που έχουν οι ξένοι γενικότερα στην ελληνική οικονομία, πιστοποιώντας ότι το επενδυτικό προφίλ γενικότερα δεν είναι ελκυστικό.
Βεβαίως, αυτό δεν είναι κάτι πάγιο ή ισόβιο, καθώς και το 2012, στο δεύτερο μισό, ξεκίνησε σημαντική ανάκαμψη στο Χ.Α. με αύξηση όγκων και τζίρων, κινητικότητα και ενδιαφέρον. Τα πάντα εξαρτώνται από το ρίσκο χώρας, το οποίο βεβαίως είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κατάστασης, που επηρεάζει τα πάντα. Μια χώρα που με χαρακτηριστική ευκολία προβαίνει σε πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις, μια χώρα που μόλις δύο ή τρεις κυβερνήσεις «έβγαλαν» (όλη) την 4ετία από τη μεταπολίτευση και μετά, ασφαλώς και πιστοποιεί ότι υπάρχει έλλειμμα κουλτούρας συνεννόησης και σύμπλευσης.
Με αυτά «παλεύει» το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, το οποίο πληρώνει το μάρμαρο επιπόλαιων πολιτικών χειρισμών, συνδυαστικά με όλες τις άλλες παθογένειες.
Σήμερα η αξία συναλλαγών της αγοράς φτάνει στα 30 εκατ. ευρώ ενώ θυμίζουμε ότι τα καλά χρηματιστηριακά έτη 2013 και 2014, οι τζίροι όχι μόνο ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά συχνά διαμορφώνονταν και πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ!
Παράλληλα, είναι αποκαρδιωτική η εικόνα στο σύνολο του χρηματιστηρίου, όπου σχεδόν το 1/3 των μετοχών δεν ανοίγει καν στο ταμπλό, το υπόλοιπο 1/3 κάνει ελάχιστες πράξεις, ενώ μόνο οι τράπεζες και ορισμένα επιλεγμένα «χαρτιά» του FTSE 25 και του Mid Cap απασχολούν αξιοσημείωτους τζίρους των ξένων.
Οι τράπεζες, όντας εξαϋλωμένες και με υπερ-πληθώρα μετοχών πριν τα reverse split διακινούν το 85% με 90% των όγκων και σημαντικό ποσοστό του ημερήσιου τζίρου, έστω και αν δεν επηρεάζουν σημαντικά το Γενικό Δείκτη. Μάλιστα, μετά από ένα 5ωρο συνεδρίοσης, υπάρχουν μετοχές του FTSE 25 με ανύπαρκτους όγκους, όπως η ΕΥΔΑΠ που έχει διακινήσει 780 τεμάχια, ο ΟΛΠ 2.112 τεμάχια, η Τέρνα Ενεργειακή 5.087 τεμάχια και λιγότερα από τα 8.000 τεμάχια οι Lamda Development και η Aegean Airlines!
Καταλαβαίνουμε ότι το Χ.Α. διέπεται σε μόνιμη βάση από τις δικές του παθογένειες, που το καθιστούν μια απολύτως μονοφασική και μονοδιάστατη αγορά, με ότι συνεπάγεται αυτό για το ενδιαφέρον που προκαλεί στους υποψήφιους επενδυτές.
Μέσα σ'' αυτό το σκηνικό, ο Γενικός Δείκτης παλεύει όλη την ημέρα με τη διακράτηση της στήριξης των 640 μονάδων, που από πολλούς θεωρείται η... ύστατη στάση – ανάχωμα, πριν η αγορά κυλήσει ξανά στα προηγούμενα χαμηλά του Αυγούστου! Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. Βρίσκεται στις 642 μονάδες με πτώση 0,90%, με τις τράπεζες σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ πιέσεις καταγράφονται και στο χώρο του Large Cap.
H Εθνική υποχωρεί κατά 19,75%, η Alpha Bank -16,13%, Eurobank -6,25%, Attica Bank -12,50%, ενώ αμετάβλητη είναι η Πειραιώς. Στο χώρο του Large Cap πιέσεις δέχονται οι μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου, με τη Μυτιληναίος στο -4,29%, ΔΕΗ -3,41%, METKA -3,01% και ΕΛΠΕ -1,78%, ενώ αυξημένη είναι η πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Στηρίξεις και αιτία που κρατούνται έστω και οριακά οι 640 μονάδες είναι οι Lamda Development, Coca Cola HBC, Grivalia Properties, Folli Follie, ΕΧΑΕ και Motor Oil που ενισχύονται από 0,92% έως 5,91%. Στο σύνολο της αγοράς 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 56 που καταγράφουν απώλειες.