Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την ενδέκατη ανοδική συνεδρίαση στις δεκατρείς τελευταίες που έχουν λάβει χώρα από τις 3 Οκτωβρίου πραγματοποίησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι οι long είναι στον έλεγχο της αγοράς, εν μέσω ευρύτερης κινητικότητας στις τράπεζες αλλά και ευρύτερα στον FTSE 25 όπου δεν έλειψαν οι νέες τοποθετήσεις, με σημαντική μάλιστα αύξηση του τζίρου.
Εν μέσω σταθεροποιητικού έως ήπια θετικού διεθνούς κλίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να «ποντάρει» στις εγχώριες εξελίξεις γύρω από τις τράπεζες, αλλά και στην ευρύτερη κινητικότητα που φέρνουν οι πολλαπλές διεργασίες σε πλήθος εταιρειών, με deals, συμφωνίες, συζητήσεις, τακτοποιήσεις δανείων κ.ο.κ.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 15 μηνών σήμερα και στις 847,63 μονάδες (με άνοδο 1,28%), επίπεδα που είχε να δει σε κλείσιμο από τις αρχές Αυγούστου 2018, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε καλό momentum αντίδρασης και μερικής τακτοποίησης των ακροτήτων που οδήγησαν στο «λιώσιμο» του κλάδου όλα τα περασμένα χρόνια.
Έχει ενδιαφέρον η επισήμανση του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη που τονίζει πως όταν ο τραπεζικός κλάδος ήταν ξανά στις 847 μονάδες (σ.σ. στα τέλη του περασμένου Ιουλίου) ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 901 μονάδες, ενώ σήμερα είναι λίγο πάνω από τις 873 μονάδες. Οπότε, μια διάσπαση αυτών των επιπέδων αναγκαστικά θα οδηγήσει αν μη τι άλλο σε πρώτη φάση στις 880 μονάδες και σε δεύτερη φάση στο μαγικό αριθμό των 1.000 μονάδων, τονίζει ο χρηματιστής.
Όπως και να ''χει ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο προσκήνιο λόγω της κινητικότητας που φέρνει το σχέδιο «Ηρακλής» αλλά και λόγω των deals που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ιδρυμάτων και των ξένων funds για τα πακέτα των κόκκινων δανείων.
Παράλληλα, δεν λείπουν – σε καθημερινή βάση από την αγορά - τα πονταρίσματα στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap, επιβεβαιώνοντας τη διευρυμένη κινητικότητα. Υπάρχουν δεκάδες επιχειρηματικά stories που απασχολούν τους επενδυτές, κυοφορούμενα deals και συμφωνίες που φέρνουν κινητικότητα, ενώ ρόλο σ' αυτό παίζει και η πρόσφατη ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εξάμηνου. Η αγορά βρίσκεται σ' έναν δημιουργικό αναβρασμό όπου δεκάδες εκκρεμότητες, μεγάλες και μικρότερες «τρέχουν» προς τακτοποίηση, ή λύση, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο.
Περιπτώσεις όπως η τακτοποίηση των πακέτων κόκκινων δανείων των τραπεζών, η υπόθεση της MIG, οι εξελίξεις στην Intralot (δικαίωση στις ΗΠΑ, επικείμενη συνεργασία με ΟΤΕ), τα deals στην Υγεία (CVC Capital), οι νέοι «παίκτες» στη Lamda Development (Ευτ. Βασιλάκης, Οδ. Κυριακόπουλος), το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή, η τακτοποίηση δανείων της Ελλάκτωρ, οι μεγάλες δουλειές που αναλαμβάνουν στο εξωτερικό οι AVAX και Cenergy Holdings, η νέα πολιτική που εφαρμόζει το management της ΔΕΗ, η επικείμενη είσοδος του Θ. Φέσσα στην Γ.Ε. Δημητρίου και στις «λευκές συσκευές, η είσοδος ως στρατηγικός επενδυτής της Sterner Stenhus στην Pasal Development είναι οι κυριότερες (γνωστές) εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος που μαρτυρούν τη μεγάλη κινητικότητα στον επιχειρηματικό στίβο.
