Την πέμπτη πτωτική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες πραγματοποίησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε μια ημέρα ήπιας αποφόρτισης στις ευρωπαϊκές αγορές οι επενδυτές κινήθηκαν αμυντικά και συντηρητικά λόγω και της έξαρσης του γεωπολιτικού ρίσκου, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικώς στις 633,09 μονάδες με απώλειες 0,43%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31 εκατ. ευρώ.
Ήταν μια συνεδρίαση χαμηλών τόνων και εξαιρετικά περιορισμένων διακυμάνσεων, με το Γενικό Δείκτη να έχει ενδοσυνεδριακή «διαδρομή» μόλις 6,24 μονάδες, με υψηλό στο ξεκίνημα στις 637,64 μονάδες (+0,28%) και χαμηλό στις 631,40 μονάδες (-0,70%).
O FTSE 25 έκλεισε στις 1.513,94 μονάδες με πτώση 0,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 325,70 μονάδες με πτώση 1,22%. Ο τζίρος ήταν ανεπαίσθητα ανεβασμένος έναντι των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων της εβδομάδας, δεδομένου ότι χθες οι συναλλαγές ήταν στα 29,2 εκατ. ευρώ, την Τρίτη στα 26,5 εκατ. ευρώ και τη Δευτέρα στα 20 εκατ. ευρώ. Φαίνεται πως υπάρχει δηλαδή μια μικρή αλλά προοδευτική αύξηση των συναλλαγών, οπότε μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η επόμενη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό χαρακτηριστικό των ημερών είναι το «πάγωμα» των κινήσεων των ισχυρών χαρτοφυλακίων, καθώς έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε γεωπολιτικό επίπεδο, δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα της αγοράς. Έτσι, οτιδήποτε λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα είναι καθαρά κινήσεις intraday και απολύτως βραχυχρόνιας στόχευσης, χωρίς καμιά μακροπρόθεσμης στόχευσης επενδυτική στρατηγική.
Πάντως, η νέα ένταση του γεωπολιτικού σκηνικού στην Ανατολική Μεσόγειο δεν επέτρεψε τη συνέχιση της αντίδρασης που ξεκίνησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, μολονότι βγήκαν σχετικά εύκολα άμυνες στη ζώνη των 630 μονάδων. Η Τουρκία συντηρεί τη γεωπολιτική ένταση καθώς σήμερα προχώρησε στην έκδοση νέας Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο για το διάστημα 1-2 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων συνεχίζονται διαμορφώνοντας ένα κλίμα που δε λειτουργεί εποικοδομητικά για τις επενδύσεις και ευρύτερα την ανάληψη νέου ρίσκου.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στήριξη στο Γενικό Δείκτη έδωσαν οι Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή που είχαν άνοδο άνω του 1%, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Aegean Airlines, Coca Cola HBC, Τιτάν, Fourlis, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, άνω του 2% υποχώρησαν οι Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ, ενώ πλέον του 1% έχασαν οι ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.
Στον Mid Cap, πτώση άνω του 3% είχαν οι Πλαστικά Θράκης, Intracom Holdings και AVAX, άνω του 2% υποχώρησαν οι Πλαίσιο, Ολυμπιακή Τεχνική και Intrakat, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι Intrakat, Κρι Κρι, Autohellas, Profile, Attica Bank, Cenergy Holdings και MIG.
Στην ευρύτερη αγορά, θετικά κινήθηκαν τίτλοι όπως Entersoft, ΕΚΤΕΡ, Quality & Reliability, Έλτον, Κλουκίνας Λάππας και Inform Λύκος, ενώ υποχώρησαν οι Αγρ. Οίκος Σπύρου, Ελγέκα, Lavipharm, Βιοκαρπέτ, Ιατρικό Αθηνών, ElvalHalcor, Κορδέλλου και Καραμολέγκος. Στο σύνολο της αγοράς, 36 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 58 που υποχώρησαν.