Αισιόδοξα μηνύματα έστειλε τελικά ο Ιούλιος για την εγχώρια αγορά μετοχών, παρά την καταγραφή νέων χαμηλών 17 μηνών στην αρχή του μήνα. Η ανάκαμψη ήταν σταδιακή και στηρίχθηκε στη βελτίωση της εικόνας των ξένων αγορών, στην αισιοδοξία για το ρυθμό αύξησης του εγχώριου ΑΕΠ φέτος, αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία μείωσαν κάπως τις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει ο υψηλός πληθωρισμός και η συνέχιση του πολέμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός στην Ελλάδα καταγράφηκε στο 11,5% τον Ιούλιο από 11,6% τον Ιούνιο, ενώ, στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 8,9% τον Ιούλιο, από 8,6% τον Ιούνιο. Εντυπωσιακό είναι το άλμα του πληθωρισμού στον κλάδο της Ενέργειας καθώς σε σύγκριση με πέρυσι, στην Ευρωζώνη, εκτοξεύτηκε κατά 39,7%. Στον κλάδο των τροφίμων η αύξηση είναι στο 9,8%.
Από την άλλη, επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης σημειώθηκε στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, παρά τις προβλέψεις για επιβράδυνσή της. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,7% σε τριμηνιαία βάση έναντι 0,5% στο πρώτο τρίμηνο και 4% σε ετήσια βάση έναντι 5,4%, αντίστοιχα, χάρη κυρίως στην πολύ ισχυρότερη από το αναμενόμενο επίδοση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Αν και τα στοιχεία της Eurostat μπορεί να αναθεωρηθούν αργότερα, δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει ανθεκτικότητα εν μέσω ενός πληθωρισμού - ρεκόρ, ιδιαίτερα υψηλού ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες και αβεβαιότητας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα καλά αποτελέσματα από Μυτιληναίο και Τιτάν και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις δημιουργούν την αίσθηση στους επενδυτές πως οι αναλυτές θα αναθεωρήσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις και παρατηρούνται τοποθετήσεις. Επιπλέον αναμένεται συνέχεια καλών αποτελεσμάτων. Σήμερα δημοσιεύουν Εθνική και Eurobank και την επόμενη εβδομάδα οι άλλες δύο συστημικές και ο ΟΤΕ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 4 ανοδικές συνεδριάσεις και στις τελευταίες 10 έχει μόλις μία πτωτική και αυτή κατά 0,13%. Σε επίπεδο μήνα, ο Ιούλιος έσπασε το πτωτικό σερί των δύο μηνών και έδωσε κέρδη 5,1%. Σήμερα ενισχύθηκε 1,37% κλείνοντας μάλιστα κοντά στο υψηλό ημέρας και πάνω από τις 850 μονάδες. Συγκεκριμένα στις 851,05 μονάδες με χαμηλό τζίρο 55,4 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,39% αν και στο μέσο της συνεδρίασης είχε και μεγαλύτερη άνοδο. Προς το τέλος της συνεδρίασης ΕΛΠΕ και Motor Oil κινήθηκαν έντονα ανοδικά με αποτέλεσμα να καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις των ανοδικών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με κέρδη 3,45% και 2,99% αντίστοιχα. Ανοδικά κατά 2,94% έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία είχε πολύ καλή άνοδο από νωρίς. Στις τράπεζες η Πειραιώς είχε τη μεγαλύτερη άνοδο και άνω του 2% και η Εθνική τη μικρότερη (0,79%). Ανοδικά κινήθηκαν επίσης και ξεχώρισαν, Lamda, Jumbo, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Viohalco και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον αντίποδα Ελλάκτωρ, Aegean και Quest υποχώρησαν, ενώ ο ΟΠΑΠ ο οποίος διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,90 ευρώ έχασε 0,81%.
Η συμφωνία για την αποζημίωση έδωσε νέα ώθηση στη μετοχή της Frigoglass, ενώ τα υψηλά της φαίνεται πως έχει βάλει στόχο η Ideal. Πέρα από αυτές δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα μικρομεσαία. Αλλά και στις πτωτικές δεν υπήρξε κάποια αξιόλογη πίεση. Απώλειες με λίγο όγκο είχαν Μοτοδυναμική, Φουρλής και Τράπεζα Αττικής.