Δυναμική ανοδική αντίδραση έκαναν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι ευρωπαϊκές αγορές, καλύπτοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου τις μεγάλες χθεσινές πιέσεις λόγω της έξαρσης της γεωπολιτικής ανησυχίας, ύστερα και από την ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.
Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε στις 11.170 μονάδες με άνοδο 2,16%, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 4.893 μονάδες αντιδρώντας σε ποσοστό 1,51%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.338 μονάδες με άνοδο 0,97%.
Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 10.227 μονάδες με οριακή άνοδο 0,19%, ενώ ο FTSE MΙΒ στο Μιλάνο (που χθες έχασε τις 22.000 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,55%) αντέδρασε σε ποσοστό 1,87% με κλείσιμο στις 22.359 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 381 μονάδες με άνοδο 1,43%.
Εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό 11% για τη μετοχή της Thomas Cook, λόγω καλών αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου, η LafargeHolcim ενισχύθηκε κατά 4,5% λόγω βελτίωσης της μερισματικής πολιτικής, ενώ η K+S κέρδισε 7,7%, λόγω κινητικότητας με φήμες για νέα πρόταση εξαγοράς.
Κατά τα λοιπά, σήμερα κυριάρχησε όπως ήταν ευνόητο η κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου που θα είναι ο κυρίαρχος καταλύτης για όλο το προσεχές διάστημα.
Η Ρωσία διακόπτει τις εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία, σταματάει επιχειρηματικά projects ενώ φέρεται αποφασισμένη να διακόψει και την αεροπορική σύνδεση με την εν λόγω χώρα, καλώντας και τους Ρώσους τουρίστες να επιστρέψουν...
Πρόκειται για εξελίξεις που κάθε άλλο παρά συνηθισμένες είναι για τη γύρω περιοχή, ενώ «εμπλέκονται» δύο χώρες που τα μεγέθη και γενικότερη βαρύτητά τους, κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.
Το που θα οδηγήσουν όλα αυτά, αν θα έχουμε αποκλιμάκωση ή αν θα πάμε σε ψυχροπολεμικές καταστάσεις, μένει να αποδειχτεί στο άμεσο μέλλον. Γενικότερα η κατάσταση διεθνώς είναι ηλεκτρισμένη, το γεωπολιτικό ρίσκο σε έξαρση, υπάρχει το μέτωπο της τρομοκρατίας, ενώ η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου και commodities έχει θετικά και αρνητικά.
Κατά τα λοιπά, η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.
Μεταξύ των νομισματικών μέτρων που εκτιμούν είναι η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης και η μηνιαία αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 15 δισ. ευρώ, στα 75 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,5%.
Αμετάβλητος στις 96 μονάδες παρέμεινε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία το Νοέμβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Insee. Ο δείκτης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν μείωσή του στις 95 μονάδες. Βεβαίως, η έρευνα έγινε κατά το διάστημα 28 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου, οπότε δεν έχει το σύνολο της αντίδρασης μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.