Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, χάνοντας μέρος από τα χθεσινά τους κέρδη, με την πτώση της τιμής του πετρελαίου να επιβαρύνει τον ενεργειακό κλάδο και το πρόστιμο της Deutsche Bank να «ρίχνει» τραπεζικές μετοχές.
Το κατά πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 14 δισ. δολαρίων, επιβλήθηκε στην γερμανική τράπεζα από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για υπόθεση ενυπόθηκων δανείων του 2008, με αποτέλεσμα οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές να καταγράφουν πτώση άνω του 9%.
Οι Goldman Sachs και JPMorgan υποχωρούν πάνω από 1%, ενώ ο χρηματοοικονομικός δείκτης του S&P 500 καταγράφει πτώση 1,01%. Επίσης, ο ενεργειακός κλάδος υποχωρεί σχεδόν 1%, με το πετρέλαιο να χάνει 2,2% υπό τους επίμονους φόβους του πλεονάσματος.
Στο «μέτωπο» των μακροοικονομικών, αύξηση 0,2% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ τον Αύγουστο, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν αύξηση της τάξης του 0,1% και με την εξέλιξη αυτή να «ενθαρρύνει» μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3%.
Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός έχει ρυθμό αύξησης 1,1%, από το 0,8% που είχε τον Ιούλιο.
Παράλληλα, σχεδόν αμετάβλητος, αλλά ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων, παρέμεινε ο δείκτης εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan τον Σεπτέμβριο.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 89,8 μονάδες στα προκαταρκτικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση έκαναν λόγο για 90,8 μονάδες, από τις 89,8 μονάδες που ήταν τα αναθεωρημένα στοιχεία του Αυγούστου, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις του Thomson Reuters.
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,55% ή 101 μονάδες και διαμορφώνεται στις 18.112,02, με τη JP Morgan Chase & Co. να καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,75%. Ο S&P 500 χάνει 11 μονάδες ή 0,53% και κινείται στις 2.135,73 μονάδες, με τόσο τον ενεργειακό όσο και τον χρηματοοικονομικό κλάδο να υποχωρούν σχεδόν 1%.
Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημειώνει πτώση 0,28% ή 14,47 μονάδες στις 5.235.
Η επιτάχυνση του πληθωρισμού, ενός από τους βασικούς παράγοντες που εξετάζει η Fed στον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής, μπορεί να αποτελέσει υγιή ένδειξη ως προς την αύξηση των επιτοκίων. Οι επενδυτές φαίνονται αρκετά ανήσυχοι ότι το τέλος των χαμηλών επιτοκίων θα ενισχύσει το κόστος του επιχειρηματικού δανεισμού ωθώντας τις μετοχές ακόμα πιο χαμηλά.
Τόσο η Fed όσο και η Bank of Japan συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσουν τις νομισματικές τους κινήσεις. Η μεν BoJ αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση, ενώ η Fed μάλλον θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της, με τις πιθανότητες για μια αύξηση να ανέρχονται στο 12%.
Σημειώνεται πως έως τότε κανένας μέλος της Fed δεν αναμένεται να μιλήσει λόγω της λεγόμενης περιόδου «blackout».