Εκ νέου ανοδικά έκλεισε σήμερα Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο αρχικά διόρθωσε έως τις 628 μονάδες, όμως η μεγάλη βελτίωση της εικόνας των διεθνών αγορών και το momentum καλύτερης ψυχολογίας λόγω άρσης του lockdown, οδήγησαν το Γ.Δ. στο υψηλό ημέρας και στις 641,94 μονάδες με άνοδο 1,10%.
Μετά το μεσημέρι βελτιώθηκε σημαντικά η εικόνα των διεθνών αγορών που έτσι κι αλλιώς ωθούνται και αυτές από το άνοιγμα των οικονομικών σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ελπίδες ότι μπορεί σύντομα να βρεθεί φάρμακο για τον κορονοϊό, ήταν η αιτία που έδωσε περαιτέρω δυναμική.
Πιο αναλυτικά, η φαρμακευτική Gilead ανακοίνωσε «θετικά στοιχεία» από τις δοκιμές του φαρμάκου remdesivir κατά του νέου κορονοϊού, καθώς η κλινική δοκιμή πέτυχε τον βασικό της στόχο, ενώ περισσότερα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, ώθηση στις διεθνείς αγορές δίνεται από το momentum που δημιουργεί η θετική ψυχολογία της επαναλειτουργίας των οικονομιών και των επιχειρήσεων, ύστερα από περίπου ενάμιση μήνα καραντίνας και «κλειδώματος» που έφερε κολοσσιαίες αρνητικές επιπτώσεις σ’ όλη τη λειτουργία του επιχειρηματικού και επενδυτικού συστήματος.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο DAX της Φρανκφούρτης, ο δείκτης του σημαντικότερου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου επανέρχεται σήμερα πάνω από τις 11.000 μονάδες μετά από περίπου ενάμιση μήνα έχοντας νέο ράλι +2,20%, ο βρετανικός FTSE 100 επανήλθε πάνω από τις 6.000 με άνοδο 2,54% έως τις 18:00 ώρα Ελλάδος, στο +1,36% ο Stoxx 600 και έως +2,32% οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου.
Οι δείκτες της Wall Street άνοιξαν και αυτοί έντονα ανοδικά με το Nasdaq ήδη στο +3%, τον S&P 500 στο +2,37%, ενώ ο Dow Jones κερδίζει περίπου 500 μονάδες, πλησιάζοντας το όριο των 24.600 μονάδων.
Έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε το γενικότερο κλίμα και μετά από ενδοσυνεδριακή διόρθωση, έκλεισε στο υψηλό ημέρας, αν και παρά την άνοδο των κύριων δεικτών, το κλίμα στην ευρύτερη αγορά ήταν μοιρασμένο, καθώς 52 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 50 που υποχώρησαν.
Ο FTSE έκλεισε στις 1.557,48 μονάδες με άνοδο 1,18% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ αρχικά διόρθωσε έως τις 1.520,90 μονάδες (-1,20%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 358,46 μονάδες με άνοδο 2,43%, ενώ αρχικά έχανε έως 1,47%.
Αντιθέτως, ο χώρος της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης δεν ακολούθησαν την άνοδο των τραπεζών και των blue chips, με τον Mid Cap να κλείνει στις 899,46 μονάδες με πτώση 0,59%.
Στο χώρο του FTSE 25 ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 5% οι Aegean Airlines και Viohalco, άνω του 4% κέρδισαν οι Eurobank και Fourlis, ενώ μικρότερη άνοδο είχαν τίτλοι όπως ΟΤΕ, Motor Oil, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Jumbo, ενώ ήπια πτώση είχαν οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, Lamda Development, COCA Cola HBC, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.
Στον Mid Cap υπήρξε σκηνικό απαξίωσης, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι έξι μετοχές έκλεισαν αμετάβλητες, ενώ πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Ικτίνος, MIG, Quest Συμμετοχών, Κέκροπας, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, AVAX και Intralot.
Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Audiovisual, Mevaco, Προοδευτική, Κορδέλλου, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Μύλοι Κεπενού, Space Hellas, Μαθιός, Frigoglass, Byte Computer, Μουζάκης, Forthnet, Trastor, Briq Properties και CPI.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,74 εκατ. ευρώ, με τα 53 εκατ. ευρώ στις μετοχές του FTSE 25, που σημαίνει ότι σ’ όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν μόλις 2,8 εκατ. ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την απαξίωση ολόκληρου του χώρου της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.