Με την ψυχολογία των επενδυτών σε πλήρη σύγχυση εν μέσω σεναρίων και φημών και το φόβο ενός νέου lockdown να λειτουργεί ως καταλύτης για περαιτέρω περιορισμό των ρίσκων, το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 6,17% για το Γενικό Δείκτη, ενώ κορυφαία blue chips χάνουν έως και 13,5%!
Η αδυναμία αντίδρασης της ελληνικής αγοράς είναι αξιοσημείωτη καθώς προέρχονταν από τριήμερο απωλειών 5,86%, με τον FTSE 25 να υποχωρεί 6,26%, ενώ μετοχές του FTSE 25 καταγράφουν πτώση από 8,50% έως 14%! Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα η αγορά αρχικά κινήθηκε ανοδικά προσπαθώντας να βγάλει αντίδραση, όμως γρήγορα η ανασφάλεια, η ανησυχία και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις έφεραν νέες πωλήσεις και καινούρια χαμηλά.
Ο Γενικός Δείκτης αρχικά προσπάθησε να αντιδράσει φτάνοντας έως τις 631,70 μονάς (+1,13%), όμως γρήγορα γύρισε σε αρνητική τροχιά, φτάνοντας έως το χαμηλό των 619,22 μονάδων (-0,86%), ενώ τελικώς έκλεισε στις 622,34 μονάδες με πτώση 0,37%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ, κινούμενος στα γνώριμα επίπεδα των τελευταίων ημερών και χαμηλότερα από τα στάνταρ της περασμένης εβδομάδας.
Ο FTSE 25 αρχικά προσπάθησε να υπερκεράσει τις 1.500 μονάδες φτάνοντας έως τις 1.508,09 μονάδες (+1,20%), όμως τελικώς έκλεισε στις 1.484,05 μονάδες με πτώση 0,41%. Το κλίμα χάλασε περαιτέρω μετά το μεσημέρι όταν η μετοχή της MIG άρχισε να δέχεται μεγάλες πιέσεις, κλείνοντας στο limit down και στο -29,83% με όγκο 21,3 εκατ. τεμάχια. Η ανησυχία των επενδυτών είναι έκδηλη, ενώ θυμίζουμε πως έως τις 6 Οκτωβρίου «τρέχει» δεσμευτική πρόταση του CVC Capital για τη Vivartia, που είναι το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο του ομίλου Marfin Investment Group.
Η αγορά δεν μπόρεσε να βγάλει αντίδραση παρά την αρχικά έντονη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών που το πρώτο 5ωρο έφτασαν να κερδίζουν άνω του 2%, κρατώντας την πλειονότητα των κερδών τους έως το απόγευμα. Η ελληνική αγορά υστερεί σε μόνιμη βάση έναντι των διεθνών αγορών – ακόμη και του ευρωπαϊκού νότου, πιστοποιώντας ότι διέπεται από ειδικού τύπου αδυναμίες. Πλην όλων των άλλων εγγενών προβλημάτων, αποτελεί μια ρηχή, περιφερειακή αγορά, ενώ και τα ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται είναι καθαρά βραχυχρόνιας και κερδοσκοπικής κατεύθυνσης.
Ρόλο στην επιδείνωση του κλίματος έπαιξαν και τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν το μεσημέρι, που εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με ύφεση 9%, πρωτογενές έλλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ (εφόσον δεν επιβληθεί νέο lockdown) και ανεργία κοντά στο 20%. Παράλληλα, εκτίμησε ότι επαναφορά του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται πριν το 2022.
Η έβδομη έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, βλέπει για την επόμενη χρονιά ανάπτυξη στο 6%, ωστόσο όλες οι προβλέψεις ενσωματώνουν υψηλό παράγοντα αβεβαιότητας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική οικονομία πιέζεται όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από το μεταναστευτικό, όπως και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Κατά τα λοιπά, ο φόβος ενός νέου lockdown είναι ο κύριος καταλύτης που οδηγεί τους επενδυτές σε αμυντικές κινήσεις και περιορισμό νέων ρίσκων, καθώς σε περίπτωση που «κλειδώσει» εκ νέου η οικονομία, η επίπτωση – σε μια χώρα που προέρχεται από 10ετή βαριά κρίση – θα είναι μεγάλη. Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα, με τις επιχειρήσεις, εστίασης, διασκέδασης και λιανικού εμπορίου να πιέζονται εκ νέου. Έστω και 15 μέρες με κλειστές τις επιχειρήσεις, η ζημιά μπορεί να φθάσει στα 2-3 δισ. ευρώ βυθίζοντας περαιτέρω την οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός κλάδος χάνει ήδη 66% από την αρχή του 2020, δηλαδή υπερδιπλάσιες απώλειες από το -32% του Γενικού Δείκτη, έχοντας συμπληρώσει πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 12,54%, πιστοποιώντας ότι αποτελεί το μεγάλο βαρίδι της αγοράς. Σήμερα ο τραπεζικός δείκτης εν μέσω παλινδρομήσεων έκλεισε στις 301,41 μονάδες με ανεπαίσθητη άνοδο 0,05%, ενώ κύλησε έως το χαμηλό των 295,11 μονάδων (-2,04%).
Μάλιστα, η απόσταση από τις 263,25 μονάδες που είναι τα ιστορικά χαμηλά για τον κλάδο (από 14 Μαΐου 2020) ουσιαστικά δεν είναι μεγάλη, καθώς έκτοτε κερδίζει μόλις 12,45%! Η κρίση λόγω του Covid-19 θα φορτώσει επιπλέον κόκκινα δάνεια στον κλάδο, αυξάνοντας περαιτέρω τα «τοξικά» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, σε μια συγκυρία όπου μετά από πολύ κόπο, ο κλάδος ήταν σε momentum μερικής ανασύνταξης.
Κατά τα λοιπά, με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, Motor Oil, Alpha Bank, Fourlis, ΑΔΜΗΕ και Viohalco. Στήριξη στην προσπάθεια διακράτησης των 620 μονάδων έδωσαν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Εθνική, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Σαράντης, Aegean Airlines και Μυτιληναίος που έκλεισαν θετικά.
Στον Mid Cap πλην της MIG που ξεχώρισε με άκρως αρνητικό τρόπο, η εικόνα ήταν μεικτή. Ο τίτλος των Πλαστικών Θράκης έκανε μια ακόμη άριστη συνεδρίαση με ράλι +8,13% και κλείσιμο στα 2,3950 ευρώ που είναι νέα υψηλά διετίας. Ο όμιλος παρουσίασε άριστα αποτελέσματα με καθαρά κέρδη 1ου εξαμήνου άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Κέρδη είχαν επίσης οι Ευρωπαϊκή Πίστη, ΟΛΘ, Intracom Holdings, Profile, International, Autohellas, Quest Συμμετοχών, Κρι Κρι και Cenergy Holdings, ενώ υποχώρησαν οι Intrakat, Attica Bank, Ολυμπιακή Τεχνική, AVAX, ΕΥΑΘ και Ιτκίνος. Στο σύνολο της αγοράς 33 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που υποχώρησαν.