Ο κορονοϊός συνεχίζει να πλήττει τις αγορές, με ιδιαίτερη ένταση στην Ευρώπη και την Ασία και με σαφώς πιο μεγάλη επιείκεια –μέχρι στιγμής βέβαια- την αγορά των ΗΠΑ.
Μπορεί οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street να έχουν περάσει σε φάση διόρθωσης και πλέον να φλερτάρουν με τα επίπεδα εισόδου σε bear market –αρχής γενομένης όταν η πτώση προσεγγίζει το 20% από την πρόσφατη "κορυφή- αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες και οι ασιατικοί έχουν ήδη περάσει και παλεύουν «στη ζώνη του λυκόφωτος».
Στις ΗΠΑ οι περισσότεροι παράγοντες της Wall Street προσπαθούν να «ζυγίσουν» τις οικονομικές επιπτώσεις που θα αφήσει πίσω της η επιδημία του κορονοϊού, αλλά και ο πρόσφατος πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου.
Όλοι λίγο πολύ προστρέχουν στα ιστορικά στοιχεία και βάσει αυτών υποδεικνύουν ότι η αγορά τελικά θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος, ακόμη και μετά την ιστορική πτώση της Δευτέρας που σηματοδότησε τη χειρότερη ημέρα για την αγορά μετοχών από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Οι Financial Times δημοσίευσαν ένα ενδιαφέρον άρθρο αυτή την εβδομάδα, στο οποίο ανατρέχοντας στα ιστορικά στοιχεία της Bespoke Investment Group, αναλύουν ότι από το το 1990 μέχρι σήμερα, υπήρξαν άλλες τρεις χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες ο S&P 500 βρέθηκε σε υπερπωλημένα επίπεδα -ήτοι παρουσίασε τρεις τυπικές αποκλίσεις κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών: τον Οκτώβριο του 2008, τον Αύγουστο του 2011 και τον Αύγουστο του 2015.
Και στις τρεις περιπτώσεις, ο S&P 500 παρόλο που βρέθηκε σε νέα χαμηλά επίπεδα πριν κινηθεί και πάλι ανοδικά, επανήλθε σε ανοδική τροχιά, εντός των επόμενων τριών και έξι μηνών, για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, και ενός έτους για την περίπτωση του 2008..
Θα συμφωνήσουμε με τα παραπάνω στοιχεία, αν και τα «νέα χαμηλά» του S&P πριν δώσει τα νέα υψηλά δεν ήταν και τόσο εύπεπτα για όσους ήταν αγορασμένοι ήδη.
Επιπλέον δεν δίνουν απάντηση στο κομβικό ερώτημα: Πόσο απέχουμε αυτή τη φορά από τα νέα χαμηλά πριν κινηθεί η μητέρα των αγορών και πάλι ανοδικά;
Σύμφωνα με την έκθεση της JPMorgan Chase, η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει ένα πολύ χειρότερο σενάριο, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται μια συντονισμένη δράση της FED και της αμερικανικής κυβέρνησης που θα βοηθήσει τις αγορές να ανακάμψουν από τα πρόσφατα sell-offs.
Η JPMorgan, μάλιστα διατηρεί τον πήχη για την τιμή του δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους στις 3.400 μονάδες.
Η σκέψη της στήλης είναι η εξής: Οι επενδυτές παλεύουν να υπολογίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, με την επιδημία μάλιστα μόλις τώρα να αρχίζει να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.
Την χειρότερη στιγμή προέκυψε και ο πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο, ο οποίος τροφοδότησε ακόμη περισσότερο τους φόβους για μια επερχόμενη οικονομική ύφεση.
Πόσο κακός θα αποδειχθεί ο Covid-19 για την παγκόσμια οικονομία είναι σχεδόν αδύνατο να το πει κανείς, αφού ανάλογο ιστορικό προηγούμενο δεν υπάρχει επί της ουσίας, από τη στιγμή που είναι μια διαφορετικού τύπου επιδημία από τον H1N1, τον SARS ή τον MERS.
Η στήλη πιστεύει ότι όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση, οι πιθανότητες είναι οι ίδιες και για το αισιόδοξο και για το απαισιόδοξο σενάριο.
Ο Covid-19 θα μπορούσε να έχει συνέπειες παρεμφερείς με εκείνες ενός εποχιακού οικονομικού κύκλου, κάτι που σημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες θα εμφανίσει ύφεση όπως στην Κίνα, χωρίς εκ νέου κορυφώσεις και έτσι δεν θα προκαλέσει ζημιές μακροχρόνιας υφής.
Δεν μπορεί κανείς όμως να αποκλείσει και το απαισιόδοξο σενάριο.
Χωρίς να θέλουμε να επεκταθούμε πολύ, περιλαμβάνει παραδοχές του τύπου ότι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας οδηγεί σε παγκόσμια ύφεση, ή ακόμα και ότι ο ιός εν τέλει δεν είναι εποχιακός με αποτέλεσμα να ζήσουμε υγειονομικούς αποκλεισμούς και παύση της οικονομικής δραστηριότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με βαθύτερο αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία.
Σαφέστατα οι δράσεις των κυβερνήσεων και των Κεντρικών Τραπεζών παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς θα προσπαθήσουν να οχυρώσουν όσο μπορούν τις οικονομίες και πάνω από όλα τις πιστωτικές γραμμές, αλλά είναι κατανοητό ότι «ο τελικός λογαριασμός» θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη και τη διάρκεια της επιδημίας.
Κατά την άποψη της στήλης, μια ιδέα για το πώς ζυγίζει η αγορά τα δύο σενάρια θα πάρουμε όταν ο S&P τεστάρει τη μακροχρόνια στήριξη των 2640 μονάδων.
Η στήριξη του 200αρη σε weekly βάση είχε λειτουργήσει στις διορθώσεις του 2018, του 2016, αλλά με μια μικρή απόκλιση και του 2011, όπως βλέπετε στο παρακάτω διάγραμμα.
(Σ.Σ: Στο διάγραμμα είναι εμφανές γιατί επιμένουμε στον συγκεκριμένο δείκτη).
Μένει να δούμε λοιπόν αυτή τη φορά τι σήμα θα μας δώσει.
Θα πρέπει στην αξιολόγηση μας βέβαια να λάβουμε υπόψιν και αυτή την εβδομάδα ότι ο δείκτης φόβου δεν έχει δώσει τις ακραίες τιμές του 2008, αν και από την προηγούμενη επισήμανση ξεπέρασε τα επίπεδα του 2018, 2015, 2011 και 2010.
* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.