Πρόκειται για εξελίξεις που συντηρούν το επιμέρους επενδυτικό ενδιαφέρον και φέρνουν μεγάλη κινητικότητα ευρύτερα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, με πολλά μεγάλα ή μικρότερα funds να βολιδοσκοπούν έντονα την ελληνική αγορά με φόντο το γενικότερο momentum που διαμορφώνεται στη χώρα.
Η αγορά σταδιακά απομακρύνθηκε από το ναδίρ Οκτωβρίου που ήταν στις 818,94 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 8ης Οκτωβρίου), κράτησε με σχετική ευκολία την ζώνη των 850 – 860 μονάδων τις προηγούμενες εβδομάδες, βάζοντας πλέον πλώρη για τη ζώνη των 880 μονάδων.
Ποιες μετοχές ξεχώρισαν σήμερα
Εν μέσω όλων αυτών, σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873,50 μονάδες με άνοδο 0,73% κλείνοντας (για πολλοστή συνεδρίαση τελευταία) πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 874,82 μονάδες (+0,88%), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 866,95 μονάδες (-0,02%) περίπου 40 λεπτά μετά το άνοιγμα.
Σημαντικά ενισχυμένος ήταν ο τζίρος καθώς από τα 50,08 εκατ. ευρώ χθες, ανήλθε σήμερα στα 83,49 εκατ. ευρώ αλλά βεβαίως τα 23,62 εκατ. ευρώ, ήτοι το 28,40% των συναλλαγών ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε ΟΠΑΠ, Eurobank, OTE και Lamda Development στην οποία πέρασε μεγάλο πακέτο 1.319.840 τεμαχίων στις δημοπρασίες και στο κλείσιμο, συνολικής αξίας 9,44 εκατ. ευρώ! Κυριάρχησαν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με τζίρο 14,25 και 14,20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Lamda Development έκανε τζίρο 10,41 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος διακίνησε τζίρο 25,73 εκατ. ευρώ συνολικά.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.168,85 μονάδες με άνοδο 0,57%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 847,63 μονάδες με άνοδο 1,28%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.246,28 μονάδες με άνοδο 1,49%, συνεχίζοντας να βελτιώνει την εικόνα του μετά την πρόσφατη διορθωτική κίνηση.
Στις τράπεζες ξεχώρισε η Εθνική με άνοδο 3,64% και όγκο πάνω από 3 εκατ. τεμάχια, ενώ η Alpha Bank κέρδισε 1,42%.
Στα μη τραπεζικά blue chips κέρδη άνω του 3% είχε η Ελλάκτωρ με φόντο την απόρριψη των προσφυγών για τη Γραμμή 4 του Μετρό, που σημαίνει ότι η ΑΚΤΩΡ με την AVAX, μαζί με τις κοινοπραξίες που συνδέονται θα συνεχίσουν τη μάχη διεκδίκησης.
Άνοδο άνω του 2% είχε η Viohalco, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι Coca Cola HBC, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Aegean Airlines. Πτωτικά στον FTSE 25 έκλεισαν μόνο οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Eurobank, Jumbo και Lamda Development.
Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε με σημαντική άνοδο 8,95% η Intralot και όγκο 1,84 εκατ. τεμάχια με φόντο το γεγονός ότι το δικαστήριο στις ΗΠΑ δεν «πάγωσε» τελικά τη σύμβαση αξίας 215 εκατ. ευρώ, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.
Θυμίζουμε ότι και χθες η Intralot ενισχύθηκε κατά 8,41%, παίρνοντας ώθηση από τα δημοσιεύματα για επικείμενη σύμπλευση με τον όμιλο ΟΤΕ για τα τυχερά παιχνίδια.
Σημαντική αντίδραση 5,11% έκανε και η MLS που έφτασε ενδοσυνεδριακά κοντά στο +10% συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάκαμψης, ενώ διακινήθηκε όγκος 128.983 τεμαχίων. Κέρδη στον μεσαίο χώρο είχαν επίσης μετοχές όπως Attica Bank +3,78%, Intracom Holdings +3,77%, Intrakat +2,76%, Παπουτσάνης +2,67%, MIG +1,83%, Νηρέας +1,29% και AVAX +1,11%. Στο σύνολο της αγοράς 69 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 47 που υποχώρησαν.