Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου του 2015 έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, πετυχαίνοντας νέα υψηλά σχεδόν πενταετίας, επιβεβαιώνοντας ότι αλλάζει σταδιακά επίπεδο, εν μέσω βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία, όπως αυτό αντανακλάται στις τιμές των ομολόγων και εν μέσω μεγάλης κινητικότητας σε επενδυτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Η «μάχη» για τις 900 μονάδες ήταν σφοδρή, με την αγορά να ακροβατεί σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε λεπτές τεχνικές ισορροπίες και στο όριο των 900 μονάδων, με τους long να επιβάλλονται για 2η συνεχή συνεδρίαση στο φινάλε και να οδηγούν σε κλείσιμο στα υψηλά ημέρας, μήνα, έτους και πενταετίας!
Καταλύτης ήταν ο δείκτης FTSE 25 που για άλλη μια συνεδρίαση έκλεισε ανοδικά και στις 2.274,79 μονάδες με οριακή άνοδο 0,13%, έχοντας αρκετά blue chips σε θετική τροχιά. Ο δείκτης αυτός, πλέον δείχνει να επιβεβαιώνει την υπέρβαση του κομβικού ορίου των 2.250 μονάδων, έχοντας τρία κλεισίματα πάνω από αυτή τη ζώνη και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, τότε είναι μπροστά σε αλλαγή επιπέδου μακροπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά το Γενικό Δείκτη, θα πρέπει να επιβεβαιώσει σε φίλτρο τριών ημερών τον έλεγχο των 900 μονάδων, άρα οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας που θα είναι και οι πρώτες του Δεκέμβρη θα είναι καθοριστικές ως προς αυτό.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά επιβεβαιώνει το θετικό της momentum με το Γ.Δ. να κλείνει το 5ήμερο με άνοδο 1,15%, το μήνα στο +2,15%, ενώ σε επίπεδο έτους ενισχύεται σε ποσοστό 47%. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2% το 5ήμερο και ήταν η αιχμή του δόρατος, ενώ υστέρησε ο τραπεζικός δείκτης που ενισχύθηκε μόλις 0,35% σε επίπεδο εβδομάδας, όμως το 11μηνο βρίσκεται στο +105,60%.
Η μέση αξία συναλλαγών σε επίπεδο εβδομάδας αυξήθηκε στα 86,9 εκατ. ευρώ, έναντι 73 της αμέσως προηγούμενης, όμως ρόλο έπαιξε και η αναδιάρθρωση δεικτών MSCI στη συνεδρίαση της Τρίτης που οδήγησε το τζίρο εκείνη την ημέρα στα 145 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Νοέμβριος ήταν ο 10ος ανοδικός μήνας στους έντεκα έως τώρα, κάτι που από το 2000 που κρατάει στοιχεία ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης δεν έχει ξανασυμβεί. Θυμίζουμε ότι ο μοναδικός διορθωτικός μήνας φέτος ήταν ο Αύγουστος όπου ο Γ.Δ. είχε πτώση 3,54%.
Κατά τα λοιπά, οι κάνουλες της διεθνούς ρευστότητας έχουν ανοίξει για την Ελλάδα και κατ' επέκταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης του κόστους δανεισμού τους, μέσω μπαράζ εκδόσεων ομολόγων, είτε καινούριων, είτε επανεκδόσεων προηγούμενων με πιο βελτιωμένα επιτόκια.
Την περασμένη εβδομάδα βγήκε ο Μυτιληναίος για πρώτη φορά στις διεθνείς αγορές αποκομίζοντας με σχετική ευκολία 500 εκατ. ευρώ, σήμερα ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ ότι θα προβεί σε έκδοση διεθνούς ομολόγου έως 600 εκατ. ευρώ, ομόλογο 200 -300 εκατ. ευρώ θα εκδώσει στο πρώτο τρίμηνο και η Lamda Development για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού, ενώ αυτό το δρόμο θα ακολουθήσει και ο ΟΠΑΠ.
Η χώρα μετά από πολλά χρόνια στο «γύψο» της κρίσης βγαίνει σταδιακά στο διεθνές προσκήνιο, οπότε οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να κερδίσουν κάτι από την τεράστια διεθνή ρευστότητα.
Μέσα σ'' αυτές τις βελτιωμένες συνθήκες, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 901,58 μονάδες με άνοδο 0,20%, εικόνα που διαμορφώθηκε στο φινάλε και τις δημοπρασίες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 893,57 μονάδες κοντά στο άνοιγμα. Ενισχυμένος ήταν ο τζίρος που ενισχύθηκε και έφτασε στα 87,46 εκατ. ευρώ με τα 9,04 εκατ. ευρώ σε πακέτα, με τον ΟΠΑΠ να δεσπόζει για άλλη μια συνεδρίαση διακινώντας 19,15 εκατ. ευρώ, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν 34,8 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.274,79 μονάδες με μικρή άνοδο 0,13%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 903,89 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.205,93 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%. Οι τράπεζες είχαν μεικτά πρόσημα, με την Πειραιώς στο +1,92% και την Alpha Bank +0,58%, ενώ πτώση 1,66% και 0,52% είχαν οι Εθνική και Eurobank αντίστοιχα.
Στον υπόλοιπο Large Cap ξεχώρισαν οι Viohalco και Ελλάκτωρ με άνοδο άνω του 3%, η Μυτιληναίος +2,64%, ΟΠΑΠ +1,82%, Σαράντης +2,69% και ΔΕΗ +1%. Στο δείκτη Mid Cap κέρδη άνω του 3% είχε η AVAX, ενώ άνω του 2% κέρδισαν οι MIG, Κέκροπας και MLS. Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι Attica Bank, Νηρέας, Κρι Κρι, AS Company, ΙΑΣΩ, Πλαστικά Θράκης κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 70 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 50 που υποχώρησαν.